Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

15 éven belül megszünteti kőolaj függését Svédország

Több ország is úgy döntött, megszünteti függését a kőolajtól és annak árától, és átáll az alternatív energiaforrásokra. Svédország nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy 15 éven belül megszünteti a kőolajtól való függését.
Ezt a nyersolaj, így a benzin és a gázolaj áringadozása, valamint a környezetvédelem miatt határozta el az északi ország, és biológiai úton előállítható üzemanyagok fejlesztésébe fogott.

Svédországhoz hasonlóan egyébként Brazília is hasonló lépést tervez, utóbbi államban egyébként már jelenleg is igen nagy mértékben alkalmazzák a biodízelt üzemanyagként. A dél-amerikai ország 2013-ig megkétszerezné etanoltermelését, és úgy tervezi, hogy a közlekedés és a fuvarozás 80%-ban ezt a környezetkímélő, és cukornádból olcsón előállítható üzemanyagot használja majd.

Izlandon a benzinről 2050-ig hidrogénre állnának át, és még az Egyesült Államok is úgy döntött a közelmúltban, hogy támogatja az alkohol üzemanyagként való forgalmazását.

A tengerentúlon a 85 százalékban etanolból, 15 százalékban benzinből álló keveréket szeretnék népszerűsíteni, és ez a lépés várhatóan más országokat is ösztönöz majd az alternatív üzemanyagok használatára.

Magyarország egyelőre nem szorgalmazza a biológiailag előállítható üzemanyagok használatát, még az otthon előállított biodízel is jövedéki terméknek számít, illetve nem jár adókedvezmény a hibrid üzemű járművek után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kropfné Knipp Mária

Tovább olvasom