Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

15 éves a győri ipari park

Alapításának gondolata első volt a hazai ipari parkok történetében - Győr gazdaságának egyik sikertörténete a napjainkban már több nemzetközi elismerést is begyűjtő győri ipari parké, amely ma ünnepli hivatalos megnyitásának 15 éves jubileumát. Az első fejlesztési ütem hivatalos felavatásával kezdetét vette egy mai napig tartó, töretlen fejlődés.
Minden sikertörténet mögött nagyon egyszerű sztori van. A győri ipari park léte is három osztrák úriembernek köszönhető, akik budapesti útjukról Bécs felé autózva arról kezdtek beszélgetni, hogy mit tehetnének a megújulás küszöbén álló Magyarországért úgy, hogy az nekik is hasznos és eredményes legyen.

– Az akkori bécsi alpolgármester, a legnagyobb osztrák bank, a Bank Ausztria jogelődjének az ügyvezető igazgatója és a Mischek osztrák építőipari cég tulajdonosa akkor, 1988-ban már valamit megéreztek a leendő magyar változásokból. A beszélgetés közben a bécsi alpolgármester vetette fel – lévén éppen ilyen témával foglalkozott –, hogy egy ipari parkot kellene létrehozni, ahol a szabaddá váló körülmények között a külföldi tőke letelepedhet és dolgozhat. Ez volt a kiinduló gondolat, amit mind a két cég támogatott és el is indították a folyamatot. Helyszínt kerestek és több lehetőség közül kedvező adottságai miatt Győrt választották – idézi fel a történetet Balogh László, a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. igazgatója. – A megyeszékhely fejlett ipari kultúrája, Bécshez való közelsége, kapcsolódása az épülő autópályához és jó infrastrukturális lehetőségei döntöttek Győr mellett. A kedvező döntésben szerepet játszhatott az is, hogy a város magas szintű oktatási intézeteivel biztos alapot nyújt az itt letelepedni szándékozó cégeknek.

Az osztrákok megkeresték az akkori győri polgármestert. Jó helyen kopogtattak, hiszen a városnak is voltak kész tervei egy olyan iparterület kialakítására, amely azt a célt szolgálta volna, hogy a győri vállalkozásoknak legyen alkalmas telephelye és a külföldi működő tőkét is be tudja fogadni a város. A két szándék hamar egymásra talált és az egyetértés nyomán olyan konstrukciót sikerült kialakítani, ami ma is sikeresen működik. A felek megegyeztek, hogy mindkét részről alakítanak egy-egy kft.-t, amelyek az előkészületi munkálatokat elvégzik, majd gyakorolják a továbbiakban is a cégtulajdonosi jogokat. Az első szabad választások idején ugyan egy évet csúszott a megvalósítás és „csak" 1991-ben alakult meg a parkot üzemeltető Győri Nemzetközi Ipari Park Kft., de az előkészítettség miatt azonnal neki tudott állni az első 36 hektáros ütem infrastrukturális kiépítésének. A beruházás 1992 szeptemberére készült el és 18-án avatták ünnepélyes keretek között.
Az azóta eltelt 15 évben a park infrastruktúrával ellátott területe több ütemben 158 hektárra növekedett. Befejeződött a teljes terület korszerű infrastruktúrával történő ellátása. 1992-ben a parkban egy cég volt jelen 50 fővel, ma 81 cég van több mint hatezer foglalkoztatottal. Az igények azonban azt jelzik, hogy további területre van még szükség, mert a legutóbbi – 2006-os 30 hektáros – bővítés is két éven belül elfogy.

– A siker titka egyrészt abban a jól kialakított szervezeti struktúrában található, ami révén olyan dolgokat tudunk kínálni, amelyek napjainkban is vonzók és egyedülállók. Másrészt mögöttünk áll az önkormányzat is, így amikor a befektető megszondáztatja a városvezetést: mennyire szívügye az ipari park, nem csalódik. A betelepülő vállalkozásokat a város korábban és most is támogatja. Az is fontos volt, főleg a kezdetekben, hogy a működtető cég – a tulajdonos osztrák finanszírozó intézet és az építőipari kivitelező cég révén – gyorsan, egy kézből meg tudta oldani a felmerülő gondokat. A befektetők számára ez biztonságot jelentett. Nincs ez másképp ma sem. Bár a magyar építőipari piacról a Mischek már kivonult, de a magyar, köztük a helyi építőipari vállalkozások is kitűnően helytállnak. Szükség is lesz rájuk, hiszen az ipari park vonzereje nem csökkent, újabb vállalkozásokkal gyarapodik az ország legsikeresebb ipari parkja.Amiért a győri ipari parkot választják
Sokan és sokszor kérdezték meg az elmúlt 15 év alatt, miért választják a letelepülő cégek a győri ipari parkot. A válaszokat érdemes sorra venni. Látható, indok bőven akad: kiváló földrajzi elhelyezkedés Közép-Európa szívében, közvetlen autópálya- és vasúti kapcsolattal tisztázott tulajdonviszonyok, talajszennyezettségtől mentes földterület, magas színvonalon kiépített infrastruktúra, azonnali közmű-rácsatlakozási lehetőség, szakképzett munkaerő-kínálat – fejlett iskolarendszer helyben, gyors és rugalmas helyhatósági ügyintézés, széles körű szolgáltatások letelepedés előtt és után a park működtetőjétől, projektmegvalósítás – igény szerint kulcsrakész – rekordidő alatt.


Tudta ön?
A győri ipari park teljesen közművesített telephelyeket biztosít magyar és külföldi beruházók zöldmezős beruházásaihoz. A telephelyek alkalmasak ipari csarnokok, irodák, központi elosztóraktárak és kereskedelmi létesítmények számára.
Kialakítható minimális teleknagyság: 2000 m2.
Kialakítható maximális teleknagyság: 12 ha.
Azonnali közmű-rácsatlakozási lehetőség a telekhatáron:
belső úthálózat közvilágítással, leállósávokkal és járdákkal,
áramellátási rendszer 20 kV-on, kis igény esetén 0,4 kV-on,
ivóvízhálózat,
földgázhálózat 3 bar nyomáson,
iparivíz-hálózat saját kutakkal,
csapadékvíz-elvezetés tározó- és szikkasztótavakkal,
szennyvíz-elvezetési rendszer nyomáscsökkentővel,
telekommunikációs rendszer: ISDN-vonalak lehetősége,
2 iparvágány 5 kitérővel.


Kitüntetés az ipari parknak

A kormány tárcaközi bizottsága 1997-ben pályázatot írt ki „ipari park" cím elnyerésére. A győri ipari park, amely ekkor már jelentős eredményeket mutatott fel, az elsők között nyerte el a címet, s ma is meghatározó szerepet játszik a magyarországi ipari parkok fejlődésében. 1998 tavaszán ennek elismeréseként az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter elismerő oklevelét kapta meg a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft.
Az ingatlanszakértők nemzetközi szervezete, a FIABCI minden évben megrendezi „Prix d’Excellence" elnevezésű nívódíjpályázatát, melynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és megjutalmazása.
A park számára nagy elismerés, hogy a magyar szekció nívódíját 1999-ben elnyerte, majd továbbjutva a nemzetközi fordulókba, az ipari és irodaingatlan kategóriában a végső döntőbe került, melyről a FIABCI elismerő oklevelet állított ki.

Heller László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri biennále biennále díjazottjai

Tovább olvasom