Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

1,5 milliós gázszámlát kapott

Az elszámoló számlát a cég 41 ezer köbméterről állította ki, miközben a panaszos éves fogyasztása rendszerint 3 ezer köbméter körül alakult.
Jogtalanul számolt másfél millió forinttal többet a jogos összegnél a gázszolgáltató egy fogyasztónak, mert lejárt hitelességű mérő adatai alapján állította ki a számlát - állapította meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közelmúltban lezárult vizsgálata.

A hatóság keddi közleménye szerint a panasz a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségére érkezett: a fogyasztó közel három éve sikertelenül vitatta a gázszolgáltató több milliós követelését, mert az elszámoló számlát a cég 41 ezer köbméterről állította ki, miközben a panaszos éves fogyasztása rendszerint 3 ezer köbméter körül alakult.

A hosszas vita során a szolgáltató engedett a kiszámlázott tetemes összegből 928 ezer 650 forintot, de a panaszos ismételten levélben fordult a céghez, mert a kiszámlázott fogyasztást továbbra sem tudta elfogadni, hiszen a kazán csúcsrajáratással sem képes elhasználni ennyi gázt. A mérő későbbi bevizsgálása során kiderült, hogy annak hitelessége 10 hónapja lejárt.

A felügyelőség vizsgálata szerint a szolgáltató a bizonyítottan lejárt hitelességű mérő által mutatott fogyasztási adatokat elfogadva számlázott, és nem a jogszabály által előírt hibás mérésre vonatkozó rendelkezéseket alkalmazta. Jogszerűtlenül hivatkozott a számlázásnál arra a körülményre, hogy a lejárt mérő adatai pontosak voltak számításai szerint, mivel azok semmiképpen sem szolgálhattak volna az elszámolás alapjául. A fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett a hatóság kötelezte a szolgáltatót, hogy ne a lejárt hitelességű mérő adatai alapján, hanem a jogszabályban előírt hibás mérés szabályai szerint számlázzon a fogyasztó részére.

A szolgáltató a határozatot végrehajtotta: a hibás mérésre vonatkozó szabályozásban leírtak alapján, a nem hiteles méréssel érintett 10 hónapos időszakra a korábban kiszámlázott 14 ezer 638 köbméter helyett 1794 köbmétert állapított meg; a kettő közötti különbözet, azaz 12 ezer 844 köbméter jóváírásáról intézkedett az ügyfél részére - közölte az NFH.

Olvasóink írták

 • 11. DobóI 2012. október 17. 16:42
  „Küldje el Lendvai "hazuságszócső" Ildikónak, hátha eszébe jut, hogy anno azt ígérte, hogy nem lesz gázáremelés
  ..”
 • 10. waterbear 2012. október 17. 16:10
  „Azért van néhány érdekesség a dologban.... ha már a Fogyasztóvédelem határozatot hozott a jogtalanul kiszámlázott összegről, vajon miért nem tett hivatalból feljelentést a pénzhelyettesítő eszköz hamisításáról ( a sárga csekk pénzhelyettesítő eszköz, az ÁFA törvény alapján, és ha az eltér akár csak 1 kw-al, vagy 1m3-el a ténylegestől, akkor az nem tartalmazza a valóságot, így hamis!)
  Az átalánydíjas csekkek mind hamisak, hiszen ki az aki pontosan annyit fogyaszt minden év minden hónapjában???
  És a rágalmazással mi a helyzet, joguk van besározni valakit egy ilyen <moderálva> szolgáltatónak következmények nélkül????
  Valaki már beperelhetné végre a Hatóságot játszó szemét külföldi tulajdonosi körű KÖZÜZEMI KISZOLGÁLTATÓKAT!!!”
 • 9. alfa258 2012. október 17. 13:15
  „Az ilyen "szolgáltatók" szolgáltatásaira nem tudok nyomdafestéket tűrő kifejezést használni! Ezt nevezném pofátlanságnak meg minden másnak! Igaza van nelek, ezek a "mérések" abszurdak! Olyat pedig még soha nem olvastam, hallottam, hogy a szolgáltató fizetett vissza tévedésből pár százezret!”
 • 8. macs 2012. október 17. 12:16
  „Sose értettem, hogy az ilyen mértékű számlák, hogy mehetnek ki? Nincs valami ellenőrzés a számlázóprogramban, ami a korábbi évek adataival összevetné a számlát és mondjuk bizonyos mértékű eltérésnél hibalistára dobná, amit aztán megnéznének?”
 • 7. nelek 2012. október 17. 10:32
  „Azért feltűnhetne valakinek, ha mondjuk Juli néni az árva gázkonvektorával több gázt fogyaszt mint egy hőerőmű.”
 • 6. Gy21 2012. október 16. 22:38
  „Hehe.....én már régen leszereltettem a gázórát, mondtam nekik-el lehet pakolni a portáról-oszt jónapot! Nagy duzzogva, értetlenkedve vitték el. Vannak olcsóbb, és sokkal jobb megoldások a fűtésre-főzésre. Sok embernek meg kellene ezt tennie, aztán lehetne a DÉGÁZ nak gondolkodni az árak csökkentésén.”
 • 5. Moon 2012. október 16. 22:30
  „Ügyes próbálkozás!”
 • 4. nyomdasz63 2012. október 16. 22:26
  „Én napi szinten olvasom az ilyen cikkeket,már várom,hogy egyszer jönnek-nagy fehér,"felmatricázott"autóval---és nekem kell majd bizonyítanom az ártatlanságomat....az ok: 2 cserépkályha lett a házba beépítve,így drasztikusan csökken(t) a gázfogyasztásom. Ezt "ezek" biztosan nem hagyják szó nélkül.
  Egy kis "mazsolázás: http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407”
 • 3. Mike3 2012. október 16. 22:21
  „2: Csak egy teória: Gázszolgáltató mindenkit túlszámláz. Van aki bemegy és reklamál. Elnézést kérnek és jóváírnak. Na de a pénz nekik kamatozott addig is ugyebár, nem is akárhogy. Az egyenlegre viszont nem kamattal kerül fel az összeg.

  De nézzünk egy konkrétumot is: Gázszolgáltató köbméterben mér és hőértékben számol el. Itt nem a mért mennyiség az elszámolás alapja. Ez nem sért semmiféle törtvényt? :) Igaz, engem már nem érint ez. Olyan boldog vagyok az új szolgáltatómmal, hogy csak na! Pontos, kiszámítható, mért mennyiségen alapuló számlák, ügyfélszolgálaton max 15 perc várakozás. Tényleg le a kalappal! A villany 5, gáz 8% kedvezményt meg külön köszi! :)”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2012. október 16. 20:41
  „Egyre gyakoribbak az ilyesféle megvezetések (fals állítások) a "Tisztelt" szolgáltató cég részéről. Ember legyen a talpán aki kivédi.”
 • 1. klj-54 2012. október 16. 20:17
  „El számolták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: a kormány a családi ezüstöt is felélte

A volt kormányfő erős kritikával illette a 2010 utáni unortodox gazdaságpolitikát egy konferencián. Tovább olvasom