Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

15 ország diákjai tanácskoznak mától az emberi jogokról Budapesten

Háromnapos nemzetközi konferenciát rendeznek mától Budapesten.

Háromnapos nemzetközi konferenciát rendeznek mától Budapesten, az eseményen a tizenöt országból érkező diákok egyebek mellett a gyermekek helyzetét, a terrorizmust és az ukrán válságot vitatják meg.

A szervezők tájékoztatása szerint a KarMun (Karinthy Model United Nations), 11. Diák Modell ENSZ Konferencia elnevezésű rendezvény ünnepélyes megnyitóját ma tartják az Országházban, majd pénteken és szombaton bizottságokban tanácskoznak a diákok nemzetközi kihívásokról, így az emberi jogokról, a gyermekprostitúcióról, a terrorizmusról, az Iszlám Államról, a környezetvédelemről, a túlnépesedésről, az atomfegyverekről, a kiberterrorizmusról, valamint az ukrán válságról.

A konferencia forgatókönyve az ENSZ és más nemzetközi szervezetek közgyűléseinek szerkezetét követi: az ünnepélyes megnyitó után a delegáltak vitázhatnak a bizottságaikban, amelyek megfelelnek az ENSZ bizottságainak.

A Modell ENSZ konferenciák 60 éve olyan fórumot teremtenek a világ diákjainak, ahol tanácskozhatnak az aktuális nemzetközi kérdésekről, háborúról és békéről, klímaváltásról és környezetszennyezésről, kultúráról és oktatásról, azaz nagy jelentőségű globális kérdésekről, miközben elsajátíthatják a diplomácia alapjait, és fejleszthetik vitakultúrájukat angol nyelven. 

A bizottsági üléseket a Karinthy Frigyes Gimnáziumban tartják. A konferencián mintegy 300-an vesznek részt.

Idén a konferenciához kapcsolódva művészeti projektet is kezdeményeztek az egyik megvitatott témával, a terrorizmussal kapcsolatban. Kortárs képzőművészeket kerestek meg, akik átadták a rendezvény idejére egy-egy alkotásukat. Emellett az iskolát képekkel, plakátokkal és kollázsokkal borítják be, amelyeket a diákok készítettek. Így aki belép az iskolába, jobban átérezheti azoknak a témáknak a komolyságát, amelyeket a tanácskozáson megvitatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kompetenciateszthez kötnék a megfelelő középiskola-típusba jutást

Kompetenciateszt alapján dőlhet el a jövőben, hogy az általános iskolás diákok hol folytathatják a… Tovább olvasom