Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

160 éve halt meg a legmagyarabb Habsburg

A nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum hónapról hónapra más és más műtárgyat bemutató sorozatának idei első darabjai József Antal főherceg, a későbbi József nádor emlékét felidéző kiadványok, két könyv és egy kép a nádorról és családjáról.
Mária Ludovika spanyol hercegnő és II. Lipót császár és király hetedik gyermekeként 1776. március 9-én Firenzében született Habsburg József Antal főherceg, aki később Magyarország helytartója és nádora lett. Kapcsolata a reformkori magyar nemességgel jelentős volt, Jókai Mór szavaival valóságos gondviselésszerű alakja volt a magyar nemzetnek. P adott például megbízást gróf Széchenyi Istvánnak a Vaskapu szabályozási munkálatainak vezetésére, a francia háborúk idején többször is szervezte és vezette a magyar nemesi felkelést, felkarolta a Nemzeti Múzeum ügyét, a Magyar Tudományos Akadémia alapításához tízezer forinttal járult hozzá. Nádorsága alatt épült fel a magyar tisztképző Ludovika Akadémia, akkor történt a Városliget rendezése. Segítette többek között a Lánchíd és a Pest és Vác közötti vasút megépítését, együttműködve Széchenyi Istvánnal.
A bécsi udvar elégedetlen volt vele, pedig nádorsága alatt mindvégig a bécsi politika szellemében irányította az országot, de a nyílt erőszak helyett az okos megegyezések embere volt. Megtanult magyarul, fiát, Istvánt, aki később nádorként utóda is lett, szintén magyar szellemben neveltette. A legmagyarabb Habsburgnak tartották.
Az 1847. január 13-án az, idén százhatvan éve bekövetkezett halála után az országgyűlés törvénybe foglalta emlékének őrzését. Ennek az 1848. évi első törvénynek az eredeti kiadása egyéb, a nádor emlékét felidéző dokumentumok mellett látható a nagycenki emlékmúzeumban A hónap műtárgya sorozat januári darabjaként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozaik

Edzőképzés. A Győr-Moson-Sopron Megyei Labdarúgó Szövetség MLSZ „D”… Tovább olvasom