Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

16 éves fiú irányította az Anonymous-hackercsoportot

A nemzetközi hackercsoport magyar tagjai több bűncselekmény mellett behatoltak az Alkotmánybíróság honlapjára, átírták az Alaptörvényt.
A gyanú szerint egy 16 éves dunaújvárosi fiú és négy, általa személyesen nem ismert társa volt a magát Anonymousnak nevező számítógépes hackercsoport magyarországi tagja - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-nek; a csoport tagjai hatoltak be az Alkotmánybíróság honlapjára, átírták az Alaptörvényt, majd hasonló bűncselekményeket követtek el más portálok ellen is; a hackerek szabadlábon védekeznek.

Augusztus 28-án délután túlterheléses támadás ért egy weboldalt, a kiszolgáló szervere leállt, így az oldal elérhetetlenné vált, emiatt az üzemeltető feljelentést tett. A Nemzeti Nyomozó Iroda csúcstechnológiai bűnözés elleni osztálya számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt indított nyomozást, majd két napon belül dunaújvárosi tartózkodási helyén elfogott egy 16 éves fiút, aki az elkövetéssel gyanúsítható - ismertette Garamvölgyi László.

Csütörtökön további négy embert fogtak el az ügyben, mindegyiküknél házkutatást tartottak, számítástechnikai és mobil kommunikációs eszközöket, adathordozókat foglaltak le. A gyanúsítottak, akik a bűncselekmény elkövetését beismerték, szabadlábon védekezhetnek.

Garamvölgyi László az ügy érdekességeként említette, hogy a gyanúsítottak személyesen nem ismerték egymást. IRC (kliens-szerver alapú kommunikációs csatorna) segítségével tartották a kapcsolatot. Különösebb céljuk a weboldal blokkolásával nem volt, mindössze "jópofa heccnek gondolták" – mondta a szóvivő.

Megjegyezte, hogy az úgynevezett Anonymous-jelenség követőinek különösebb szándékuk nincs a támadással, nagy kárt sem okoznak, kivéve, ha olyan weboldalt támadnak meg, ahonnan például rendelni lehet valamit. Ilyen jellegű bűncselekményt évente 150-200 esetben követnek el, de sok ügyről a rendőrség nem is szerez tudomást. Feljelentés helyett ugyanis több felhasználó inkább szakembert hív, aki helyreállítja a kapcsolatot, megerősíti a tűzfalat, számítógépes védelmi rendszereket épít ki - tette hozzá.

A magát Anonymousnak nevező nemzetközi hackercsoport internetes támadásokat hajt végre világszerte. A hálózat egyik legnagyobb visszhangot kiváltó akciója az idén az volt, hogy – igaz, alig egy percre – feltörték a New York-i tőzsde honlapját is, de "nekimentek" Ukrajnának és olajipari óriáscégeknek is.

Magyarországon az Alkotmánybíróság honlapjának 2012. márciusi feltörésével hozták összefüggésbe a csoportot. A Jobbik szerint az Anonymous baloldali elkötelezettségű tagjai támadták meg áprilisban a Jobbik honlapját és más, a párthoz közelálló weboldalakat.

A névtelen hackerek mozgalma tavaly nyáron közleményében azt írta, senkit nem akarnak fenyegetni, senkire nem akarnak semmit ráerőltetni, egyszerűen csak szeretnék visszaadni az embereknek a hatalmat, amelyet egy demokráciában egyáltalán nem lett volna szabad elvenni tőlük.

Olvasóink írták

 • 20. JungHeinrich 2012. szeptember 10. 06:14
  „13. Celtis...sztem te nem erted, ez mar reg nem plyan kiskertes oszt szilvatloptunk , megha ha hasonlat volt is. A hir meg sztem kamu, mivel ennek a csoportnak az iranyitojat nem lehet elkapni,meeeer nincs :-) Remelem erted? Max elkaptak valami kezdot,akire jo magyar szokas szerint raverik az utobbi idok legtobb tamadasat aztan az ugy le is van zarva :-)”
 • 19. Mandriva 2012. szeptember 09. 20:33
  „Ha nem a 16éves legényke törte fel az AB honlapját, akkor is jól elkapják. Biztosan találnak nála egy rakat illegális programot, hacsak nem használ 100%-ban Linuxot, vagy nem titkosította hatékonyan az adathordozóit.”
 • 18. Queenmargareth 2012. szeptember 09. 18:51
  „Hát, hogy abban:Die Hard 4.0 mi kivetnivalót talált a moderátor egyadta fogalmam nincs, de biztos hack-elés történt”
 • 17. mlx 2012. szeptember 09. 17:21
  „12: Mike3, biztosan teljesen véletlen, hogy pont a kozgep.hu ddosolása után kaptak el néhány scriptkiddiet. Igen, az Anonymous neve alatt valaki feltörte az AB oldalát. Lehet, hogy ráhúzzák azt is a srácokra, mert a elkapták a "hackerbandát". De a közgép szerverének a logjaiból egyértelműen beazonosíthatóak (na jó, nem tudom milyen portot dosoltak, de lehet logban IP) azok akik otthonról jót játszottak. Ettől még nem lesznek zsenik.
  Ha meg mégis köztük volt az AB-s emberke, akkor bocs, de nekem ez most valószínűtlen.”
 • 16. Mandriva 2012. szeptember 09. 14:58
  „9. mix véleményéval részben egyetértek. A srácok nemcsak túlterheléssel blokkolták az AB site-ját, hanem "kissé" átfogalmazták az ottani tartalmat. A terhelést indító program nem biztosít hozzáférést a szerver adminisztrációjához, azt bizony csak feltörték. Megfelelően védett rendszert mezei kulcsgeneráló programok számítógépfürtökkel is csak évek alatt tudnának kinyitni, ha addig nem változtatnák meg sokadszor a kódokat, és a szerver nem naplózná a betörőket. Nem hinném, hogy az AB felhasználói neve és jelszava AB:1234 lenne, de attól tartok, hogy nem sokkal bonyolultabb, vagy valaki kiszivárogatott valamit...”
 • 15. macs 2012. szeptember 09. 12:49
  „Valahol olvastam, hogy a komoly védelmet igénylő rendszerek biztonságának ellenőrzésére hackereket kérnek fel. Az a feladatuk, hogy megtalálják a rendszer gyenge pontjait. Nos, a fiúk megtalálták, igaz kéretlenül tették meg. :-)

  Celtis,
  azért van egy ici-pici különbség a gyümölcsös megdézsmálása és pl. egy banki rendszer, vagy egy védelmi szempontból fontos rendszerbe való bejutás.”
 • 14. tol 2012. szeptember 09. 11:41
  „nagyban hasonlít a dolog a graffitihez. A gyerekek tehetségesek, kreativitásuk erős, megfelelően foglalkozni kell velük. Nagy mértékben hiányzik az elitképzés Magyarországon. Ld. még Gróf Klebelsberg Kunó munkássága...”
 • 13. Celtis 2012. szeptember 09. 11:39
  „Ha a kertedben idegenek, éjszaka leszedik az összes gyümölcsöt, ki a hibás:

  1. Te, aki nem emeltél 17 méter magas kerítést a tetején szögesdróttal és nagyfeszültségű vezetékkel,
  vagy
  2. A tolvajok, akik annyira nem képesek megfelelni az alap erkölcsi normáknak, hogy nem hatolunk be más magánterületére és nem vesszük el más tulajdonát.

  Csak azért kérdezem, mert úgy tűnik, itt a többség a tolvajokat dicsőíti azon az alapon, hogy nem egészen érti, mit csináltak.”
 • 12. Mike3 2012. szeptember 09. 11:28
  „9: Te aztán képben vagy! Szerencsére nem ilyen emberek ülnek az IT szakértői székekben

  Ezeknek a lókötőknek biztosítva van a karrierjük mostantól. Személyesen ismerek valakit, aki pontosan ugyanígy járt. Most egy világméretű óriáscég IT biztonsági főnöke. 32 évesen, dúsgazdagon.”
 • 11. Mjuriele 2012. szeptember 09. 11:28
  „10. grafika88 2012.09.09. 10:20

  Így van!
  Szeretnék ilyen okos lenni, hogy feltörjek tizenévesen bármit.
  De már elmúltam tizenéves és nem tudok oldalakat törni.
  Lángeszek.”
 • 10. grafika88 2012. szeptember 09. 10:20
  „Nem büntetni --kitüntetni kéne őket!
  büntetést az kapja --aki ezt a rendszert ilyen sz@rul állította össze..alkalmazta többszáz milla elsikkasztásával !!NA AZOKAT börtönbe csukni aki ..havi millákért hanyag munkát végeztek !!!!”
 • 9. mlx 2012. szeptember 09. 10:05
  „Informatikai zseni... persze. Nézzük csak mit csináltak, néhány rövid lépésben:
  1. böngésző elindít, cím beír
  2. előre elkészített program letölt
  3. időpontot egyeztet
  4. program elindít, IP cím beír, vár
  5. hurrá, leállt a kozgep.hu

  Ehhez óriási tudás kell, simán lehet alkalmazni. Pl titkárnőnek.”
 • 8. Figyelő 2012. szeptember 09. 09:50
  „Ezeket a srácokat nem börtönbe kellene zárni, hanem azonnal fejleszteni a tudásukat és a tudásukat a magyar állam hasznára, javára fordítani!
  Megközelítőleg tizenöt évvel ezelőtt egy hasonló korú osztrák fiú feltörte a PENTAGON számítógépes rendszerét.
  Az amerikai állam kikérte a fiút az osztrák államtól és a legjobb amerikai egyetemen taníttatta. Ma ez a "fiú" az amerikai állam javára ténykedik, ha jól tudom, manapság a NASA alkalmazottja.
  Azokkal egyetértek akik azt mondják, hogy az AB rendszerének feltörése nem a fiúk érdeme, hanem megalkotójának szégyene!”
 • 7. tatka46 2012. szeptember 09. 09:20
  „Okos gyerekek, ennyi évesen a tudását dicsérni kellene”
 • 6. vasorrúbába 2012. szeptember 09. 08:32
  „Ez a 16 éves fiú egy informatikai zseni, csak fel kellene karolni és tudását hasznosan kamatoztathatná!”
 • 5. Mackey 2012. szeptember 09. 07:20
  „Qllancs, máshol is megbüntetik őket, és maximum annak letöltése után alkalmazzák.”
 • 4. booo 2012. szeptember 09. 06:55
  „Ha ezek a srácok Magyarországon letöltik a büntijüket, merem fogadni külföldön már egy jól fizető munkahely várja őket!
  Ezeknek a srácoknak, nem hétköznapi számítástechnikai tudásuk van!
  Megjegyzem, ezen támadások jelzés értékűek a nem megfelelő biztonságot mutatják! Ebben csak az a legmegdöbbentőbb, hogy akár észrevétlenül is, ilyen emberkék hozzáférhetnek emberek adataihoz, személyes dolgaikhoz, amit ellopva bármire képesek! (Ugye nem is olyan rég volt az egyik bankban adatlopás....)”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. szeptember 08. 22:10
  „Nna...azt kérdezném: hány misiért tákolták össze a AB-honlapját ? mer annak az 51%-a a srácot illetné !”
 • 2. Qllancs 2012. szeptember 08. 17:05
  „Más, jobb helyen ezeket a fiúkat : nem büntetni --ALKALMAZNI szokták !
  Mert nyilván még 16 évesen is képzettebbek mint a rendszer kiépítői --havi millás fizu mellett.
  Nem büntetni ---ALKALMAZNI !!! a jóóó cél érdekében !!!!”
 • 1. Mandriva 2012. szeptember 08. 14:58
  „Az EU 680 millió forintot adott a kormányzati lapok védelmi rendszerének kiépítésére. Elképzelés: 1.-valamit csak tudnak a srácok, ha fel tudták törni. 2. -gyatra munkát végeztek a szakemberek. 3. -a pénzt nem arra a célra fordították, amire kiutalták”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mustgáz a szüreti időszak jellemző veszélyforrása

A mustgáz a szüreti időszakban minden évben több, akár halállal végződő balesetet is okoz. Tovább olvasom