Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

16 millió köbméterre nőtt a napi gázkivétel

Az MMBF stratégiai földgáztárolójából még nem történt kivétel, ott 915 millió köbméter földgáz van.
A tartósan hideg idő miatt kedden napi 16 millió köbméterre emelkedett MMBF Földgáztároló Zrt. kereskedelmi tárolójából kitárolt földgáz mennyisége, ami az előrejelzések szerint várhatón ezen a szinten marad, illetve nő a következő napokban - mondta Gáti István, a cég vezérigazgatója kedden.

A vezérigazgató közölte, hogy a szerdai kitárolási igény 18,5 millió köbméterre emelkedett, s a tárolóból egy nap alatt 21-22 millió köbméter gázt tudnak kivenni.

Hozzátette: a tároló kifogástalanul működik, ami azért is fontos, mert a napi 70-80 millió köbméteres országos gázfelhasználás mintegy felét a különböző kereskedelmi tárolók biztosítják. Ezen belül az MMBF a teljes napi mennyiség 20 százalékát tárolja ki.

Gáti István elmondta, hogy az 500 millió köbméteres kereskedelmi tárolójukban most 400-410 millió köbméter gáz van.

A szakember aláhúzta: az adatok is alátámasztják, hogy szükség van a tárolókra akkor is, amikor nem alakul ki válsághelyzet, mondjuk egy ukrán-orosz árvita, vagy műszaki probléma miatt.

Kifejtette, a tárlók szükségességéről szerencsére soha nem volt komoly vita Magyarországon, s így megteremtődhetett az ellátásbiztonság hármadik pillére is az import és a magyar kitermelés mellett.

Gáti István elmondta, hogy az MMBF stratégiai földgáztárolójából még nem történt kivétel, ott 915 millió köbméter földgáz van. A stratégiai tárolót június végéig kell feltölteni 1,2 milliárd köbméterre. A tárolóból a kitárolási kapacitás napi 20 plusz 5 millió köbméter. A törvény szerint a biztonsági földgáztárolóban legalább 600 millió, legfeljebb 1,2 milliárd köbméter, mintegy 60 napra elegendő készletet kell tárolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Petőfi-relikviákkal gazdagodott a PIM

A relikviákat és dokumentumokat ünnepélyes keretek között kedden adták át a múzeumnak. Tovább olvasom