Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

17-20 milliárd eurót kaphatunk az IMF-től

A Nemzetközi Valutaalap jelzése szerint készenléti hitelmegállapodás megkötésére van esély, elővigyázatossági jelleggel - írja az Index.hu.
Magyarország a 2008. évihez hasonló nagyságrendű hitelkeretet, nagyjából 17-20 milliárd eurót kaphat az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. Az IMF jelzése szerint készenléti hitelmegállapodás (SBA) megkötésére van esély, elővigyázatossági jelleggel - írja az Index.hu portál a kormány számára készült, a lap birtokába került dokumentum alapján.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, a hiteltárgyalások helyzetéről készült összefoglaló szerint "Az IMF hangsúlyozta, hogy addig nem fog hivatalos tárgyalásokba bocsátkozni, amíg Magyarország a nyitott kérdésekben nem jut egyezségre az EU-val [...] az egyezségnek az IMF számára is megnyugtató feltételeket kell tartalmaznia [...] néhány kulcsterületen előrelépést kell elérni: jegybanki függetlenség, pénzügyi intézmények, válságadók, költségvetés, adózás" – olvasható az Index szerint a Fellegi Tamás miniszter amerikai tárgyalásairól szóló részben.

"Magyarország helyzete az IMF–EU-hitelkérelem elbírálása és feltételrendszerének kialakítása miatt bonyolult" – ismerteti a jelentés a brüsszeli Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) álláspontját. Ezt a helyzetet az uniós biztosok kollégiumának "az országgal kapcsolatos ajánlásai és döntései" – köztük a túlzottdeficit-eljárás folytatása – "tovább komplikálják".

A jelentés szerint "a Bizottság világossá tette, hogy az MNB függetlenségének szavatolását és az Uniós Alapszerződések előírásainak tiszteletben tartását előfeltételéül kell szabni a hitelprogramra vonatkozó tárgyalások megkezdésének" - ismerteti a portál.

A dokumentum az Index szerint kitér arra is, hogy milyen további lépések várhatók a magyar hitelkérelem ügyében. Eszerint az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin január 24-i ülésén "vitás napirendi pontként szerepel a magyar programfelülvizsgálat, illetve a hitelkérelem ügye". Az NGM arra számít, hogy a testület következő, február 21-i ülésén születhet döntés a magyar kérdésről, és megjegyzi: Brüsszel "kilátásába helyezte a kohéziós források felfüggesztését a túlzott deficit eljárással kapcsolatos ajánlások nem teljesülése miatt".

A dokumentumból szerint "a hivatalos tárgyalások csak az EU és az IMF koordinált álláspontjának kialakítását követően indulhatnak el".

Olvasóink írták

 • 14. macs 2012. január 20. 16:54
  „12. deakicska,
  szerinted az arabok csak úgy, Isten, akarom mondani Allah fizesse meg, alapon adnák a kölcsönt? Lehet, hogy a MNB dolgai nem érdekelné őket, de a pénzt nekik is vissza kéne fizetni.”
 • 13. sobrij1 2012. január 20. 14:23
  „Jaj, itt nemcsak az IMF hitelről van szó. Mit gondoltok? Már rég kértük volna azt a hitelt 2-3 %-os kamatra, ha azt csak úgy odaadnák. Gondolom egy sor más feltétele lenne, amibe az ország előbb-utóbb beledögölne. Orbán valamibe nagyon beletaposott, ha az unió egyik fele támadja a másik megvédi...”
 • 12. LukSzusz 2012. január 20. 14:00
  „Jó lenne ott lenni az elosztásnál.Jó lenne tudni ,mire költik ezt a pénzt,mennyit fizetésre pl.közalakalmazottak,mennyit nyugdíjra stb,?”
 • 11. deakicska 2012. január 20. 13:39
  „"Az IMF-fel való tárgyalások mellett egyéb lehetőségei is lehetnek a magyar kormánynak. Úgy tudjuk, hogy Szaúd-Arábia bizonyos feltételekkel hajlandó volna a nemzetközi pénzügyi szervezettől igényelt összeg folyósítására, mégpedig anélkül, hogy a valutaalap által megkövetelt szigorú és néha megalázó előírásoknak meg kelljen felelni. (...) Szaúd-Arábia februárban magas rangú magyar vendéget fogad. Kövér László, az Országgyűlés elnöke február 24. és 26. között vesz részt a G20 országcsoport parlamenti elnökeinek találkozóján (...), jelent esetben Szaúd-Arábia kérte a magyar házelnök részvételét. (...)
  Pogátsa Zoltán szerint nem feltétlenül bolygatná meg a piacokat, ha a kormány nem az IMF-től venne fel kedvezményes kölcsönt."
  (Magyar Nemzet, 2012. január 20.)”
 • 10. v.imre 2012. január 20. 10:15
  „Bár lenne értelmi felfogás, megértés rend akár a hírszerkesztők, akár egyes hozzászólók fejében. Azt fevezetni így: "17-20 milliárd eurót kaphatunk az IMF-től" többen különféle módon értelmezik és aszerint is marasztalják el az Orbán kormányt. 1. Nem átadandó és felhasználható és vissza nem fizetendő készpénz ígérvényről, segélyről van szó. 2. Tehát ezen pénz továbbra is az IMF bank trezorjában lenne, de ha egyetlen eurót sem lenne szükségünk ténylegesen igénybe venni belőle, akkor is fizetnünk kellene utána valamennyi, talán 0,5% lekötési kamatot. Egy megyei jogú város teljes évi költségvetése mennyiséget. 3. Hivatalos formában még egyáltalán nem merült fel az, hogy a majdani megállapodás során végül is miről és mennyiről lesz szó? Az index "információja" találgatáson alapul. Médiahír. Ellenőrizetlen forrás találgatásából. 4. Most nyögjük annak a 2008-ban a Gyurcsány kormány rombolását mentő Bajnai kormány által az előző IMF ígérvényből fel is vett (lehívott) 12 milliárd euró hitelnek a három év alatti kamatostól visszafizetendő terhét, amit újabb tényleges felvétellel jelentené a totális hiteltörlesztés mennyiségek szakadékát és annyi se maradna az országnak, mint ma, ha nehézségek árán is a szűkre húzott nadrágszíj mellett még elviselhető. Mindezen nehézségeinket tetézi, ha a média is rosszul fogalmaz, olyan hullámokat ver a társadalom feje felett, ami - kellő hozzáértéssel - elkerülhető, megtakarítható lenne.”
 • 9. delmagyar5 2012. január 20. 03:11
  „Ja es nem tudom tisztaban vagytok e ezzel : nem reg talaltam hat megosztom a nagyvilaggal...
  TUDTÁTOK??? Most kaptam Amerikából ezt a levelet. Ott tudják - mi itt nem!
  Milyen érdekek fűzik Magyarországhoz az IMF-et!
  *IMF*
  *"Az **1982. évi 6-os számú Törvényrendelet**(Tvr.) 9. cikkelyének 2.
  szakasza alapján, az IMF Magyarországon 1982. óta napjainkig korlátozás
  nélkül vásárolhat ingatlanokat, lakásokat, házakat, cégeket, üzemeket,
  vállalatokat (egyszóval mindent, ami megvehető és privatizálható adósság
  fejében).*
  *A Tvr. 9. cikkely 3. szakasza mentesíti az IMF-et hazánkban mindenféle
  bírói és hatósági eljárás alól Magyarország területén, magyar bíróság,
  az IMF semmiféle ügyletébe nem avatkozhat bele. Az IMF megvásárolt
  tulajdonai esetén a bérlőkkel szemben is teljes a jogvédelem, az IMF viszont
  bárkivel szemben kezdeményezhet bírósági eljárást Magyarországon.*
  *A Tvr. 5. szakasza alapján az IMF irattárai teljes mértékben
  sérthetetlenek az IMF semmiféle adatszolgáltatásra nem kötelezhető
  semmiféle hivatal részére Magyarországon.*
  *A Tvr. 6. szakasza alapján az IMF minden vagyona és követelése mentes
  bármily nemű korlátozástól, rendszabályok, ellenőrzések és bármilyen
  természetű moratórium alól hazánkban. A Tvr. 8. szakasza alapján az IMF
  valamennyi elnöke, ügyvezetője, helyettesei, bizottsági tagjai,
  képviselői, tanácsadói, tisztségviselői és valamennyi alkalmazottja is
  mentesül mindenféle jogi eljárás alól Magyarországon;*
  *A Tvr. 9. szakasza alapján az IMF valamennyi vagyona, jövedelmei,
  követelései és ügyletei teljes mértékben adómentességet, vámmentességet
  és illetékmentességet élveznek Magyarországon."*”
 • 8. delmagyar5 2012. január 20. 03:09
  „inkabb soros gyuribától kérnék kolcson minthogy az IMF-tol...ott rohadjanak meg ahol vannak...es beintenek a hitelvisszafizetesnek is...lasd Ecuador...beintett szepen Amerikanak...es most virul...”
 • 7. KamuNeni 2012. január 19. 23:22
  „Kapnank ha vorban lemondana. Deakkor meg mar minek? Ugyis jonne a rendszervaltas!!”
 • 6. Nagyapo 2012. január 19. 21:56
  „Az EU,es az IMF helyeben nem adnek egy eurocent-et sem Magyarorszagnak,Mert aki ellenem akar SZABADSAGHARCOLNI, annak ne legyen pofaja tolem penzt kerni a szabadsagharcahoz!!!!!!!”
 • 5. Egyolvasó 2012. január 19. 21:41
  „Akkor most hova is kakiltak azok akik azt mondták, hogy nem kell az IMF pénze, segítsége???”
 • 4. kopkop 2012. január 19. 21:36
  „Ki az a "viktátor"?”
 • 3. Larsson 2012. január 19. 19:36
  „Akkor viktátor betartja a szavát és lemond???”
 • 2. újratöltve 2012. január 19. 19:04
  „Ha kapunk!”
 • 1. bkozma 2012. január 19. 16:17
  „Mivan? Az MTI hírt írja au index.hu?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor: csak az igazi teljesítmény számít

Magyarországon nagy változások vannak, az a célunk, hogy teljesen megújítsuk az országot - mondta a… Tovább olvasom