Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 31. hétfő - Erika, Bella

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Belföld - Magyarország hírei > 171 milliárd forinttal növelik a hiányt a legújabb költségvetési módosítások

171 milliárd forinttal növelik a hiányt a legújabb költségvetési módosítások

A törvényjavaslat szerint a 2013-as költségvetés bevételi főösszege 15 325 milliárd, kiadási főösszege 16 376 milliárd forintra nő, így a tervezett hiány 1050 milliárd forintra emelkedik.

MTI - 2013.09.08. 09:18
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Összesen 171 milliárd forinttal növelik a költségvetés központi alrendszerének hiányát azok a módosítások, amelyeket az idei büdzséről szóló törvényhez nyújtott be a kormány.

Az Országgyűlés honlapján olvasható törvényjavaslat szerint a 2013-as költségvetés bevételi főösszege 15 325 milliárd, kiadási főösszege 16 376 milliárd forintra nő, így a tervezett hiány 1050 milliárd forintra emelkedik.
Az általános indoklás szerint a törvénymódosítás mintegy 160 ezer pedagógusnak 32,5 milliárd forintot javasol beépíteni a köznevelési ágazatba a szeptembertől megemelt bérek ez évi kifizetésének forrásául.

A módosítások között szerepel az E.ON magyarországi gázüzletágának megvásárlásához szükséges fedezet biztosítása, a szövetkezeti hitelintézeti szektor stratégiai átalakításához kapcsolódó kormányzati döntések átvezetése, illetve az e-útdíjrendszerhez kapcsolódó többletköltségek biztosítása.

A javaslat szerint nem indokolt a fennmaradt önkormányzati adósságállomány olyan további állami átvállalása, amely eltérő finanszírozási helyzetet eredményezne az egyes önkormányzatok között.

Nem indokolt a fennmaradt önkormányzati adósságállomány olyan további állami átvállalása, amely eltérő finanszírozási helyzetet eredményezne az egyes önkormányzatok között - olvasható a dokumentumban. A törvényjavaslat ennek megfelelően hatályon kívül helyezné a 2013. évi költségvetési törvény azon rendelkezéseit, melyek lehetővé teszik, hogy az önkormányzati adósságkonszolidációt követően a részleges átvállalással érintett települési önkormányzatoknál maradt, az adósságkonszolidációba bevonható adósságelemeket a hitelezők felkínálják átvállalásra az államnak.

Az általános indoklás szerint a törvénymódosítás mintegy 160 ezer pedagógusnak 32,5 milliárd forintot javasol beépíteni a köznevelési ágazatba a szeptembertől megemelt bérek ez évi kifizetésének forrásául.

A módosítások között szerepel az E.ON magyarországi gázüzletágának megvásárlásához szükséges fedezet biztosítása is. Az általános indoklás szerint az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. és az E.ON Földgáz Storage Földgáztároló Zrt. által kibocsátott részvények megvásárlásához az MVM Magyar Villamosművek Zrt. erre a célra rendelkezésére álló forrásai mellett 71 milliárd forint költségvetési fedezet biztosítása szükséges.

A kormánynak a szövetkezeti hitelintézeti szektor egészének stratégiai átalakítására vonatkozó koncepció megvalósítására legalább 100 milliárd forintos fedezetet kell biztosítania az Integrációs Szervezet számára. A szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény szerint az Integrációs Szervezetnek a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (mint a szervezet tagja) bocsátja rendelkezésre a törvény szerint megállapítandó összeget. Az MFB Zrt. tőkeemelése e rendelkezések végrehajtását, így áttételesen a hitelezési tevékenység és ezáltal a gazdasági növekedés élénkítését szolgálja.

A kormány szerint meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alap és az államháztartás központi bevételei között átcsoportosítást lehessen végrehajtani. Az általános indoklás szerint a 2013-ban bevezetett új kisvállalati adók esetében a tervezés során azzal a technikai feltételezéssel számolt a költségvetés, hogy minden vállalkozás a számára legkedvezőbb adózási formát választja, de mivel ez nem így történt, elmaradás várható az új adónemekből származó bevételekben (kisadózók tételes adója, kisvállalati adó), ugyanakkor több bevétel várható az új adónemek által kiváltott adók esetében.

A módosításban a kormány javaslatot tesz arra is, hogy elő kell teremteni az e-útdíj rendszerhez kapcsolódó többletköltségeket.

Változna a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. finanszírozása is: a kormány a kormányzati rendkívüli intézkedések előirányzatának terhére 600 millió forinttal megnövelné a filmalap feladatainak ellátására vonatkozó előirányzatot, ezenkívül a javaslat szerint emelkedne a kiállítási garanciavállalás kerete is.

A javaslat 11 milliárd forint többletforrást biztosít a felsőoktatás 2013. évi működéséhez, megemelve a kormány márciusi intézkedése alapján 2 milliárd forinttal létrehozott, majd további 1 milliárd forinttal növelt, a felsőoktatási intézmények strukturális átalakítását elősegítő Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap előirányzatát.

A kabinet 20 milliárd forinttal emelné meg az EU Önerő Alap 30 milliárd forintos támogatási keretét, kiemelten a derogációs kötelezettséggel érintett ivóvízminőség-javító, szennyvíz- és hulladékkezelési projektek sikeres befejezése, valamint a 2007-2013 programozási időszak uniós fejlesztési támogatásainak mielőbbi maradéktalan felhasználása érdekében.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 14 hozzászólás
Moderálásra küldöm 14. lu.tommie 2013.09.09. 03:05

<moderálva>, 3x annyi adot fizetunk mint kellene es meg mindig szarul megy nekik. Kovetni kene mar annak a par kozsegnek a mukodeset akik fellendultek, mert elkezdtek ugy mukodni ahogy kellene...

Moderálásra küldöm 13. bambulla 2013.09.08. 21:49

mi az a piti kis összeg
a haveroknak még tolni kell pár milliárdot
no meg a választópolgároknak is valami alamizsnát

Moderálásra küldöm 12. grafika88 2013.09.08. 21:13

Nem kell izgulni emberek ! ezt is mi fogjuk kifizetni ..nem ők ! Hány bőrt húznak még le a népről ???
BÍRKÁK !

Moderálásra küldöm 11. kontrapista 2013.09.08. 20:42

6.xxyy
" Aztán jön majd a túlzott deficit miatti eljárás újra "
Ez egy búsmagyar jósolás , vagy csak agyszülemény ?

Moderálásra küldöm 10. hangman 2013.09.08. 20:17

Kedves X_Y sajnos ezek csak az elvonás műveletét ismerik.

Moderálásra küldöm 9. studyfy 2013.09.08. 20:11

1. " így a tervezett hiány 1050 milliárd forintra emelkedik.... mintegy 160 ezer pedagógusnak 32,5 milliárd forintot..... a szeptembertől megemelt bérek ez évi kifizetésének forrásául."
2. "az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok esetében is sikerült az ország megtermelte pénzből bért emelni"
Mind a kettőt Orbán V. mondta. Na, akkor most megtermeltük, vagy hányként jelentkezik a béremelés.

Moderálásra küldöm 8. Commander-V2 2013.09.08. 17:07

Lopnak, lopnak, lopnak.

Moderálásra küldöm 7. kipkop 2013.09.08. 17:00

Nem kell aggódni elvtársak.

Moderálásra küldöm 6. X_Y 2013.09.08. 16:58

Aztán majd jön a túlzott deficit miatti eljárás újra - de persze természetesen az EU lesz maga a gonosz :(
Jobb lenne ha olyanokra bízná Pártunk és Kúrmányunk a költségvetés elkészítését, akik legalább a négy alapművelettel tisztában vannak.

Moderálásra küldöm 5. Együgyű 2013.09.08. 16:15

,,171 milliárd forinttal növelik a hiányt a legújabb költségvetési módosítások A törvényjavaslat szerint a 2013-as költségvetés bevételi főösszege 15 325 milliárd, kiadási főösszege 16 376 milliárd forintra nő, így a tervezett hiány 1050 milliárd forintra emelkedik."
Nem kell ezen csodálkozni! Sőt várható volt! A fülkeforradalmi kuruc védelmi harc ezt követeli most meg az országtól! Örülni kellene, ha ezen, tervezett hiány nem növekszik! Mindenki nyugodjon meg, mert vélelmezem a nép 2/3-án a tervezett hiány összeg be lesz hajtva előbb vagy utóbb! Nem kellett nekünk a kedvezményes IMF hitel! Sőt amink volt azt visszafizettük, hogy a kormányzati munkát ne tudják sűrűn ellenőrizni, folyamatosan figyelemmel kísérni! Szabad lett a kormányzat! Feltételezem ez által is a köreik 2013-ban is jobban fognak élni! Az ellenzéki politikusok lehet, tudják, érzik, hogy 2014-ben a választást nem szabad megnyerniük? A következő négy évben a 2/3-adnak még rosszabb lesz? Persze annak, aki hazánkba… Tovább olvasom »


14 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...