Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

17 milliárdba kerül az államnak a passzív dohányzás

Évente körülbelül 17 milliárd forintot költ Magyarország a passzív dohányzás miatt. Ennyibe kerül például a kórházi ápolás, a gyógyszerkiadás és a rokkantnyugdíj azoknál, akik nem dohányoznak, de mégis szenvednek a füst miatt.
2004-es adatokon alapuló becslést készített el a Magyar Dohányzásellenes Koalíció (MDK) a GKI Gazdaságkutató Zrt. munkatársaival közösen arról, hogy milyen társadalmi költségei vannak a passzív dohányzásnak.

Vizsgálták a halálozások számát, a kórházi ápolások költségeit, a gyógyszerkiadásokat, de még háziorvosi ellátást és a rokkantnyugdíjra fordított összeget is. Ezek alapján 2004-ben 17 milliárd forintra becsülték azt az összeget, amelyet a passzív dohányosokra fordított a társadalom – mondta el Szilágyi Tibor, kutatásvezető.

Hozzátette: ebből a legnagyobb tétel a korai halálozás miatti jövedelem-kiesés, ez körülbelül 8-9 milliárd forintot tesz ki. Jelentős még a passzív dohányzás miatti gyógyszerkiadás és a fekvőbeteg-ellátás költsége, ezek 1-2 milliárd forintos tételek.

Szilágyi Tibor szerint ez a 17 milliárd forint makrogazdasági szinten nem komoly összeg, de ha a dohányzás-ellenes intézkedésekre fordítanák, akkor komoly eredményeket lehetne elérni.

A kutatásvezető elmondta még, hogy a későbbi évekre egyelőre nincsenek konkrét adataik, de a költségek összege nagyjából ugyanannyi lehet. Bár az aktív dohányosok csökkenő halálozási adataiból arra lehet következtetni, hogy a passzív dohányzás miatt kiadások is kevesebbek, az infláció miatt a költségek mégsem alacsonyabbak. Néhány százalékkal még magasabbak is lehetnek – mondta Szilágyi Tibor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzügyőr lesz az ORFK új vezetője

Tovább olvasom