Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

18,2 milliárd plusz forrás az egészségügynek

A többletforrásból kapnak a járóbeteg-szakellátók, az onkológiai ellátás, de csökkentik a várólistákat is.

Erre az évre plusz 18,2 milliárd forint jut az egészségügyi ágazatnak - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden, Budapesten.

MSZP: kampányfogás az egészségügynek jutó 18 milliárd plusz

Kampányfogásnak tartja az MSZP, hogy idén plusz 18,2 milliárd forint jut egészségügyre. A szocialisták szerint ennyi pénzből nem lehet érdemi változásokat elérni, az Orbán-kormány pedig ennek többszörösét vonta ki az ágazatból.

Kormos Kata szóvivő az MTI-nek küldött keddi közleményében azt írta: az MSZP minden forintnak örül, amit a kormány az egészségügyre költ, ám ez csak csepp a tengerben. Három év alatt az Orbán-kormány 300 milliárd forintot vett ki az ágazatból, és a kórházak teljes adósságállománya csaknem 100 milliárd.

A közlemény szerint 18 milliárd forintból nem lehet érdemi változásokat elérni, ez csak az Orbán-kormány kampányfogása, érdemileg nem változtat a tönkretett magyar egészségügyön. Ráadásul - folytatta Kormos Kata - a kormány bejelentése egyelőre csak ígéret, "amiből már most is túl sok van a padláson".

A többletforrásból 1,6 milliárd forintot kap a járóbeteg-szakellátás, 770 millió forintot fordítanak onkológiai betegek CT-MR-vizsgálatára, 790 millió forintot pedig a várólisták csökkentésére - ismertette a miniszter. 9,7 milliárd forint jut a kórházi ellátás teljesítményvolumen-korlátjának emelésére, 1 milliárd a sürgősségi ellátásra, 2,4 milliárd új eljárások befogadásának finanszírozására, de ebből a pénzből jut gerincstabilizációs műtétekre is, így ezen várólisták is csökkennek majd. Vastagbélszűrési programra 134 millió forinttal, a gyermekek korai fejlesztésére 65 millióval, a fogyatékkal élők és speciális ellátást igénylő betegek kezelésére pedig 300 millióval többet fordíthatnak.

Balog Zoltán a várólistákról elmondta, hogy a plusz forrásból 1300 csípő- és térdprotézisműtétet tudnak elvégezni - jellemzően a legrégebb óta várólistán lévőknél.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a várólisták kérdésében mindenképpen feladat az anyagi források megemelése és az, hogy ezek a listák valóban az adott helyzetet tükrözzék, így a tisztításuk is elengedhetetlen. Mintegy 10 százalékkal rövidülhetnek a várólisták azáltal, hogy valós adatokat tartalmaznak - mondta.

A lezárult rezidensi ösztöndíjakkal kapcsolatban a miniszter beszámolt arról, hogy a 770 pályázó közül 601-en nyertek.

Balog Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy csökkent a külföldön munkát vállalók száma, 1600 orvost sikerült itthon tartani a különféle ösztöndíjaknak köszönhetően. (A nyertes szakorvosjelölteknek a havi 100 ezer forintos ösztöndíjért vállalniuk kell, hogy a szakvizsga után az ösztöndíj folyósításával megegyező ideig Magyarországon dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt.)

2012-höz képest tavaly 14 százalékkal kevesebben kértek munkavállalási engedélyt. Balog Zoltán úgy fogalmazott, érdemes volt elindítani az ösztöndíjprogramot, és "elszántak abban", hogy jövőre is legyen ilyen lehetőség.

Szócska Miklós ehhez kapcsolódva elmondta: most először sikerült azt elérni, hogy a 2009-es elvándorlási adatoknál is kedvezőbb az adat, hiszen "itthon tartani könnyebb, mint külföldről hazacsábítani".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paksi erőmű – Jávor Benedek népszavazást, Bajnai tüntetést kezdeményez

Jávor a polgárok véleményét kérné ki az orosz hitelből épülő atomerőművi blokkról, Bajnai… Tovább olvasom