Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

187 elhunyt vár az űrtemetésre

Egy amerikai magáncég májusban 187 elhunyt hamvait juttatja a világűrbe. Köztük két híresség földi maradványait is – James Doohan filmszínészét (1920-2005), aki a Star Trek-sorozatban az Enterprise űrhajó gépésze volt, valamint L. Gordon Cooper asztronautáét, aki 1965-ben a Gemini 5 fedélzetén járta meg a világűrt.
A houston-i Space Services cég felejthetetlen szertartást ígér az eltávozottaknak. A legolcsóbb szertartás mindössze kilencszázötven dollárba kerül – az összegért Föld körüli pályára juttatják az elhunyt hamvait, igaz, hogy csak egy csipetnyit, mindössze 1 grammot.

Jóval mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki hét grammot szeretne Föld körüli pályára bocsátani: a szolgáltatásért 5300 dollárt kell fizetni. Ennél is sokkal drágább az űrtemetés, ha valaki a Hold felszínére, vagy bolygóközi utazásra szeretné küldeni eltávozott hozzátartozója földi maradványait: ez esetben 12 500 dollár a tarifa.

Mikor a cég megrendelést kap, elküldi az ügyfélnek azokat az eszközöket, amelyek segítségével az saját kezűleg, vagy a temetkezési vállalat munkatársának segítségével néhány grammos mintát vehet a hamvakból. A mintát egy texasi bankba kell tárolásra elküldeni.

Kilencven nappal a tervezett űrtemetés előtt a cég megbízottja elviszi a bankból a hamvakat tartalmazó kapszulákat. Minden mozzanatot gondosan videóra vesznek, hogy az ügyfelek meggyőződhessenek arról, mennyire gondosan bánnak szeretteik földi maradványaival. A családtagok jelen lehetnek a rakéta startjánál, majd hangulatos szertartás keretében vehetnek végső búcsút az elhunyttól.

A rokonok minden esetben megkapják a szertartást megörökítő videofelvételt, az elhunyt fényképe és életrajza felkerül a cég honlapjára, s a drágább űrtemetést megrendelőknek pedig még egy emlékérem is jár.

MTI/Transindex

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás előtt a labdarúgók

Mandátumának lejárta előtti utolsó ülését tartotta a megyei labdarúgó-szövetség elnöksége, amelyen… Tovább olvasom