Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

1.9 milliárd eurót szán környezetvédelemre az EU

Megállapodtak az Európai Parlament és az uniós intézmények képviselői a környezet és természetvédelemi programok közösségi finanszírozásáról, azaz a LIFE+ programról.
Az egyeztető bizottság tagja, Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő a vitát követően kijelentette, hogy a Parlament javaslatára az eredeti tervekhez képest 40 millió euróval megemelték a LIFE+ keretösszegét. Így 2007 és 2013 között valamivel több, mint 1.9 milliárd eurót áll rendelkezésre az EU 27 tagállamában.

A tagállam részére meghatároznak egy keretösszeget, melyre évente lehet pályázni. Magyar programokra várhatóan évi 5 millió euró fog jut a következő években. A vita során Hegyi Gyula kérdésére Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos kijelentette, hogy amint rendelkezésre áll az információ a tagállamokban található madárvédelmi területekről, akkor ez ezeket is figyelembe veszik a pénz elosztásánál. Mivel Magyarországon sok a madárvédelmi terület, 2010-től egy millió euróval növekszik a magyar programokra folyósított összeg.

Szintén a parlament javaslatára az egész keretösszeg 15%-át elkülönítik a határokon átnyúló programokra. Jó regionális együttműködéssel további támogatásokat érhetünk el.

Az ülés végén a környezetvédelmi biztos ígéretet tett arra, hogy hamarosan kidolgoznak egy új finanszírozási rendszert a Natura 2000 programokra is, melyben több százezer magyar földtulajdonos érdekelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom