Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

20-30 milliót is érhet a Petőfi-kézirat

Hetven év után szerepel ismét Petőfi-kézirat a műtárgypiacon. Az elmúlt 70 évben nem volt az antikvár-piacon ilyen jelentőségű anyag.
Azt egyelőre nem tudni, hogy Petőfi Sándor Imádságom című versének nemrégiben előkerült kézirata vajon mennyiért cserél majd gazdát, a szakemberek ugyanis nem tudják mihez viszonyítani a ritkaságot. Elképzelhető, hogy a kéziratért akár 20-30 milliót is kaphat a jelenlegi tulajdonos - közölte kedden a Független Hírügynökséggel Kiss Ferenc, az Alexandra Antikvárium ügyvezetője.

Az elmúlt 70 évben nem volt az antikvár-piacon ilyen jelentőségű anyag - mondta el Kiss Ferenc. Ernst Lajos és az egykori szegedi rendőrkapitány, Szalay József hagyatéki árverésén találkozhattak utoljára a gyűjtők Petőfi-kézirattal, levelekkel.

Az Imádságom című vers kézirata nemrégiben került a tudomány látókörébe. Több mint 150 évig volt egy régi család birtokában a Petőfi-autográf (saját kezű írás), amit még a déd- vagy ükapa kapott Petőfitől vagy Vörösmartytól. Most jutottak el oda a kései leszármazottak, hogy megváljanak ettől a kézirattól - közölte Kiss Ferenc. Árát éppen ritkasága miatt nem tudják mihez viszonyítani, így abban maradtak a tulajdonossal, hogy ajánlattételekre várnak.

A Független Hírügynökség többszöri kérdésére Kiss Ferenc annyit elárult, szerinte annyi pénzbe fog kerülni, mint egy jobb Markó Károly festmény, vagyis 20-30 millióért cserélhet gazdát.

A kéziratot további több mint 550 ritkaság társaságában az érdeklődők megtekinthetik hétfőtől péntekig a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményében rendezett kiállításon. A Petőfi-autográfot nem bocsátják árverésre, a gyűjtők az Alexandra Antikváriumban tehetik meg vételi ajánlataikat a kéziratra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb gyilkosság Pest megyében?

Monor - Újabb gyilkossági ügyben indított nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, ezúttal egy… Tovább olvasom