Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

2004 nem lesz az adócsökkentések éve

2004 nem lesz a nagy adócsökkentések éve, 2005-ben viszont csökkenni fog a személyi jövedelemadó-terhelés – jelentette be a kormányfő. Jövőre változnak az áfakulcsok és bevezetik az ápolásbiztosítási járulékot.
Gál J. Zoltán, elmondta: a részletekről a kormány a törvényi határidőkön belül dönt majd. „2004-ben nem kell a reálbérek csökkenésétől tartani sem a köz-, sem a versenyszférában" – hangsúlyozta. Hozzáfűzte ugyanakkor: a költségvetési szférára fordított kiadások a takarékosság jegyében jelentősen csökkennek.

A pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette, január elsejétől megszűnik a 0 áfakulcs, az alsó kulcs 5 százalék lesz. Ebbe a körbe tartoznak a gyógyszerek, tankönyvek, könyvek. A jelenlegi 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra emelkedik, míg a 25 százalékos felső 23 százalékra mérséklődik, ez alá kerül a háztartási energia, a gáz nélkül, és a személyszállítás is. Az áfakulcs 25-ről 23 százalékra csökkentését az üzemanyagok, az alkohol és a dohányáruk jövedéki adójában kompenzálják, így áruk nem változik – mondta a pénzügyminiszter. A gépjárműadó is ilyen konstrukcióban növekszik, így annak értéke sem változik jövőre. A cégautóadót megduplázzák, az off-shore adó 3-ról 4 százalékra emelkedik. Az ökoadók 22 milliárd forinttal emelik meg a költségvetés bevételeit.

Megszűnő, átalakuló kedvezmények

Jövőre megszűnik a magánpénztári befizetések adókedvezménye, a befektetési hitelre eső adókedvezmény, a lakáshitelekre eső adókedvezményeket pedig átalakítják – jelentette be László Csaba. A bevételeket növeli majd 53 milliárd forinttal az ápolásbiztosítási járulék bevezetése, amit a munkavállalók fizetnek majd, mértéke a bruttó bér 1 százaléka lesz.

Elsőbbséget a gyermekeknek!

A kormány meghatározta az „Elsőbbséget a gyermekeknek!" program intézkedéseinek határidejét. A „gyermekbarát építészeti előírások" szeptemberben kerülnek a kabinet elé, a gyermekekkel kapcsolatos hivatali ügyintézés gyorsításáról és a középiskolások nyelvoktatásának támogatásáról szeptemberben döntenek, a 18 éves korig nyújtható ingyenes baleset-biztosításról augusztus elején tárgyal a kormány.

Felmondási idő, prémium

A kormány kezelni akarja az államigazgatási javadalmazásban kialakult méltatlan és szembetűnő aránytalanságokat. Az állami szervezetek vezetőinek az egy évet el nem érő munkaviszony esetén két hónap lehet a felmondási idő, illetve a távozással járó juttatás alapja. Az egy évet meghaladó, de két évet el nem érő munkaviszonynál négy, a két éven túli, de három évet el nem érőnél hat, a három éven túli munkaviszony esetén pedig nyolc hónap lesz ez az időtartam. Állami tulajdonú vállalatnál prémium akkor fizethető, ha az üzleti év végén a cégnek nincs köztartozása, és a prémium nem haladhatja meg a vezető éves személyi alapbérének 80 százalékát; veszteséges cég esetén ez 50 százalék. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Július 22-ig kell várni a felvételi ponthatárokra

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek még egy hétig kell izgulniuk, hogy megtudják felvételt… Tovább olvasom