Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

2005 a pályázatok éve

Idén több uniós pályázat hozhat pénzt a konyhára, egy pályázat nem azonos egy kérelemmel.

Idén több uniós pályázat hozhat még több pénzt a konyhára. Azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy egy pályázat nem azonos egy kérelemmel, ahol leírjuk, hogy milyen terveink vannak, és ehhez kérjük a hatóságokat és az uniót, hogy támogassanak.
Ez a rendszer nem jótékonysági intézet, merev, rögzített szabályai vannak, amelyet elsősorban el kell fogadni és utána pedig be kell tartani. És az sem árt, ha egy pályázat nem csupán a jó ötletből, hanem a jó megvalósításból, illetve a jó pályázati anyagból is kerek egésszé áll össze. Az EU-pályázatok még azoknak is nehezek lehetnek, akik már évek óta foglalkoznak velük.

Miért kell a pályázati szakértő?

A pályázati rendszer sokoldalúsága kapcsán, és az információk napi szinten történő észben tartása végett egyre többen alkalmaznak külső segítséget, vagyis pályázati szakértőt.

A pályázati szakértő (személy vagy cég) feladata, hogy a pályázó ötleteiből és terveiből projekteket gyártson és ezeket a céloknak és a pályázó alkalmasságának megfelelő pályázati kiíráshoz illessze, illetve szükség esetén a pályázatot elkészítse.

Figyelem: a jó pályázati szakértő képes kell hogy legyen szükség esetén akár az egész projekt levezetésére is. (Ha erre nem képes, akkor ne alkalmazzuk! Mindig kérjünk referenciát!)

Egy pályázat a technikai jellegű dokumentációkon kívül számos olyan dokumentációt is tartalmaz, amelyből a pályázati anyag pénzügyi háttere felépül, például az árajánlatok, építéssel kapcsolatos költségek, egyéb ráfordítások, amelyek a pályázati kiírásban elszámolható költségként vannak feltüntetve. A 2004-es év során kiderült, hogy az európai uniós irányelvek kapcsán az előzőekben felvázolt tartalmi elemek mellett még a projekt esélyegyenlőségi és környezetvédelmi hátterét is be kell mutatni, és egyben bizonyítani kell e mutatók kihatását a pályázatunkra. Kihagyásuk vagy elnagyolásuk negatívan befolyásolja a bírálatot.

Gönczi Zsolt (akkreditált EU- és pályázati szakértő, gonczi@gjc.hu, www.gjc.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operától operáig

Operatörténeti barangolásra invitálják új bemutatójukon a nézőket a Győri Nemzeti Színház művészei. Tovább olvasom