Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

2006-os tömegoszlatás: négy rendőrt felmentettek

A bíróság felmentette hétfőn azt a négy rendőrt, akiket azzal vádoltak, hogy 2006 szeptemberében egy tömegoszlatás közben, illetve után többeket bántalmaztak.
A perben két feljelentés alapján a négy rendőr ellen "bántalmazás hivatalos eljárásban" volt a vád. A vádak alól egyrészt bűncselekmény hiányában, másrészt bizonyítottság hiányában mentették fel az egyenruhásokat. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett, így az nem jogerős.

A tárgyaláson elhangzottak szerint a négy rendőr egyike 2006. szeptember 21-én este, egy tömegoszlatáskor egy már összezsinegelt kezű, földön fekvő férfit ütött meg a tonfájával. Erről több videofelvétel is készült, azonban a rohamrendőr a bevetési ruhájában nem felismerhető a képeken, így nem is tudni, melyikük volt az a négy vádlott közül.

A másik vád szerint a nyugati téren történtek után néhány órával a Teréz körúton ment hazafelé négy fiatalember. Szórakozni akartak menni, de az utcai események miatt inkább úgy gondolták, felmennek egyikük lakásába. A Teréz körúti házhoz érve látták hogy rohamrendőrök rohannak feléjük, ezért bemenekültek a társasházba, ahova egyébként is készültek. A rendőrök utánuk mentek és a tanúk állítása szerint egyiküket a Földre fektették és legalább egy-másfél percig verték. A tanúk azonban nem tudták megállapítani, hogy néztek ki a rendőrök.

Pelle Andrea ügyvéd, az egyik megvert fiatalember képviselőjeként a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet nevében volt jelen a tárgyaláson. Az ügyvédnő a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Teréz körúti esetben a bíróság nem látta bizonyíthatónak, hogy az akkor ott lévő 8-10 rendőr közül ki bántotta a fiatalokat. Illetve hogy a bántalmazó egyike lehetett-e a most vádlottak padjára ültetett rendőröknek. A bíróság ugyanakkor kimondta, hogy az egyértelmű, hogy a fiatalembert brutálisan megverték a rendőrök.

Végül az összevont ügyben mind a négy rendőrt felmentették részben bizonyíthatóság-, részben bűncselekmény hiánya miatt. A rendőrök tudomásul vették az ítéletet, a vádat képviselő ügyész azonban büntetésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Olvasóink írták

 • 9. latyika 2008. június 30. 21:23
  „magyarok! Mintha olvastalak volna már valahol? Honnan tudsz ennyi baromságot összeszedni?”
 • 8. magyarok 2008. június 30. 21:07
  „Minden olyan ember, akit 3szor felszólított a hatóság, hogy távozzanak és ennek ellenére bevállalták, hogy maradnak azt kapta amit érdemelt... Érdekes engem nem bántottak pedig én is Pesten voltam csak nem mentem verni a nyálam... Szóval aki amit kapott azt érdemelte...”
 • 7. latyika 2008. június 30. 18:37
  „Nem kellett nagyon vadítani a rendőröket. Pestre rendeltetett a sok vidéki rendőr, mert hogy akció lesz. Ültették két-három hétig, se hétvége se semmi, gondolom elég soknak bedurrant az agya ettől. Ez volt a fizikai és pszichológiai felkészítés, aztán ráengedték őket a demonstrálókra.”
 • 6. radenkó 2008. június 30. 18:13
  „Nem személyeket kell a bíróság elé állítani,hanem magát a rendőrséget. A rendőrökért a munka adójuk a felelős itt nevezetesen a rendőrség az.Mindjárt más lesz az ítélet.”
 • 5. Duracel 2008. június 30. 18:13
  „Nem gondoltam volna, hogy a "Duracell" ilyen hamar lemerül!”
 • 4. Ful 2008. június 30. 16:37
  „Hej! Bezzeg Pintér úr idejében rend volt itt...”
 • 3. matriné 2008. június 30. 15:42
  „Egy valódi demokráciában nincs parancsuralom! Mivel itt még mindig a banán-köztársasági elv uralkodik nem is csoda, hogy a békés tüntetők között megbújnak a "gyempáért" megbízott randalírozók és a derék rendőreinket addig hergelik míg kivetkőznek az emberi mivoltukból és ütnek mindenkit akit, csak érnek! A mundér becsületének megvédésélet pedig a becsületes rendőrök isszák levét, mert a tettük megbélyegzi az egész rendőri poszt munkáját! De hát mi is várható e rendszerben?”
 • 2. szakee 2008. június 30. 15:21
  „A parancs az parancs!!!!!
  + rendnek kell lenni!nemkéne összezúzni a várost + dobálni a rendört,mint a fiatal suttyok akinek más dolga nincs.”
 • 1. matriné 2008. június 30. 14:19
  „Milyen érdekes! A bíróság tisztában van azzal, hogy a rendőrök verték meg az ártatlan embereket, de még sincs rá bizonyíték! Vagy nem látja az ami szemmel látható? Így mint más hasonló esetekben is a felelős szerintem a parancsot kiadó "főrendőr" és ez6 efféle parancsra utasító politikai elitből a felelős miniszter és annak elnöke!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellen-ellentüntetés a szabad véleménynyilvánításért

Ellen-ellentüntetés szervezését kezdeményezik a Tilos Rádió hétfő reggeli műsorvezetői. A… Tovább olvasom