Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

2006 borásza: Garamvári Vencel

A borász szakma legnagyobb elismerését 2006-ban Garamvári Vencel nyerte el – saját bevallása szerint ez arra sarkallja, hogy még jobb minőségű borokat állítsanak elő. Az tradicionális technológia eredménye a luxuspezsgő, amit ugyanabban a palackban értékesítenek, mint amiben érlelik.
Hosszú évek óta kiemelkedő minőségű borai és a hazánkban gyakorlatilag úttörő szerepet vállaló, tradicionális pezsgőkészítésben vállalt szerepe miatt 2006-ban az Év Bortermelője-díjat Garamvári Vencel nyerte el. A balatonlelei és budafoki pincészeteit vezető bormérnök úgy véli: rendkívüli jelentőségű ez az elismerés, és nagy megtiszteltetés, hogy hosszú éves erőfeszítéseiket ily módon honorálta a szakma.

– A cím engem mindenek előtt arra sarkall, hogy még jobb minőségű borokat és pezsgőket készítsünk. Úgy tudom ahhoz, hogy nekem ítélték a titulust, a tradicionális pezsgőgyártás területén végzett munkásságunk is jelentősen hozzájárult – summázta a pincészet vezetője.

A különleges technológiát egyébként a Garamvölgyi Szőlőbirtokon kívül még egy pincészet alkalmazza – a luxuspezsgőket itt rendkívül kis mennyiségben gyártják. Megtudtuk: a garamvölgyiék által előállított Chateau Vincent pezsgőcsalád születését csaknem egy évtizedes készülődés és negyedszázados pezsgőgyártási gyakorlat előzte meg. A technológia lényege, hogy a kifogástalan minőségű alapbor oly módon váljon pezsgővé, amivel az erjesztés és érlelés során keletkezett minden illat- és zamatanyag teljesen megőrizhető legyen. Ezért az erjesztés, érlelés, likőrözés ugyanabban a palackban történik, melyben a pezsgő a fogyasztóhoz kerül. Az alacsony hőmérsékleten, lassan és finoman végbemenő erjedés a hosszú, másfél- két éves érlelési idő alatt bekövetkező élesztőautolízis és a jól megválasztott technológia garantálja a tradicionális pezsgőjelleg kialakulását. Jelenleg hét típusa van, melynek a gyártástechnológiája egy és ugyanaz, de a pezsgő alapbora és a készpezsgő cukortartalma különböző.

– Ez a pezsgőgyártási metódus a francia champagne-i iskola szabályain alapszik. Az alapbor lellei birtokunkról származik, ahol a minőség érdekében csak a szín-mustot és az első frakciót használjuk a pezsgő-cuvéehez, de jó minőségű tokaji alapbort is vásárolunk a különlegességek előállításához. Ezzel együtt a tradicionális technológia jóval költségesebb, így a produktum is lényegesen drágább, mint a nagyüzemi módszerekkel előállított termékek – mondta Garamvári, aki hozzátette: a világhírű francia, spanyol és amerikai pezsgőmárkák is ilyen módszerrel készülnek.

A pezsgőgyártás mellett szintén kiemelkedő minőséget biztosító birtokszelekciós módszerrel készítik boraikat. Kínálatukban többek között chardonnay, sauvignon, pinot gris és muskotály is szerepel.

A szakma Kossuth-díja

Az Év Bortermelője cím a magyar borászszakma legrangosabb kitüntetése, amelyet a Magyar Bor Akadémia ítél oda évente, sokszor az Év Borásza nevet is használják rá. A 2005-ös nyertes Vincze Béla „a borászat Kossuth-díjának" nevezte. A Hét Borbírák Rendje egyébként 1991-ben határozta el, hogy éves díjat alapít egy-egy bortermelő többéves szakmai munkájának elismerésére. A Magyar Bor Akadémia, a hazai a szőlő-és bortermelés legnagyobb szakmai szervezete 1996-ban vette át a díj odaítélését. Eleinte széles körű szavaztatással ítélték oda a címet – a szakma első körben jelöltlistát szavazott meg, majd a második körben választottak a győztest. 2000 óta azonban szűkebb, változó összetételű szakmai grémium dönt a győztes pincészetről.

Az utóbbi évek nyertesei:

2002 Szőlőskert Rt.
2003 Tokaj Oremus Szőlőbirtok
2004 Hilltop Neszmély Rt.
2005 Disznókő Szőlőbirtok
2006 Garamvári Szőlőbirtok 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 05.11.

Tovább olvasom