Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

2007 nyarára kell teljesíteni a schengeni feltételeket

Petrétei József szerint 2007 nyarára teljesíteni kell a schengeni tagsághoz szükséges összes feltételt. Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint az előírások kétharmadát már a csatlakozás óta alkalmazzuk.
A miniszter hangsúlyozta: a schengeni előírások kétharmadát Magyarország már 2004-től, az európai uniós tagságától kezdve alkalmazza. A fennmaradó feltételek kapcsán azt mondta: akcióterv kerül a kormány elé, amely tartalmazni fogja, hogy milyen feladatoknak kell 2007-ben elvégezni. A kormány döntött arról is, hogy kialakítanak egy olyan monitoring-rendszert, amely folyamatosan követi, hogy Magyarország felkészülése ezen a területen hogyan halad.

"2007 nyarára készen kell állnunk arra, hogy a csatlakozás összes feltételét teljesítsük" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: a még fennálló jogharmonizációs feladatokat az Országgyűlésnek a tavaszi ülésszak idején kell elfogadnia. Mint mondta, bízik abban, hogy Magyarország teljesíteni tudja ezeket a követelményeket, ha az Országgyűlés eleget tesz jogharmonizációs szempontból fontos jogalkotási feladatának.

Az unió bel- és igazságügyi tanácsa egy héttel ezelőtt döntött a schengeni térség kibővítéséről. A megszületett egyezség a szárazföldi és vízi határellenőrzések 2007 decemberétől, a légi ellenőrzések 2008 márciusától kezdődő fokozatos megszüntetését irányozza elő. Utóbbival kapcsolatban a miniszter megjegyezte: a légiforgalomban a téli-nyári menetrendváltásnál nyílhat erre lehetőség. A miniszter arról is szólt, hogy a külső határszakaszokon jelenleg is schengen-kompatibilis ellenőrzés zajlik, itt nem kell jelentős változásokra számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

költözött a csapat

Skövdéből Göteborgba tette át székhelyét a magyar női kézilabda-válogatott, amely… Tovább olvasom