Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

2009-től nem számolják be a gyerekeket a szolgálati időbe

Elsősorban a nyugdíjas éveikhez közeledő nőket érinti hátrányosan a nyugdíjtörvény újabb elemének megváltoztatása: 2009. január 1-jétől már nem számítható be a szolgálati időbe a gyermekek száma.
A szigorítás szinte minden családot érint, ahol gyermekeket nevelnek, az igény pedig valószínűleg nem jelentéktelen számú, hiszen a nyugdíjba vonulók 96 százaléka korhatár előtt hagyja abba az aktív munkát. Forgó Györgyné, a szociális és munkaügyi tárca szakállamtitkára szerint a gyermekbeszámítás megszüntetéséről már az 1997-ben elfogadott törvény is rendelkezett. A gyermekenkénti egyévnyi kedvezményt azok vehették igénybe, akiknek az előre hozott öregségi nyugdíjazásához nem volt meg a csökkentés nélküli nyugdíjat lehetővé tévő 38 éves szolgálati viszony.

Jelenleg egyébként még járulékfizetés nélküli szolgálati időnek számítják az 1998 január 1-jét megelőzően teljesített katonaságot, a gyermekágyi segélyt, a gyermekgondozási segélyt és díjat, a táppénzt, a rokkantsági nyugdíjat és a járadék folyósításának tartalmát. A felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok idejét a rokkantsági nyugdíjra jogosultság szempontjából időkorlátozás nélküli szolgálati időként kell figyelembe venni, az öregségi nyugdíj esetében azonban csak az 1998 január elseje előtti idő számítható be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

költözött a csapat

Skövdéből Göteborgba tette át székhelyét a magyar női kézilabda-válogatott, amely… Tovább olvasom