Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

200 ezer tonna ipari alma vár felvásárlásra

Az idén mintegy 200 ezer tonna ipari almának nincs még helye, így azok a termelők, akiknek nincs szerződésük a feldolgozókkal, nem tudják eladni az ipari almát, és várhatóan tönkre fognak menni - állítják a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szakértői.
Az érdekképviselet csütörtöki tájékoztatása szerint az ipari alma felvásárlási ára 7-11 forint között mozog kilogrammonként, azaz a tavalyi állapothoz képest semmit nem javult az almatermelők helyzete. A legsúlyosabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az agrár-érdekképviselet információi szerint az Agrana Magyarország Kft. 11 forintot fizet, a Rauch Hungária Kft. 9-10 forintot, a magyar tulajdonban levő feldolgozók pedig 7-8 forintot adnak kilogrammonként a termelőknek.

Az Agrana Magyarország Kft. az előzetes megállapodás szerint mintegy 220 ezer tonna ipari almát kíván felvásárolni ebben az évben. Eddig több mint 90 ezer tonnát már felvásárolt a cég, ez napi 2-3.000 tonnát jelent, nettó 11 forint, bruttó 12,30 forint kilónkénti áron. A többi feldolgozó a tavalyinál kevesebbet, a Rauch Hungária Kft. 80-90 ezer tonnát, 10 forintos kilogrammonkénti áron, az ESZAT Kft. 10 ezer tonnát vásárol fel, kilónként bruttó 8,70 forintért a Magosz ismeretei szerint.

Az étkezési alma piaca szintén pang - mutat rá a Magosz. Emlékeztet arra, hogy tavaly több mint 10 ezer tonna almát értékesítettek a termelők a Magoszon keresztül a CBA üzletláncban. Emellett megközelítőleg 100 tonna alma került az önkormányzatokon keresztül az iskolákba, óvodákba, intézményekbe, több mint 30 ezer gyerek étkezésének kiegészítésére.

A múlt évi sikert követően a Magosz az idén is elindította iskola-alma akcióját "Minden gyerek, iskolás és óvodás kapjon napi egy almát!" jelmondattal. Az idén eddig több mint 30 önkormányzat jelezte, hogy részt kíván venni az akcióban. Eddig mintegy 60 tonna almára jelentettek igényt, amely 25.100 iskolás és óvodás étkezését fogja segíteni.

Pillanatnyilag két olyan önkormányzat van - a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és Érd Megyei Jogú Város önkormányzata -, amelyek a megkötött szerződések alapján egy hónapon keresztül mintegy 11 ezer gyereknek kívánják biztosítani az almát. Érd Megyei Jogú Város szeptember 24-től október 24-ig, Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat pedig október közepétől egy hónapon keresztül.

Az agrár-érdekképviselet jelezte: a szociális boltok bevonásával egy új akciót is útjára indít azokon a budapesti lakótelepeken, ahol az emberek nehéz anyagi körülmények között élnek. Mozgóárusítás keretében, előre meghirdetett időpontban burgonyát, hagymát, almát, zöldséget, tejtermékeket árusítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz megbombázza a költségvetést

A 2010-es költségvetéshez több száz, az önkormányzatokat, az egészségügyet és az oktatást, valamint a környezetvédelmet érintő módosító indítványt ad be a Fidesz. Tovább olvasom