Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

200 fős parlament jön

Egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol a Fidesz elnöksége.
A döntést Áder János jelentette be a testület szombati tanácskozása után.
A választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő újságírók előtt kifejtette: a vegyes szisztémában az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne a 200 tagúra csökkenő parlamenten belül. Kompenzációs lista az elképzelések szerint nem lesz.

Azt nem zárta ki, hogy valamennyivel növekedjen a tervezett 200-as létszám, ez ugyanis "modellfüggő", de azt nem tartja valószínűnek, hogy 210 fölé emelkedjen az országgyűlési képviselők száma.

Az egyfordulós rendszer lényege, hogy ha van érvényességi küszöb, tehát 50 százalék plusz egy szavazó részt vett a választáson, akkor az nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta.

A pártokra vonatkozó ötszázalékos parlamenti bekerülési küszöb megmaradna, az induláshoz - a jelenlegi 750 helyett - 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben, s ezek összegyűjtésére 21 nap állna rendelkezésre - ismertette Áder János.

Az országos lista állításának feltételeiről szólva kifejtette: a választókerületek egynegyedében lenne szükséges jelöltet állítania az adott pártnak, és "megfelelő országos reprezentációra" is szüksége lenne a listaállításhoz, ami kilenc megyét és Budapestet jelentené.

A politikus kitért arra az alkotmánybírósági döntésre, amely kimondta, hogy az eddigi választókerületi rendszer rendkívül aránytalan volt. A legnagyobb kerület a 74 ezres szigetszentmiklósi volt, míg a legkisebb a 26 ezres veszprémi. Az Alkotmánybíróság világossá tette, hogy ilyen nagy különbség a választópolgárok száma között nem lehetséges - idézte Áder János, hozzátéve, hogy a választókerületeket nem rendeletben, hanem a törvény mellékletében szabályozzák majd a történelmi hagyományokat, a földrajzi környezetet, az utazási lehetőségeket, valamint a közigazgatási határokat figyelembe véve.

Szólt a külföldön élő választópolgárok szavazati jogának megadásáról is; úgy fogalmazott, nem tesznek mást, mint követik az európai uniós tagországok nagy többségében alkalmazott gyakorlatot, ismertetése szerint ugyanis a 27 EU-tagállamból 24-ben biztosítják a külföldön élő választópolgároknak a szavazati jogot. A Fidesz-elnökség szombati ülésén több lehetőség is szerepelt, az azonban, hogy milyen módszert, milyen eljárást javasolnak arra, hogy a külföldön élő magyar választópolgárok élhessenek szavazati jogukkal, augusztus végére fog kiderülni - közölte.

Az MTI-nek a voksolás módszertanát érintő kérdésére Áder János annyit elmondott, hogy különböző megoldási lehetőségek jöhetnek szóba. Az egyik ilyen a személyes részvétel, ehhez azonban pusztán a konzulátusok nem elegendők, szükség lenne ideiglenes szavazókörökre is, ami a két ország közötti kétoldalú megállapodás kérdése. A másik lehetőség az elektronikus úton történő szavazás, a harmadik pedig a levélben voksolás. Áder János - a személyes szavazás lehetőségének biztosítása mellett - úgy látja, jelentős számú részvételt csak a levélben való szavazás biztosíthat.

A Magyarországon élő kisebbségek voksolásáról szólva elmondta: az elnökség azt javasolja, hogy az etnikai kisebbségek számára biztosított legyen a parlamenti részvétel lehetősége. A tervek szerint - mivel nem ugyanaz a politikai súlyuk az adott kisebbségeknek - abban az esetben, ha valamelyik etnikai kisebbségnek a képviselői nem szereznek mandátumot, egy új jogintézményt hoznának létre, törvényi szinten biztosítva ezzel a "kisebbségi szószóló" intézményét. Ez egyfajta tanácskozási, véleménynyilvánítási, javaslattételi jogot jelentene az Országgyűlésben - szavazati jog nélkül. A jelenlegi számítások szerint az új választójogi törvény október közepén kerülhet a Ház elé.

Olvasóink írták

101 hozzászólás
 • 101. Queenmargareth 2011. július 13. 20:04
  „Mignon már lemondott a magyarságáról, itt leírta. Ő Szabadságillatot érez és 10 e Eurót, de tiszteli orbán viktort.
  nem kell vértanút "csinálni" a szegény "üldözöttből"”
 • 100. Együgyű 2011. július 11. 11:08
  „Most az egyszer tényleg kokit, sallert akar osztogatni haveroknak miniszterelnökünk!
  A listáról való bejutás lehetőségét ejteném. Ugye ezeket nem mi választottuk meg?
  Az a magyar, aki nem él itt és nem adózik az álamnak, ne is szavazhasson!”
 • 99. Nórikám 2011. július 10. 22:46
  „Ha Mignon nyugdíj megtakarítását vették volna el, nem biztos, hogy akkora lenne a tisztelete. Haza kellene jönnie, bizonyára jó állás várná. Nem kintről kellene osztani a hatalmas tudományt. Hazáját kellene szolgálni a nagy tudományával.”
 • 98. nagyzsuzsa 2011. július 10. 22:36
  „Mignon!
  <moderálva> Én azt gondolom senkinek nincs joga dönteni a mi életünkről csak nekünk akik itt élünk, dolgozunk és adózunk. Majd ha a külföldön élő magyar tesz bármit is ezért az országért akkor van joga. De már lassan úgy tűnik aki nem itt él annak joga van, de kötelessége nincs, minekünk akik húzzuk az igát és áldott kormányunk miatt lassan földönfutóvá válunk nekük pedig csak kötelességünk van jogunk meg semmi.”
 • 97. balraat 2011. július 10. 22:33
  „Az szavazzon, aki adójával, munkájával hozzájárul az ország gyarapodásához, de legalább működéséhez. Azok akik nem itt élnek, csak messziről kiabálnak, azok ne szavazzanak az én sorsomról és jövőmről! Szavazzanak abban az országban, ahol élnek!
  Más!
  Ezzel az új rendszerrel minden kisebb pártnak (Jobbik, LMP, és az újak) befellegzett, hisz őket csak a kompenzációs lista juttatta be a parlamentbe. Így esélyük sem lesz! És ez baj!”
 • 96. Queenmargareth 2011. július 10. 21:18
  „Mignon.
  Önt jól védik, pedig csak idézgetek öntől.Gratulálok.”
 • 95. Queenmargareth 2011. július 10. 21:14
  „Hogy védik Önt itt is :)félnek, ha negatív igazat írnak önről meg sem jelentetik. Ez a Demokrácia mignonka
  Undorító, hogy diktálhat itt is”
 • 94. Mignon 2011. július 10. 21:14
  „Ha Margit "atjött" a Moderator rostajan, akkor en is atjövök.
  Nos.

  -Anyai nagyapam, a Szegedi Halaszati Szövetkezet tiszteletbeli elnöke volt...
  (innen ismerem a halakat)

  -Anyai nagybatyam Mako varosanak diszpolgara,
  (intarzia müvesz volt, ami ma is lathato a Mako varos hazassagkötö termeben...)

  Tudod Margit!

  En sem vagyok hülye.”
 • 93. Queenmargareth 2011. július 10. 20:54
  „bocs, Németország.”
 • 92. Queenmargareth 2011. július 10. 20:53
  „:) a múltkor még itt "káromkodott" a 2/3 miatt......Álszent
  na, ha menekülnie kellene akor ebben az érába. Azért elmesélné, hogy szúrtak vasvillát a fenekébe, hogy a szabadságot érezze, és, mennyire várta önt N
  émetország, hogy nőjön az IQ-juk?:)Mignonka, vagy islerke”
 • 91. Mignon 2011. július 10. 20:51
  „Merkel asszonynak van eleg tanacsadoja, akik magyarul tudnak!
  Nezd, az elözö kormany sajtoszovivöjet peldaul:

  Ugy hivjak, hogy "Bela Anda",
  2002-2005 ig volt hivatalaban.

  Fiatalember, 1963-ban sületett ( Bonn-ban) magyar szülöktöl...”
 • 90. Mignon 2011. július 10. 20:39
  „Über 100 %”
 • 89. Queenmargareth 2011. július 10. 20:35
  „főleg, hogy átment az új hídon 100%, mikor még fel sem épült, jobban tudja milyen halak élnek most a Tiszában, mert azt is előírja. Most már csak az hiányzik, "amikor Merkellel és Obamával kedélyesen kávézgattunk......."
  és egy gyönyörű szabadságittas történetet varázsol.Na, ezért haragszom azokra akik "magyarok", külföldön megpatkolnak mi meg itt sírva emlékezünk rájuk, mert pokol életük lett, hogy szeretett honukat el kellett hagyni, persze 10 ezer Euro az sokat jelent”
 • 88. Mignon 2011. július 10. 20:31
  „Orban Viktor ur, a Magyar Köztarsasag demokratikusan megvalasztott miniszterelnöke.

  Tölem, Ö minden tiszteletet megkap, akkor is
  ha politikajaval nem ertek egyet.

  Ez, a demokracia!

  Margitka.”
 • 87. Queenmargareth 2011. július 10. 20:24
  „Nem önre haragszom. Magamra, mert sajnáltam, hogy lemond a magyarságáról. Jól teszi.
  Csak azt nem értem, hogy a nagy felsorolásban miért nem szerepelt anno, hogy utálja, ha lenézik az embereket. Látom Ön ennek híve. Tehát ne határolódjon el Orbán Viktortól. Egy és ugyanaz. Csak Ön még okosabb persze.”
 • 86. Mignon 2011. július 10. 20:12
  „100 %”
 • 85. Queenmargareth 2011. július 10. 20:05
  „79. Mignon 2011.07.10. 18:40
  Basszus és Csernobilra is emlékszem, pedig mit akarok 86-al, hiszen egy gyerek az hülye!Nem olvas, nem tanult semmit nem tett, mert Mo-n ez is tilos volt, ugye? Tanulni?Itt sönki nem tanult felsőoktatási intézményekben, csak NYUGATON adatott meg......
  Mindenkit üldöztek itthon. Iszonyú megfélemlítések voltak.
  Ha üldözés volt, az már nem terjedt ki a 70-80-as években, főleg, ha nem politizált, a kutya sem foglalkozott vele, ja, ha nemesi származású és vagy nem tudott a száján ülni biztos kapott dá-dát, de kérdem, kit öltek meg politikai nézetei miatt a 70-80-90 stb években itt????Mármint bocs, Mo-n.
  Tudom, Ön már nem magyar állampolgár.”
 • 84. Nórikám 2011. július 10. 20:04
  „39: gorgó: nagyon jó!!”
 • 83. Nórikám 2011. július 10. 19:59
  „24: Mignon: ne magyarázd, pontosan tudja mindenki, épp ezért nem szavazták meg annak idején a magyar állampolgárságot, tudták az emberek, hogy a következmény a választó jog megadása. Igen joguk van, csak kötelességük nincs, pl. nem ide adóznak, mást nem is említek. E hazában élő állampolgárnak meg lassan csak kötelessége lesz. Egyébként meg ha jól emlékszem 2005-ben pont a fidesz nem akarta a kettős állampolgárságot, talán épp azért , mert akkor még nem voltak biztosak a győzelemben. Ezek után kérlek ne hogy kommunistázz, mert én az mszp-t sem szeretem, és nem kell azzal vádolnod, hogy a magyar testvéreimet nem szeretem. Csak ezt a helyzetet nem mi hoztuk létre, és mi szívjuk meg. A nagyhatalmak melyike segíti az elszakított nemzeteket? ezt nem azért mondom hogy ne lenne bennem empátia, csak rohadt igazságtalannak tartom. Egyébként meg aki élte le az életét, és nem külföldről okoskodik az még nem biztos, hogy annyira "értetlen"”
 • 82. Queenmargareth 2011. július 10. 19:56
  „Az, hogy nem voltam ott nem jelenti, hogy semmit sem tudok, mi történt, mikor minden ezt szajkózta!
  Azért idegesítő, hogy ön 99%-ban teljesen hülyének néz.
  Tudom, hogy mindent átélt, látott, menekült, szabadság stb..
  De képzelje vannak mo-i kis picinyke emberkék, akik sosem nőnek fel Önhöz, de azért megszólalhat, nem?”
101 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cigi adóját az adótörvényekkel együtt tárgyalják

A terület megérett egy átfogó, teljes körű átrendezésre - közölte a Fidesz. Tovább olvasom