Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

2010 közepén léphet életbe a világörökségi törvény

Várhatóan 2010 közepén léphet életbe a világörökségi törvény, amely a nyolc magyar világörökségi helyszín védelmével kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges anyagi forrásokat is megteremti.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium keddi közleménye szerint a törvénytervezetet december elején nyújtotta be a kormány a parlamentnek.

A tervezet szerint az állam a világörökségi területekre évi 400 millió forintot fordít, amelyet hazai és európai uniós pályázati forrásokból egészítenek ki. A törvény hatálybalépését követően a szükséges költségvetési források azonnal hozzáférhetőek lesznek.

A tervezet összefoglalja világörökségi helyszínekre vonatkozó szabályokat és korlátokat, valamint a fejlesztési lehetőségeket is segít meghatározni.

A nyolc magyar világörökségi helyszín: Budapest Duna-parti látképe, a budai várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezte, Hollókő ófalu és táji szerkezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park - Puszta, a pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj, valamint a tokaji történelmi borvidék.

A tervezet hatálya a világörökségi cím várományos helyszíneire és azok esetleges védőövezeteire is kiterjed, ám azokra más szabályok érvényesek.

A világörökségi helyszínekkel kapcsolatos állami feladatokat a kultúráért felelős miniszter a természet védelméért, az építésügyért, a területfejlesztését és területrendezésért, az agrárpolitikáért, valamint az egyéb érintett miniszterekkel összhangban látja el együttműködve a Világörökség Magyar Nemzeti Tanáccsal, a Világörökség Nemzeti Bizottsággal, az érintett szakhatóságokkal és világörökségi ügynökségekkel - fogalmazott a közlemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire költ majd 2010-ben egy képviselő?

Január elsején megszűnik a korábban képviselői költségtérítésként megismert juttatás, helyette pedig… Tovább olvasom