Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

2013-ban is adómentes marad a nyugdíj

A jelenlegi szabályokhoz képest 2013-tól sem változik a nyugdíjszámítás módja - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága pénteken.
Az államtitkárság közleményében az áll: az 1997-ben a szocialista-liberális kormány alatt elfogadott nyugdíjszámítási szabályok 2013-tól megváltoztatták volna a nyugdíjszámítás módját, ennek következtében a jövőre újonnan megállapítandó nyugdíjak az előző évhez képest jelentősen csökkentek volna. A törvényi szabályok szerint ugyanis a bruttó átlagkeresetből történő nyugdíjszámítás a nyugdíjak adóztatását is feltételezte. Ehhez tartozott még egy csökkentett szolgálatiidő-szorzó is. Együttesen így jelentős mértékben romlott volna a nyugdíj összegének értéke - hangsúlyozták a dokumentumban.

A Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által pénteken benyújtott törvényjavaslat, mint írták, ezzel szemben fenntartja a jelenlegi számítási szabályokat, így biztosítja, hogy továbbra is a nettó átlagkereset alapján, a most is használt szolgálati idő beszámítással, adózás nélkül kell kiszámítani a nyugdíjakat. Kiemelték: a kormánynak ezen döntésével évente több tízezer embernek marad változatlan értékű a nyugdíja.

A dokumentumban kitértek arra is: a törvénymódosítás néhány kiegészítő szabályt is tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy egyszerűbb és gyorsabb legyen a szolgálati idő megállapítása, és pontosabbá váljon a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás. Azokat, akik 1955-1959-ben születtek, a nyugdíjbiztosítás szervei hivatalból fogják megkeresni adategyeztetésért, de 2013. január 1-jétől bárki kérhet adategyeztetést - tájékoztattak.

A törvényjavaslat várható eredményét így összegezték: nem csökkennek a megállapítandó nyugdíjak és nem romlanak a számítási szabályok, emellett a jövőben az ügyintézés felgyorsulhat. Hozzáfűzték: emiatt mindazoknak, akik a nyugdíjak csökkenésével riogattak, bocsánatot kellene kérniük.

A javaslat hangsúlyozza, a bruttó nyugdíj megállapításához kapcsolódó jogszabályok nem készültek el, a magánnyugdíj-pénztárakra vonatkozó szabályozás átalakításával pedig indokolatlanná vált a 2013-ra vonatkozó szabályok fenntartása.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. qrumpli 2012. június 03. 04:54
  „19. Vörcsi 2012.06.02. 20:02

  Okos vagyol üljél előre.
  Bízom benne te semilyen nyugdíjat nem fogsz kapni.
  Addig van becsület igyis ameddig dolgozik valaki
  Gyomorforgató is ha látom az öregek cipekszenek és a fiatalok tátott szájjal nézik.”
 • 22. nemecsekerno_007 2012. június 02. 22:31
  „21. NP1 2012.06.02. 21:16
  Én nem az értékteremtésről beszéltem, de mindegy. Ne keverd a szezon a fazonnal.
  Én arról beszéltem, hogy kenyeret veszel a gyereknek v. beíratod hegedű órára. Kevés a pénz ahhoz, hogy mindkettőre jusson. És mér´ kevés? Na itt jön be az újraelosztás és az eltartott-eltartó problematikája.
  Meg persze a Maslow-féle piramis: http://hu.wikipedia.org/wiki/Maslow-piramis
  A hatalom ezt nagyon jól kihasználja, megosztja a társadalmat, a vezető értelmiség meg csak azt mondja ami egyénileg érdeke, mert nem harapják meg a kezet amelyik enni ad. Így éldegélünk ezen a poszt-kádári szemétdombon. Itt a vége, fuss el véle...”
 • 21. NP1 2012. június 02. 21:16
  „nemecsekerno_007

  " A zemberek nagy többsége egyéltalán nem érti az ún. újraelosztási rendszert." - itt vagy például Te.
  Úgy vélem elég zavaros fogalmaid vannak az értékteremtésről.
  Az a szakácsnő aki ebédet főz az óvodásoknak és közalkalmazottként az "újraelosztás" révén kapja a fizetését pontosan úgy hozzájárul a GDP-hez mint az a szakácsnő aki a sarki vendéglőben főz.”
 • 20. nemecsekerno_007 2012. június 02. 21:02
  „18. macs 2012.06.02. 17:49
  Nem kell megsértődni, mert attól nem lesz több pénz amit újra el lehet osztani. Jó lenne ha minél többen tisztában lennének azzal ki hordja össze az újra elosztható pénzt, mert akkor azokat az embereket/cégeket ne kéne nagyon b***tni a hivatalok által, illetve nem kéne egy versenyhátrányt okozó adórendszert fenntartani.
  Persze igy nem 11%-os munkanélküliség lenne és nem lenne 2013-ban adómentes a nyugdíj. De mindegy nem lehet ezt így megbeszélni : (”
 • 19. Vörcsi 2012. június 02. 20:02
  „A magam részéről egyetértek abban, hogy azt a nyugdíjat adóztassák amelyet a bruttó kereset alapján számoltak annak idején. Ugyanis a 2007 után megállapított nyugdíjak a nettó kereset alapján vanna megállapítva, tehát adózott nyugdíjat kapnak, és ez nem igazságpos.”
 • 18. macs 2012. június 02. 17:49
  „17. nemecsekerno_007,
  "2. aki az újraelosztásból kapott fizetést amikor dolgozott, az egy fillérrel sem gyarapította ezáltal a bevételét az államnak (államtól kapta, neki adta vissza)"
  Ilyen véleményeket olvasva vetődik fel bennem, miért ájuldozunk, hogy szinte senki sem akar tanár lenni?”
 • 17. nemecsekerno_007 2012. június 02. 17:19
  „Jajj nagyon megy a ködösítés itten. A zemberek nagy többsége egyéltalán nem érti az ún. újraelosztási rendszert. Ez a legnagyobb baj, ugyanis az nyugdíj, a segély v. az egészségügyi rendszer is ezzel van kapcsolatban.
  1. a mostani nyugdíjakat a mostani járulákokból fizetik (kb. 60-70%-ából) (ezért nem értelmezhető pénzügyileg a "dehát hova lett a járulék amit befizettem" szöveg)
  2. aki az újraelosztásból kapott fizetést amikor dolgozott, az egy fillérrel sem gyarapította ezáltal a bevételét az államnak (államtól kapta, neki adta vissza)
  Lehetne ezekről a dolgokról oldalakat írni, de ez itt nem az a fórum, illetve sokan vannak akiknek ez lenne a dolguk. Az ilyen kérdések lennének lényegesek nem a Horthy szobor meg az a Nyírő. Ez utóbbiaknál még az ügynökmúlt is fontosabb lenne, nyílván ezért terelnek róla álproblémákkal. : (”
 • 16. studyfy 2012. június 02. 16:16
  „Ez a mostani álláspont. Majd ha nem jön össze a "nagyon akart" IMF hitel, akkor jön a mutogatás, hogy bezzeg azért kell bevezetni ezt az adót, mert az unió....”
 • 15. tzrtz 2012. június 02. 16:10
  „De szép tőlük. Gondolom nem kis fogcsikorgatással döntöttek így. Kíváncsi vagyok, hogy egy hónapig bírják-e ezen a véleményen...”
 • 14. X_Y 2012. június 02. 15:27
  „Ennyit a nagy Nyugdíreform Tervezetről meg az Egyéni Számlákról :)”
 • 13. tom_peris 2012. június 02. 14:15
  „Ha valami úgy kezdődik hogy jövőre még biztos nem lesz akkor az az egy biztos hogy jövőre akarják bevezetni :D”
 • 12. macs 2012. június 02. 14:13
  „9. Qllancs,
  nagyon igazad van, legyen minimális és maximális nyugdíj, de akkor a befizetési kötelezettséget is igazítsuk hozzá!
  Az élet érdekes dolgokat produkál, egyesek alig fizetnek, de nehezményezik, hogy keveset kapnak, sőt nagyon utálják azokat, akik az utolsó buznyák után is leadóztak és ezért többet kapnak.
  Egyébként érdekes a fenti nyilatkozat. Most is van rá lehetőség arra, hogy aki akarja, az kérheti az adategyeztetést.
  Amennyiben jól emlékszem 2007. dec. 31-ig a bruttóból számoltak, azóta nettóból. Javítsatok ki, ha tévedek.”
 • 11. Deadman 2012. június 02. 13:27
  „Érthetőbben leírva az előbbi okfejtésem

  a Szociális hozzájárulási adó ugyanis adó és nem járulék. A járulék ismérve, hogy a befizetett járulékért cserébe valamilyen állami ellenszolgáltatás jár. A befizetett járulékokat az állam meghatározott célra használhatja fel. Mindezzel ellentétben a beszedett adót az állam bármire használhatja azért konkrét ellenszolgáltatás nem jár.

  Tehát az alaptürvényből is kivehették azt a passzust így megszünt az hogy az államnak kötelezően felelösséget kell vállani az állapolgárai felé....Naez a nagy csőcs

  Idézet a törvényből
  "Az adó megfizetése államháztartási forrásból fedezett ellátásra (ideértve különösen a társadalombiztosítási ellátást és az álláskeresési ellátást), vagy államháztartási forrásból folyósított támogatás igénybevételére való jogot nem keletkeztet, valamint az adó alapja és összege az ilyen ellátás, illetőleg támogatás összegét nem befolyásolja."

  Ennyi a Fideszről..”
 • 10. Deadman 2012. június 02. 13:21
  „http://privatbankar.hu/ongondoskodas/fordulopont-a-nyugdijrendszerben-eleg-lesz-amit-az-allam-ad-247332

  Azért érdemes ezt is elolvasni mielőtt mindent elhisz az ember a Fidesznek..a nyugdíjakkal kapcsolatban

  MÁS
  egyébként mivel Tb járulékból Szociális hozzájárulási adó lett így az ÚJ alaptörvényböl szépen kikerült az a passzus ami a régiben benne volt, hogy tudniillik az Állam Társadolombiztosítási felelősséget vállal ..Egyszóval lehet elfelejteni azt hogy az orvosi ellátás INGYEN majd lesz mert az adóért csak egy alapszíntü valamilyen szolgáltatást ad az állam a többiért bizony perkálni kell....Sajna mikro a TISZTELT képviselő urak az Új alkotmányt megszavazták nem hiszem hogy a nagy többség tudta azt hogy mit is szavaz meg vagy ha igen akkor SZÉGYELLJÉK magukat...”
 • 9. Qllancs 2012. június 02. 13:11
  „A nyugdíjakat ne adóztassa meg !
  Ha nem állapítsa meg a min. nyugdíj összegét , mondjuk : 80 000.-ft , és a maximumát is , ami : 150 000.-ft.
  TÖBBET SENKI NE kaphasson !!!!
  Mert pl. akik elmentek 40 évesen -előrehozott nyugdíjba pl. a rendőrök , --ők 240 000.-ft is kapnak, v a miniszterek 1,5 milliókat is ! Régi mszmp vezetők szintén !
  NA én ezt teljesen megszüntetném.”
 • 8. csonakos 2012. június 02. 11:46
  „Csak a pontosság kedvéért! Amikor a nyugdíjak megadóztatásáról volt szó bizony arról is szó esett, hogy a nyugdíjat a bruttó jövedelmekből kell megállapítani. Sőt arról is szó esett, hogy a meglévő nyugdíjakat és ellátásokat amelyek az adó alá esnek fölbruttósítják. Szóval ez a bejelentés, erős csúsztatás!”
 • 7. barack55 2012. június 02. 11:29
  „Taigetosz!!!”
 • 6. soligor 2012. június 02. 11:24
  „két harmad az két harmad
  nem véletlen jutottak hatalomra :) :(”
 • 5. achilleus 2012. június 02. 10:58
  „Kedves Ellenzéki!
  Ha nem vetted volna észre, ha a mostani kormány nem változtatja meg az 1997-es (szocialista-liberális kormány által elfogadott, hatályos törvényt, akkor a nyugdíj törvényszerűen adózni fog. Hasonlóképpen szocilista liberális kormány alatt vált az újonnan menők nyugdíjának megállapításának alapjává a nettó (a korábbi bruttó) jövedelem helyett, ez mintegy 1 havi nyugdíjjal kevesebb nyugdíjat eredményezett a 2007-től nyugdíjba vonultak esetében, mint korábban. Nem is tudom merjem-e javasolni a fentiek átgondolását, meglehet mások szerint meg a Fidesz a nyugdíjasok szavazatára hajt és ezzel veszélyezteti az aktívak megélhetését, sőt vannak akik "szent tehenekről" beszélnek. Magam részéről a dolgok indulatoktól mentes, a tényeket nem semmibe vevő átgondolását tartanám elfogadható magatartásnak nyugdíj ügyekben is.”
 • 4. Ellenzéki 2012. június 02. 09:21
  „A nyugdíjakat terhelő adók - tervezet szerint:
  2013 évtől kezdve:
  - 16% adókulccsal SZJA, a nyugdíj összegére való tekintet nélkül, így a minimál nyugdíjt is adóztatni fogják, tovább vonatkozni fog a rokkant ellátásra is;
  2014 évtől kezdve:
  - az egészségügyi adó, 8% adókulccsal, - a járulékok után is - és az előzőekben írt, a nyugdíjakat, járulékokat terhelő SZJA.”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzérségi lövedékek kerültek elő Nagyatádon

A környéket lezárták, egy ötemeletes épületből a lakókat fél nyolc után ideiglenesen kitelepítették. Tovább olvasom