Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

2014-től lehet az érettségi feltétele az önkéntes munka

Legkorábban 2014-től lehet az érettségi vizsgára bocsátás előfeltétele az önkéntes munka - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.
A közösségi szolgálat, önkéntesség jelene és jövője az oktatásban című, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum által szervezett egész napos konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az államtitkár megjegyezte: a megújítandó érettségi előfeltételeként 50-60 óra kötelező közösségi munka előírását tervezik a középiskolások számára.

Hoffmann Rózsa hozzátette: jelenleg "talán inkább az 50 óra felé hajlunk", amit heti 2 óra rendszerességgel, egy tanév leforgása alatt lenne célszerű elvégezniük a diákoknak. Ezt a tevékenységet az elképzelések szerint dokumentálni is kell majd. A nemzetközi érettséginek is feltétele az önkéntes munka - folytatta -, az EU-ban pedig minden ötödik ember végez önkéntes munkát.

Az államtitkár hangsúlyozta: "nem volna szerencsés, ha módszertanilag lenne szabályozva" az önkéntes munka, mert minden gimnázium a saját környezetében tapasztalható kihívásokra kell, hogy reagáljon. Van, ahol időseket látogathatnak otthonaikban, felolvashatnak nekik, beszélgethetnek velük, van, ahol idősek szociális otthonaiba látogathatnak, de végezhetnek környezetvédelmi munkát is.

Mint mondta, az önkéntes munkára való felhívást tett közzé a középfokú oktatási és nevelési intézményeknek a tárca oktatási és szociális államtitkársága a Társ elnevezésű programmal, ennek részleteit tárgyalják meg a szombati konferencián. A programban a pedagógusok a diákközösségek képviseletében pályázhatnak önkéntes munka elvégzésére január 31-ig. A pályázatokat ezután három héten belül elbírálják, végül a legjobban teljesített munkákról kötetet is adnak ki, amivel mintát adnak a későbbiekre nézve - mutatott rá.

Hoffmann Rózsa közölte: a 2010-2011-es tanév második félévében a pályázattal 30 órás munkára vállalkozhatnak a fiatalok, ebből 5 órát kell szánni a felkészülésre és szintén 5-öt a munka utáni csoportos megbeszélésre. A pályázattal - amire nagy az érdeklődés - 44 millió forint áll a jelentkezők rendelkezésére, ebből a tanárok, mentorok munkáját fizetik ki. Egy tanár legfeljebb bruttó 200 ezer forintot kaphat egy projekt levezetéséért - hívta fel a figyelmet.

Kérdésre Hoffmann Rózsa elmondta: nincsenek viták a lényeges kérdésekben a Fidesz vezető oktatáspolitikusai és az oktatási államtitkárság között. A közoktatási törvény májusban parlament elé kerülhet, erre viszont azért nem vállalt kötelezettséget a kormány a tavaszi hivatalos törvényalkotási programjában, mert az európai uniós soros elnökség nagyon leterheli. Így a testület úgy döntött: tavaszi tervébe csak azokat a jogszabályokat veszi fel, amelyeket mindenképpen meg akar alkotni - magyarázta.

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár rámutatott: az önkéntességnek eddig nem volt szakmai háttere Magyarországon. Jelenleg a pályázattól függetlenül több mint 300 iskolában folynak ilyen típusú munkálatok, amelyek személyiség-, közösség-, és társadalomfejlesztő hatásúak.

A konferencián előadást tartanak egyebek mellett a közoktatásban gyakorolt önkéntesség nemzetközi tapasztalatairól, a szociális kompetencia fejlesztéséről, az önkéntesség és a fogyatékosságügy kapcsolatáról, illetve az EU-ban 2011-ben meghirdetett önkéntesség évéről.

Olvasóink írták

91 hozzászólás
 • 91. Agyalapi 2011. január 24. 14:18
  „Vissza kell hozni az építőtáborokat és megoldható az egész önkéntesség. Hajrá KDNP!”
 • 90. palimadar 2011. január 24. 05:02
  „"Ugye a földrajz az úgy van számon tartva mint az ének, tehát sehogy, a kémia az szintén két év többnyire, és rohadt nehéz, a fizikát ne említsük, talán még a biológiából lenne halványka esély, hogy átmenjen sok ember. De hogy ezt így minek..?"

  Hogy a természettudomány fontosságát hangsúlyozzák.

  Egyébként látom, nem olvastad a közoktatási törtvény tervezetét/koncepcióját. A földrajzot nem lehet választani. A természettudományos tárgy: kémia, fizika, biológia, esetleg komplex természettudomány.”
 • 89. novaklaszlo56 2011. január 24. 02:12
  „Hogy minek? Hát egyszerűen "keresztényi" alapokon, kedves Manstein.
  Az ok pedig egyszerű: a jelenlegi kormány hatalomra jutásához a FIDESZ, politikai erőket tömbösítő előmunkálatai voltak szükségesek, amelyek során az egyház is hatalmi aspiránsként jelentkezett, s mint ilyen, jelentős szavazói bázissal szolgált a hatalom megszerzéséhez, és úgy tűnik, hogy annak a megtartása sem lehetséges immár az - lassan, de biztosan az államba integrálódó - egyház támogatása, szövetsége nélkül. Ezt a hatékony támogatást pedig valamiképpen viszonozni kell, a szövetséget pedig erősíteni, hogy a következő hatalmi versengés alkalmával is stabilan és megbízhatóan rendelkezésre álljon. Hogy az eredmény a feudális középkort idézi, annak az összes "romantikájával"? :D Ej! Sose azt nézd! :D Készülj a jövődre: edzd a térded, tanulmányozd a tízparancsolatot - az első kettő szintézisét vedd is komolyan, mert az tényleg elemi feltétele a civilizált emberi együttélésnek! -, és imádkozz elmélyülten! Hogy kiért, miért, azt viszont még az inkvizítoraidnak se áruld el, mert az csak rád és Istenre tartozik! ;)
  Hát, ezért, kedves Manstein, testvérem az Úrban. :D Vili, ugye? Naná! ;)
  Aludjunk! Az esti imát el ne feledd! :)”
 • 88. manstein 2011. január 24. 01:55
  „81. A jelenlegi színvonalú oktatás mellett ez a plusz társadalomtudományi dolog nevetséges. Szűrőnek kétségtelenül jó, de szerintem azért leérettségizni azért hagyhatnák az embereket, nem kéne már itt kiszórni a felét a középiskolásoknak. Ugye a földrajz az úgy van számon tartva mint az ének, tehát sehogy, a kémia az szintén két év többnyire, és rohadt nehéz, a fizikát ne említsük, talán még a biológiából lenne halványka esély, hogy átmenjen sok ember. De hogy ezt így minek..?”
 • 87. novaklaszlo56 2011. január 24. 01:52
  „Ja! Nem is kell ahhoz húsz év se, kedves Klj_54 (16.)! Már most is ez a helyzet. De abban igazad lehet, hogy ez még csak a "gyenge" kezdet. Miért gondolom így? Hát, mert a nemzet bölcs (?) többsége lelkesen tapsol... De mihez is? :S Inkább mi, ki ELLEN, mert az fontosabb: lenyomni, legyőzni a kijelölt ellent, ha mind beledöglünk is! Hungarikum. :D

  Te pedig teljesen hiteles vagy akkor is, ha nem tanárként írod, amit írsz, kedves Dublin, mert amit írsz, igaz.

  Népszerű vagy, de itt egy ´i´ azért hibádzik, Dublini. ;) :)
  Jó éjt!”
 • 86. dublini 2011. január 24. 00:42
  „72. dublin 2011.01.23. 14:53
  Minden szavával 1etértek, de legyen világos mindenki elött, hogy nem én irtam....
  Annak azért örülök,hogy olyan sikeres vagyok , hogy lenyúlják a nickemet.... :D”
 • 85. novaklaszlo56 2011. január 23. 23:01
  „Igen, Floridaimagyar: "Fura nézőpont ez a törvény". Fura ország ez a Magyarország. Egyre furább.
  A mi nálatok büntetés, az mifelénk kötelező közteher, és feltétele a létezésnek, immár "önkéntesen" is. Tényleg vicces.
  Sokan mondják, hogy az utóbbi hónapok hatalmi kisülései az "átkost" idézik. Számomra inkább a feudális hűbérúri rendszert, amelynek a végén a röghöz kötött (mi még szabadon költözhetünk, bocs!), földet túró, adózó, nyomorgó, de ha kell, az uráért csatában az életét is (kötelező önkéntesességgel) adó jobbágy áll - alig a lábán. Mintha... Ja, és ki áll a hűbérúri rendszer másik végén, a csúcson? Nem, ez nem stimmel, hisz a mi államformánk köztársaság, és polgári értékeken nyugvó demokratikus jogállamként definiáljuk magunkat. Akkor hát elhibázott volt a hasonlat, elnézést. :D”
 • 84. nikk525 2011. január 23. 21:16
  „atya ég :D
  régen meg az volt, hogy csak érvényes - nem régi tüdőszürő vizsgálat eredményével lehetett főiskolára/egyetemre menni :) annak inkább volt értelme.. :)”
 • 83. floridaimagyar 2011. január 23. 20:46
  „Nalunk az eliteltek buntetese a kotelezo kozossegi munka, soha sem a diakoke - pl ittas vezetesert lehet akar 50-60 ora kozossegi munkat is kapni... Fura nezopont ez a torveny ...”
 • 82. cumania 2011. január 23. 20:31
  „Szex-munkát is lehet?”
 • 81. palimadar 2011. január 23. 19:51
  „manstein:

  "Csodálom, hogy most a 6. érettségi tárgyat nem kezdte el mantrázni ez a nő. Mert az még sokkal durvább ennél is."

  ???
  Hát 6 érettségi tárgy lesz...
  magyar, matek, történelem, nyelv, természettudományi tárgy, szabadon választott...”
 • 80. nagyi17 2011. január 23. 18:53
  „Hmmmmm amikor én fiatal voltam ezt komunista szombatnak hívták...
  Különben is azoknak a diákoknak nincs szabadidejük akik becsületesen tanulnak az éretségire, gimnáziumban végzős diák minimum napi 7 óra plussz délután "kötelezően ajánlott" éretségi felkészítő 2 ÓRA, ÉS AKKOR MÉG VALAMIKOR LECKE ÍRÁS, TÉTEL KIDOLGOZÁS, A KÖVETKEZŐ NAPRA TANULÁS.”
 • 79. sajtkukac 2011. január 23. 18:37
  „Ezt hívták az "átkosban" társadalmi munkának, amiért fizettek is a diákoknak. Csak arra lennék kíváncsi, hogy hol fognak dolgozni, mit fognak csinálni, ki helyett fognak bármit is elvégezni? Megint egy íróasztal mellett, valaki vízfejéből kipattant semmi ez is. Nesze neked 2/3!”
 • 78. manstein 2011. január 23. 17:25
  „Botrányos hülyeség. Rossz történelmi időket idéz, felesleges és jelenlegi formájában pont olyan idióta agyszüleménynek is tűnik, mint amilyen igen gyakran fordult elő a rosszemlékű elmúlt 8 évben. A korházi széfeket, napidíjat, vizitdíjat, stb. kezdetek el pont így, mindenféle előzmény nélkül ilyen rögeszmés módon eröltetni. Csodálom, hogy most a 6. érettségi tárgyat nem kezdte el mantrázni ez a nő. Mert az még sokkal durvább ennél is. Eltűnhetne már a balfenéken!”
 • 77. info 2011. január 23. 16:37
  „http://hoffmannrozsa.hu/dr-hoffmann-rozsa”
 • 76. Nagyi60 2011. január 23. 15:50
  „Tulajdonképpen kik vettek részt ezen a két napos konferencián?Minisztériumi dolgozók?Politikusok?Pedagógusok,pszichológusok,szociológusok,talán a karitatív szervezetek képviselői is?Hol lehet megismerni,hogy milyen vita során alakul ki az önkéntes munka végzésével kapcsolatos végső álláspont?Jó.Legyen önkéntes munka.Ki koordinálja az iskolán belül ,a településen belül?Ki méri fel az igényeket?Ki állapítja meg,hogy melyik gyerek milyen tevékenység ellátására alkalmas?Van-e lehetősége a szülőnek,hogy beleszóljon a tevékenység kiválasztásába?Tudom,elég kicsinyes vagyok,de bennem felmerül a kérdés:Ha a gyerekemnek nincs a tömegközlekedésre bérlete és azt igénybe kell venni az önkéntes munka elvégzéséhez,ki téríti meg az utazás költségét?
  Lenne még egy-két kérdésem de most ennyi elég.Ja!Ha se a diák se a tanár nem kap pénzt, ez ingyen akkor se oldható meg.A költségeket ki állja?”
 • 75. macs 2011. január 23. 15:34
  „balraat,
  "Én nem biztos, hogy szívesen engedném a gyerekeimet szociális otthonba, vagy hajléktalanok közé dolgozni!!!"
  A hajléktalanokat még talán megértem, de a szociális otthonnal mi bajod? Miért baj az, ha egy gyerek látja, milyen öregnek, tehetetlennek, kiszolgáltatottnak lenni? Miért baj, ha a gyerek rájön, hogy az idős ember is ember? Miért baj, ha gyerek az is látja, hogy az életben vannak tragédiák is?”
 • 74. balraat 2011. január 23. 15:22
  „Az önkéntes munka, attól önkéntes, hogy szabadon, meggyőződésből vállalja valaki. Azonban amikor kötelezővé teszik, akkor az már nem önkéntes. Én voltam még önkéntes építőtáborba, ami kötelező volt. Szégyen, hogy ezt kívánják visszahozni.
  Ráadásul az utolsó évben azok a fiatalok, akik tovább szeretnének menni egyetemre, tanulnak, különóráéra járnak és készülnek az érettségire. Ebbe nem biztos, hogy belefér még heti két óra "önkéntes" munka.
  Az is érdekes, hogy van egy csomó munkanélküli Magyarországon, miért nem őket fogják be ilyen munkákra és fizetik meg őket a segély helyett. Ja ez volt a közmunkaprogram, amit a kormány megszüntetett!
  És még egy dolog. Én nem biztos, hogy szívesen engedném a gyerekeimet szociális otthonba, vagy hajléktalanok közé dolgozni!!!”
 • 73. macs 2011. január 23. 15:15
  „deszkás,
  BOCS, igérem nem fogok linkelni!
  Még egyszer bocs, csak arra gondoltam, érdekes lehet annak, akit érdekel ez a téma illetve ha valaki nem ismer valakit és ennek ellenére állít róla valamit, gyorsan és könnyedén olvashat róla. :-)”
 • 72. dublin 2011. január 23. 14:53
  „1. nem az önkéntes munka gondolata rossz, hanem hogy feltétele az érettséginek ... legyen, végezzék, és adjanak utána valamennyi pluszpontot, mint pl. a származásért a felsőoktatásban ... ha azért jár, az önkéntes munkáért méginkább járjon ...
  2. nem kivitelezhető ... nincs annyi önkéntes munkalehetőség, h az összes érettségiző szorozva hatvannal megoldható legyen ...
  3. vannak olyan diáko, akik egészségi állapotuk miatt vagy magántanulók, vagy maguk is segítségre szorulnak (pl mozgáskorlátozott) az iskolában ... vagy élsportolóként magántanuló, a világot járja vagy edz reggeltől estig .. ők hogyan rettségiznek?
  4. a tanárokat, főleg az osztályfőnököket meg jó lenne kihagyni ebből a játékból ... az igényesebbek már éppen elég önkéntes munkát végeztek eddig is, és ezután is fognak ... hétvégi osztálykirándulás (napidíj nélkül, többször 24 órás munka, minden felelősséggel), versenyre felkészítés (ingyen, plusz órában) egyebek, ki mit ...
  5. harminc éve vagyok tanár, csakhogy a fentiek hitelessebbnek tűnjenek ...”
91 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi-új vezetés a német önkormányzat élén

Az eddigi vezetés kapott újra bizalmat a következő négy évre a Magyarországi Németek Országos… Tovább olvasom