Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

2020-ra elolvad az Északi-sarki tengereken lévő jég?

Az Arktisz jege a vártnál gyorsabban olvad, és már 2020 nyarán eltűnhet a sarki vizekről a tengeri jég. Ezt állítja több amerikai kutató, akik összevetették a régi adatokat a mostani számítógépes modellekkel, és hibákat fedeztek föl a számítógép által adott prognózisokban.
A Der Spiegel című német hetilap idézi a Geophysical Research Letters című szaklapban megjelent tanulmányt, amelyet Ted Scambos colorado-i jégkutató, és kollégái publikáltak. Az ő számításaik szerint az Északi-sarki tengereken lévő jég az elmúlt ötven évben háromszor olyan gyorsan olvadt, mint ahogy azt a különböző számítógépes modellek jósolták.

Scambos és kollégái kiértékelték azokat az adatokat, amelyeket repülőkről, hajókról és műholdakról gyűjtöttek az elmúlt, csaknem hat évtizedben. Véleményük szerint az 1953 és 2006 közötti időszakban a késő nyári jégtakaró minden évtizedben átlagosan 7, 8 százalékkel csökkent. A számítógépes modellek ugyanerre az időszakra csak két és fél százalékot számoltak. Az eltérésből arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy az ember által okozott globális felmelegedés hatását még mindig erősen alábecsülik.

"Az a melegvíz, ami az Északi-sarkra áramlik, és az enyhe levegő szabályosan írtja a tengeri jeget" - nyilatkozta Julianne Stroeve, a kutatócsoport egyik tagja. Marika Holland, aki ugyancsak társszerzője a tanulmánynak úgy véli, hogy az Arktisz minden eddigi számításnál érzékenyebben reagál a szén-dioxid koncentrációra. Német kutatók fél évvel ezelőtt 2080-ra becsülték a jég eltűnését, Marika Holland tavaly decemberi tanulmányában 2040-re jósolta ugyanezt, a mostani, 2020-as prognózis eddig a legfenyegetőbb, ugyanis az Északi-sarki jég a Föld hűtőrendszere, mert több napfényt sugároz vissza a világűrbe, mint a sötét tengervíz - írja a Spiegel Online.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politika és hétköznapok Hqségről és megcsalásról A köszönet hangján Üzenetek erről-arról

• Zsoli! A szekér hasonlata döcögősre sikeredett! A szekérnek – melyet ökrök szoktak… Tovább olvasom