Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

20 milliárd marad az egészségügyben

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy az egészségbiztosítási alapban megmaradt csaknem 20 milliárd forintot az ágazatban osztja szét: 16,7 milliárdot kapnak például a kórházak és a járóbetegellátók, 600 milliót a fogászati ellátás, 250-250 milliót a mentés és betegszállítás, 500 milliót a művesekezelés.
A kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás egészségügyi miniszter elmondta: az ezen kívül megmaradt 1,6 milliárd forintos összegből pótolják a gyógyászati segédeszközökre és a méltányossági gyógyszerkeretre fordított idei túlköltést.

A szolgáltatók a jövő hét végén kapják meg a pénzt. A legtöbb támogatást a 4 orvosi egyetemhez tartozó klinikák kapják: a fővárosi Semmelweis Egyetem 1 milliárd forintot, a debreceni, pécsi és szegedi egyetem 700-800 milliót.

A miniszter elmondta: az alap idei összesen több mint 25 milliárd forintos többlete annak köszönhető, hogy ésszerűsödött az ellátórendszer, a tb jogviszony-ellenőrzések miatt több a befizetés és a gyógyszer gazdaságossági törvény is segítette a megtakarítást. Székely Tamás emlékeztetett: 2008-ban az alap többletéből egyszer már 5,7 milliárd forintot fordítottak a várólisták hosszának csökkentésére, az 1 napos sebészeti ellátások növelésére illetve ebből az összegből emelték meg egyes szolgáltatók teljesítményvolumen korlátját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dolgozóinak 40 százalékáz küldi el a debreceni Sellaton Zrt.

Amerikai és nyugat-európai piacainak elvesztése miatt 40 százalékos létszámleépítést jelentett be a… Tovább olvasom