Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

20 millió eurót kap vissza Magyarország az uniótól

A tavalyi befizetésekből minden európai uniós tagállamnak visszajár, miután az unió központi költségvetése egyszázalékos elköltetlen kiadási mérleggel zárta a 2005-ös évet. Magyarország 20 millió eurót vonhat le idei hozzájárulásából - jelentette be az Európai Bizottság.
A testület szerint az EU ismét rekordot állított fel költségvetésének végrehajtásában: a tavalyi 1,19 milliárd után már csupán 1,077 milliárd maradt elköltetlen a kiadási oldalon. Utoljára 1997-ben maradt ennél kevesebb pénz elköltetlenül, de akkor még a költségvetés mértéke is alacsonyabb volt.

A legnagyobb összeget, 496 millió eurót Németország, a legkisebbet, egymilliót Málta kapja vissza a tavalyi maradványból. Az EU összesen 2,41 milliárd eurót von le, miután a kiadási maradványhoz hozzáadja az 1,3 milliárdos pluszbevételt.

Öt évvel ezelőtt még 15 milliárd euróra rúgott a maradvány és a pluszbevétel összege, de még 2002-ben és 2003-ban is 10 százalékon felüli volt. Dalia Grybauskaité költségvetési biztos szerint a javulás a központi büdzsé jobb tervezésének és javuló kezelésének köszönhető. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a tagországok immár ténylegesen csak annyit folyósítanak a központi kasszába, amennyi valóban szükséges - tette hozzá a brüsszeli illetékes.

Az agrárkasszában 0,3, a felzárkóztatási támogatások között 0,2 százalékos eltéréssel sikerült végrehajtani a tervezett költségvetést, pedig 48,5, illetve 32,6 milliárdos nagyságrendről van szó. Viszonylag nagy volt tavaly az eltérés a tagjelölt országokat segítő, úgynevezett előcsatlakozási stratégia teljesítésében, ahol 3,4 milliárdból 463 millió euró felhasználatlan maradt.

Az EU-szerződéseknek megfelelően a központi költségvetést úgy kell végrehajtani, hogy egyensúlyban maradjon, nem lehet deficites. A maradványt a tagállamok következő évi hozzájárulásaiban írják jóvá.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyhét a telepen

Kanyargós út vezet a telepre. Az út szélén nincs virág, mi több, hihetné az ember, hogy az a… Tovább olvasom