Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

20 milliót akart eltitkolni a végrehajtók elől

A budapesti vállalkozó a végrehajtás elől menekülve próbálta a pénzt korábbi cégtársának átengedni egy állítólagos tartozásra hivatkozva.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése szerint egy budapesti vállalkozó a végrehajtás elől menekülve 20 millió forintot próbált korábbi cégtársának átengedni egy állítólagos tartozásra hivatkozva, aminek célja az adóhatóság kijátszása volt; a Fővárosi Ítélőtábla a közelmúltban semmisnek mondta ki a színlelt szerződést.

A NAV honlapján pénteken közzétett közlemény szerint a budapesti vállalkozó cége 100 millió forint adótartozást halmozott fel, amelynek csak töredéke folyt be az államkasszába a társaság vagyontárgyainak elárverezéséből. Ezért az adóhivatal a vállalkozót – a cég tartozásaiért teljes magánvagyonával felelő beltagként – a fennmaradó hátralék megfizetésére kötelezte.

A férfi megpróbálta "kimenteni" vagyonát a végrehajtási eljárás alól, és az ingatlana eladásából származó 20 millió forintos bevételét – egy állítólagos tartozás fejében – átengedte volt cégtársának. Az engedményezési szerződés megkötésének körülményei azonban gyanússá váltak az adóhivatal számára, mivel az eljárás során kiderült, hogy a kedvezményezett cégtárs egyben az adózó élettársa.

Az adóhatóság jogi útra terelte az ügyet és a bírósági eljárás során bebizonyosodott, hogy a budapesti férfinak és élettársának célja az adóhatóság kijátszása volt, az engedményezési szerződés megkötése kizárólag a végrehajtás meghiúsítására irányult. A Fővárosi Ítélőtábla ennek megfelelően a színlelt szerződést semmisnek mondta ki, az adóhivatal pedig a jogerős ítélet birtokában jogosulttá vált a bírói letétben lévő 20 millió forintra.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ellenőrzési és végrehajtási eljárások során kiemelt figyelmet fordít a költségvetési érdekeket sértő vagyonkimentésekre, a színlelt szerződések kiszűrésére. Gyanút keltő körülmény például, ha az adózó közeli hozzátartozójával, vagy befolyása alatt álló gazdasági társasággal kötött jogügylettel ruházza át vagyonát, vagy azt elajándékozza, de az adóhatóság gyakran találkozik olyan esettel is, hogy az adós házastársi vagyonközösség megosztásáról szóló szerződés felmutatásával igyekszik szűkíteni a végrehajtható vagyont - tartalmazza a közlemény.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2012. január 21. 16:21
    „Tájékoztatásul közlöm : SZEVIÉP 15,6 milliárd, nem millió !”
  • 1. racionalitás? 2012. január 21. 13:20
    „éljen...ezért kell kft-t vagy zrt.-t csinálni....lásd építőipar és kereskedelem minden ága...bt---baromság....a sok csaló kft meg él és virul.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: a kormány továbbra is kettős játékot játszik

Az ellenzéki párt szerint az Orbán-kormány mást mond külföldön és mást itthon. Tovább olvasom