Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

24 milliárddal többet vár a kormány a megemelt evától

Az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva jövő évi átalakítása - kulcsának megemelése 30-ról 37 százalékra és körének bővítése - 24,4 milliárd forint pluszbevételt jelent a költségvetésnek 2012-ben - derül ki egy számvevőszéki és költségvetési bizottsági módosító indítványból.
A bizottság szerdán több módosító indítványt is benyújtott a jövő évi költségvetéshez, ezek egyike átvezeti a büdzsén a módosítókkal beszavazott adóváltozások hatásait. Összességében az eredeti adócsomagban tervezetthez képest 5,5 milliárd forintos pluszbevétel keletkezik a módosítások miatt.

Az eva-kulcs jövőre a mostani 30 helyett 37 százalék lesz és az eva választhatóságának összeghatára 2012-ben 25 millióról 30 millió forintra nő. Ezt a Lázár János és Rogán Antal által jegyezett indítványt hétfőn, a zárószavazás előtt fogadta el a parlament. Evából 203,5 milliárd forint a módosított előirányzat.

A játékadó szabályainak változtatása miatt 4 milliárd forinttól esik el a költségvetés, az előirányzat 78,4 milliárd forintra csökken. Áfából plusz 5 milliárd forintot, összesen 2.700 milliárd forintot várnak, a regisztrációs adó újraszabásával 25 milliárd forinttal kevesebb lesz a bevétel jövőre, 14 milliárd forint. Az szja-bevételek előirányzata 5,1 milliárd forinttal, 1.555,8 milliárdra nő.

Olvasóink írták

  • 1. papsajt 2011. november 23. 19:17
    „T 1. 9349779 !

    Sajnos az elhibázott gazdaságpolitika ide vezet. A Szél Kálmán terv még kiadás csökkentéssel számolt, de rájöttek Matolcsyék,hogy képtelenek magukon spórolni,ezért a jövő évi büdzsé már a bevételek növekedésével számol duplán, és felére csökkent a kiadás csökkentés tervezett mértéke.
    Az EVA-sok voltak a legbiztosab bevétel, ezért emelik az adót.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonatnák a köznevelési tervezetet a szakmai szervezetek és az érdekvédők

Azt kérik a kormánytól, hogy "vállalt feladatát lássa el, kormányzati felelősségét a közjó érdekében és tiszteletben tartásával gyakorolja". Tovább olvasom