Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

250 embert szállítottak le Győrben egy vonatról

A menekültek a győri vasútűllomás várótermében töltötték a napot. A családosokat beviszik a rendőrségre, ott regisztrálják, majd a debreceni befogadóállomásra szállítják őket.
Kétszázötven embert szállítottak le egy Bécs felé közlekedő Railjetről Győrnél, a vasútállomás tele van rendőrökkel, írja a kisalfold.hu.

Főként koszovói menekültekről van szó, nagyon sok közöttük a gyerek. A váróterembe terelték őket a rendőrök, akik jelenleg meleg teát osztanak nekik termoszokból.

Az igazoltatásuk rendben zajlott, de okmányokat nem tudtak felmutatni, csak egy bécsi kirándulójegyet.


Többen egyébként jól beszélnek németül, angolul. Mindannyian tovább szeretnének menni, néhányan mobilon mutogatják, hogy Németországban hol várják őket. A koszovói nagykövetet várják, de helyette konzul érkezik Győrbe, hogy tárgyaljon a vasútállomáson várakozókkal.

Mintegy 20 migráns hagyta el békésen a helyszínt, ők családosok, a győri őrzött szállóra szállították őket. Egy nő rosszul lett - állítólag négy napja nem evett - őt a mentők látták el.

Az biztos, hogy az országban eddig egyedülálló helyzet alakult ki Győrben. A menekülteket, ha hajlandóak együttműködni a rendőrséggel, a Szövetség utcai őrzött szállóra vinnék. Ott mindenkit ˝lepapíroznának˝, de hogy utána mi lesz velük, azt egyelőre senki sem tudja.Délután két óra körül megérkezett a helyszínre a koszovói konzul, aki tárgyalt a határsértőkkel. Több gyermek is rosszul lett, őket kórházba szállították. A helyzet délután öt óra körül ért fordulóponthoz.

A családosokat beviszik a rendőrségre, ott regisztrálják, majd a debreceni befogadóállomásra szállítják őket. Az egyedülállóknak nyilatkozniuk kell, hogy kérnek-e menekültstátuszt. Ha nem, akkor nyilván kitoloncolják őket, ha igen, akkor elbírálják, hogy melyik befogadóhelyre kerülhetnek.

Mindegyik menekült gazdasági okok miatt hagyta el a hazáját, sokan a házukat is eladták, felszámoltak mindent. A tárgyalásoknál a fordulópont akkor jöhetett el, amikor kimondták: vagy megállapodás születik valamilyen irányba, vagy itt maradnak a vasútállomáson, ami senkinek sem jó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szünetel a háztartási nagygép-csere pályázatok benyújtása

Kimerült a forrás, a jelentkezéseket február 3-án 16 óráig még be lehet adni. Tovább olvasom