Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

250 millió dollár vérdíj a MyDoom szerzőjére

Másodpercenként 1200 MyDoommal fertőzött email száguld a világhálón, ezzel ez a valaha volt egyik legveszélyesebb vírustámadás. A vírus hétfőn indult Oroszországból és mára már 168 országba jutott el.

Az első huszonnégy órában a MessageLabs email specialista vállalat 1,2 millió fertőzött emailről tudott beszámolni, ami legalább 200 ezerrel haladta meg a korábban egyik "legvirulensebbnek" tartott Sobig.F vírus terjedési sebességét.

A vírus február 12-én elpusztítja magát, ám az általa jelentett veszély, azaz hogy személyes adatokat és jelszavakat gyüjt és továbbít, ezután sem múlik el.

A MyDoom terjedése egyben jelentősen lelassította az internetet is. Nagyvállalatok és magánfelhasználók egyaránt arról számolnak be, hogy az elmúlt 24 óra során gyakran nem tudták elérni email postafiókjukat vagy egyáltalán bámrilyen internetes oldalt.

A 250 millió dolláros vérdíjat az SCO tűzte ki, amelyet szombaton súlyos DoS támadások értek. Az SCO természetesen a szabad forráskódú közösséget gyanúsítja, sőt McBride elnök még olyan célzásokat is tett, hogy sejti ki lehet a tettes.

Ilyen jutalom kitűzésére van már precedens, tavaly novemberben tett ilyet a Microsoft, méghozzá 5 millió dollárt rakott a kalapba, amiből első körben 250-250 millió célzottan az MSBlast és a Sobig szerzőinek elfogására irányul. Az SCO-nak természetesen nincs ennyi pénze, de a jogos felháborodáson túl imázsjavító intézkedésnek sem rossz a felajánlás, olyan időkben, amikor a cég harca a Linux és az IBM ellen igencsak megosztja a róla alkotott véleményeket. Az indokolás is hangsúlyosan arról szól, hogy nem partikuláris érdekek vezérlik, hanem önzetlenül összefogva meg kell védeni a számítógépes világot.

Akárcsak a nagy előd, az SCO is együttműködik a titkosszolgálattal és az FBI-jal.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsközelben az index

Szerdán a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a tízezer pontos lélektani határ fölé… Tovább olvasom