Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

2,5 millió új munkahely az EU-ban

Két és fél millió új munkahelyet teremthetne az EU új felzárkóztatási politikája.

Két és fél millió új munkahelyet teremthetne az Európai Unióban az Európai Bizottság hosszú távú költségvetési javaslatában vázolt felzárkóztatási politika – vélte brüsszeli közleményében Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős biztos.

A bizottság a 2007–2013 közötti időszakban összesen 336,1 milliárd eurót javasol felzárkóztatásra (kohéziós és strukturális politikára). Ennek 79 százaléka a tagországok legszegényebb régióinak segítésére hivatott, 17 százalék a fejlettebb régiókban ösztönözné a munkahelyteremtést, míg 4 százalék a tagállamok közti együttműködést lenne hivatott elősegíteni. A bizottság az úgynevezett Hermin-modell segítségével készített előrejelzése szerint az uniós finanszírozású programok 2,5 millió új munkahelyet hozhatnának létre. 

Hübner jelezte, hogy a felzárkóztatási politika két módon teremthet munkahelyeket: egyfelől az uniós támogatások új beruházásokat és befektetéseket jelentenek, másfelől javítják a munkaerőpiac működését például a képzések segítésével vagy a szerkezetváltás megkönnyítésével. 

Az EU-ban 2003-ban 63 százalék volt a foglalkoztatási arány, ez 22 millió munkahellyel kevesebb, mint a 2010-re kitűzött 70 százalékos ráta. Csak az új tagállamokban 7 millió új állásra lenne szükség. 
Az EU felzárkóztatási politikája már a múltban is jelentős segítséget jelentett a tagországok foglalkoztatási gondjainak megoldásához. 1994–1999 között 800 ezer új állás létrehozásában és 8,15 millió ember tovább- vagy átképzésében segített Brüsszel, miközben 300 ezer kis- és középvállalatot is támogatott.

Új állások

Becslések szerint Spanyolországban 4, Görögországban 4,8, Írországban 7,6, Görögországban 20,5 százalékkal jobban nőtt így a munkahelyek száma, mintha uniós stratégia nélkül emelkedett volna. Hasonlóan kedvező adatokat jeleznek a jelenleg futó, 2000–2006 közötti költségvetési időszak félidős eredményei is: Németország északnyugati részén például 20 ezer új munkahelyet hoztak létre, és 46 ezret mentettek meg uniós segítséggel, Portugáliában 38 ezer, Finnországban 47 ezer új állás jött létre három év alatt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyerekek terjesztik az internetet

Egy angol felmérés szerint az otthoni internet terjedésében a gyermekeké a kulcsszerep. Tovább olvasom