Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

2 milliárdból hozna létre Trianon-múzeumot a Fidesz

A szocialisták több száz módosító javaslatot nyújtottak be a jövő évi költségvetéshez.
Szerda délután lejárt a képviselői módosító indítványok benyújtásának határideje a jövő évi költségvetéshez. Fideszes képviselők egyebek mellett egy Trianon-múzeum létrehozására és a határon túli osztálykirándulások támogatására költenének, a baloldali ellenzék újraosztaná a stadionépítésre szánt pénzt, a Jobbik pedig az állami földvásárlásra fordítana többet.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető másfél milliárd forinttal emelné az ügyészségek támogatását arra hivatkozva, hogy egy a héten elfogadott törvénymódosítás központi szerepet szán az ügyészeknek a zsebszerződések felszámolásában, ehhez pedig többletforrás szükséges.

A belvárosi polgármester és az I. kerületet vezető Nagy Gábor Tamás ugyancsak másfél milliárd forintot adna a budavári Szentháromság tér környezetének rendezésére, burkolatcserére, az óvárosháza és a Szent István-szobor talpazatának felújítására.

A kulturális bizottságot vezető L. Simon László kétmilliárd forintot különítene el egy fővárosi Trianon-múzeum létrehozására, és ezt az áfabevétel növelésével biztosítaná.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János 600 millió forinttal emelné a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria költségvetését, hogy fedezzék kiemelt jelentőségű kiállításaik megrendezését.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkárral közösen pedig háromezerről ötezer forintra növelnél a kirendelt védők és a jogi segítők óradíját, mivel előbbi 2004, utóbbi 2007 óta változatlan.

Fideszes politikusok mintegy két tucat módosító javaslatot nyújtottak be. Egyikkel 465 millió forintról két és fél milliárdra emelnék a Határtalanul! program támogatását, amelynek célja, hogy minden tanuló eljusson legalább egyszer iskolai kirándulással a szomszédos országok magyarlakta területeire. Révész Máriusz ennél is többet, hárommilliárd forintot javasol e célra.

Szakács Imre 27 milliárd forinttal gyarapítaná az oktatási kiadásokat, köztük a nem állami iskolák működésének támogatását és a pedagógus-továbbképzés költségeit. Ezt a frekvenciahasználati jog értékesítéséből származó bevétel emelése fedezné javaslata szerint.

Bóka István balatonfüredi polgármester 280 millió forinttal támogatná a Balaton Fejlesztési Tanács működését, Font Sándor további 525 millióval a tanyafejlesztési programot, míg Kocsis Máté újabb 220 millió forinttal a kiemelt közbiztonsági feladatok ellátását.

Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester százmillió forintot adna a Cséry-telep rekultivációs tervének elkészítésére és kivitelezésére az ott történt környezetszennyezés után.

A XVII. kerületet vezető Riz Levente 980 millió forintot különítene el a Ferihegyi úti járóbeteg-szakrendelőre, arra hivatkozva, hogy a városrész kinőtte, több részlege távoli telephelyeken működik, főépület korszerűtlen, eszközei elavultak. Megemlítette azt is, hogy több mint 12 ezren írták alá azt a petíciót, amely a felújítás megkezdését sürgeti.

Az MSZP több száz olyan - a parlamenti iromány-nyilvántartóban órákkal a benyújtási határidő letelte után is részben még feldolgozásra váró - módosító javaslatot adott be, amelyet a Fidesz 2009-ben még ellenzékből terjesztett be a költségvetéshez, de kormányon adós maradt megvalósításukkal. Ezek döntően helyi fejlesztéseket céloznak, a szocialista politikusok indoklása pedig megegyezik: a Fidesz képviselői 2009-ben azt ígérték, hogy a javasolt cél, fejlesztés megvalósítására forrást fognak biztosítani, ehhez képest kormányzásuk három és fél évében nem tartották fontosnak megvalósítani korábbi ígéretüket.

Az MTI információja szerint az MSZP-s módosító javaslatok száma megközelíti az ezret, az akció része pedig a szocialisták szembesítő kampányának, amellyel a teljesületlen Fidesz-ígéretekre akarják felhívni a figyelmet.

A szocialisták emellett tízmilliárd forintot különítenének el bölcsődeépítésre és hatmilliárddal növelnék a tornaterem-építési program költségvetését, a pénzt a stadionberuházásoktól vennék el.

A Jobbik mintegy százötven "első körös", azaz a fejezetek közötti átcsoportosítást célzó módosító indítványt nyújtott be a költségvetési javaslathoz. A tervezettnél tízmilliárd forinttal többet adnának például a tanyafejlesztési programra, százmilliót pedig a mosonmagyaróvári 1956-os múzeum létrehozására.

Jelentősen, 70 milliárd forinttal növelnék - a rendkívüli kormányzati intézkedésre biztosított pénzből - a földalap földvásárlásra szánt büdzséjét, amit a magyar föld megvédésének szükségességével indokolt az előterjesztő Magyar Zoltán.

A Jobbik szintén nagymértékben, 130 milliárd forinttal - nagyrészt az országvédelmi alapból és a 4-es metró támogatásából - növelné az összevont egészségügyi szakellátásra fordítandó összeget, amiből béremelést és ügyeleti díjakat finanszíroznának, valamint csökkentenék a kórházak adósságállományát. Harmincmilliárdból elindítanák a szociális szférában dolgozók bérfejlesztési programját.

A párt politikusai 1,6 milliárd forintot adnának bentlakásos iskolák támogatására, mert azok szerintük "a halmozottan hátrányos helyzetű diákok oktatás-nevelésének bizonyítottan hatékony intézményei".

A jobbikos Hegedűs Lorántné visszaállítaná azt a gyakorlatot, hogy a települési önkormányzatot illeti meg az ott élők által befizetett személyi jövedelemadó nyolc százaléka.

Novák Előd és Pörzse Sándor kétmilliárd forintból - a tartalék terhére - történelmi tematikájú fikciós filmek elkészítését támogatná.

Gaudi-Nagy Tamás, Kiss Sándor és Gyenes Géza 6,2 milliárd forint pluszforrást adna a gyermekkórházaknak. A többletpénzt a Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye - Európai Oktatási Központ létrehozásával kapcsolatos kiadásokra szánt támogatásból fedeznék.

Az LMP összesen öt módosító indítványa közül az egyikkel több mint százmilliárd forintot csoportosítanának át a párt képviselői oktatási célokra, elvéve például a Magyar Művészeti Akadémia támogatását, leállítva a stadionfejlesztési programot és az olimpiaiközpont-beruházást.

Százmilliárd forintból létrehoznák a zöldberuházási alapot, ötmilliárdból pedig elindítanák a népesedési földprogramot.

Az LMP lehetővé tenné továbbá, hogy az óvodai férőhelyhiány enyhítésére újonnan létrejövő családi napközik is kaphassák meg az állami támogatást.

Javasolják azt is, hogy ötszázalékos áfakulcsot alkalmazzanak a legalapvetőbb, helyben termelt élelmiszerekre.

A Párbeszéd Magyarországért független képviselői több mint 30 módosító javaslatot nyújtottak be. Ezek egyikében 25 ezer forintra emelnék az óvodáztatási támogatást, a 3,5 milliárd forintos kiadást ugyancsak a stadionfejlesztési program rovására finanszíroznák. Scheiring Gábor és Szabó Tímea szintén a stadionépítés helyett költene 16 milliárdot a gyes és a családi pótlék emelésére, húszmilliárdot pedig a Nemzeti Olimpiai Központ-beruházás helyett egészségügyi szakellátásra azért, hogy rövidebbek legyenek a várólisták.

Eltörölnék a házipálinka-főzés adómentességét is, az így keletkező ötmilliárdos többlet jövedékiadó-bevételt pedig a felsőoktatásra fordítanák.

Olvasóink írták

 • 3. Qllancs 2013. október 31. 08:17
  „2 milliárdot ..MUNKAHELY teremtésre FORDÍTSÁK !!! NEM másra !!!!

  42 Európai ország közzül ..mi a 31. helyen álunk a fizetések alapján. A szegénységi ráta : 47 % ..míg az EU ban ez 17 % !”
 • 2. queenmargareth1 2013. október 30. 20:44
  „"fontos".és ez nem hazafiság kérdése.”
 • 1. pachakuti 2013. október 30. 20:40
  „... miután a Jobbik 2010 óta folyamatosan napirendre szeretné tűzetni. Még a tárgysorozatba vételét sem támogatták, de most, hogy közelednek a választások ezzel a lenyúlt ötlettel is remélhetnek némi szavazatot. A választások után egyszerűen elfelejtik, mert mit szólnának a rettegők?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik a teljes elszámoltatást követeli

A Jobbik előbb-utóbb valóban elszámoltatja a "balliberális bűnszervezeteket" - közölte Szabó György,… Tovább olvasom