Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

300 család maradt áram nélkül - a lift sem működik a panelokban

A kazincbarcikai panellakók fizettek, a lakásszövetkezetnek van pénze, de egy peres ügy miatt a számlák jelenleg nem rendezhetők.
Csaknem háromszáz családot érint Kazincbarcikán, hogy a szolgáltató kilenc tízemeletes épület lépcsőházában kikapcsolta az áramot, így a lift sem működik - tájékoztatott a helyi önkormányzat szóvivője csütörtökön.

Göndör Judit közölte: a lakók fizettek, a lakásszövetkezetnek van pénze, de egy peres ügy miatt a számlák jelenleg nem rendezhetők. A lépcsőházak ugyanis egy olyan lakásszövetkezethez tartoznak, ahol 2011 októberében tisztújítást tartottak. Megválasztották az új elnököt és az igazgatóság tagjait, majd elindították a változásbejelentést a cégbíróságon, a hivatalos eljárás azonban a mai napig nem ért véget, mert egy lakó törvényi kifogással élt.

Emiatt már folyt egy rendőrségi és ügyészségi vizsgálat, a nyomozást bűncselekmény hiányában lezárták, és megállapították, hogy nem történt jogsértés. A cégbírósági változásbejegyzés azonban azóta sem történt meg - ismertette.

A lakásszövetkezet vezetői fél éve tehetetlenek, jogszerűen megválasztották őket, de tisztségüket hivatalosan nem tudják betölteni. Nem férnek hozzá a folyószámlákhoz, nem tudják kiegyenlíteni a közös költségeket, és múlt október óta tolják maguk előtt ezt az ügyet.

A tízemeletes épületekben sok idős ember él. Azzal, hogy a lift leállt, beszorultak a lakásba, mert lépcsőzni már nem bírnak. Hasonlóan nehéz a kisgyermekesek és a betegek helyzete is, az egyik épület legfelső szintjén pedig egy szülés előtt álló kismama is lakik.

Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója az MTI kérdésére azt mondta: a lift, illetve a lépcsőházak áramellátásáért fizetendő díjat az üzemeltető cégnek - a közös képviselőnek - kellett volna rendeznie, ez tíz hónapja nem történt meg, bár hatvannapos a fizetési határidő.

Hozzátette: 1,2 millió forintnyi tartozást halmoztak fel, kilenc felszólító levélben figyelmeztették az érintettet, de nem sikerült megoldást találni. Mint mondta, abban is együttműködtek volna, hogy legalább a felét rendezzék a tartozásnak, de ezt sem vállalták. Mivel nem jött válasz a felszólításokra sem, kikapcsolták a szolgáltatást. Megjegyezte: nem a lakók és a szolgáltató között van vita, hanem a társasházat üzemeltető cég nem fizetett.

Olvasóink írták

 • 9. hahaha62 2012. április 06. 10:00
  „éljen a panelprolik világa....egy hle miatt szív mindenki...mint hunniában ez mindig is volt!!!”
 • 8. varadipal 2012. április 06. 07:28
  „Az egyablakos ügyintézés egy ablakán nem dobták még ki a hivatalnok urakat? Én már az asztalukat is utánuk dobtam volna. Birkák.”
 • 7. elgergho 2012. április 05. 21:28
  „Nem akarok, már megint elégedetlenkedni kedves DM, de ez miért is kell, hogy címoldalon szerepeljen Szegeden. Itt nem történik semmi?”
 • 6. abri47 2012. április 05. 19:39
  „Az a baj, hogy 1- 2 renitens miatt az egész ház szív. Még nagyobb baj, hogy nem egyedi eset. Persze előfordulhat, hogy bajba kerül valaki, és átmenetileg fizetési nehézségei vannak. A tapasztalat viszont az, hogy ezek a notorius nem fizetők többnyire mindig ugyanazok a személyek”
 • 5. Commander-V2 2012. április 05. 18:45
  „´egy lakó törvényi kifogással élt....´

  Minden házban van legalább egy fontoskodó, túlságosan ráérő, magát hasznosan lefoglalni nem tudó futóbolond, aki miatt nem lehet lépcsőházat festetni, kaputelefon rendszert kiépíteni, pályázni, hőszigetelést vásárolni, takarítani.”
 • 4. klj-54 2012. április 05. 17:55
  „Ez a mai magyar jogrend halála!
  Egy nyilvánvalóan mentálisan sérült ember ezrek életét képes megkeseríteni:(”
 • 3. Ebgondolat 2012. április 05. 17:18
  „Kíváncsi lennék van-e (nyugat) európai ország, ahol annyira rendszeres lenne, hogy valaki a fizetés ellenére nem jut az adott szolgáltatáshoz, mint Abszurdisztánban. Egyszerűen elképesztő, hogy mindennapos dolog az, hogy valaki fizetett valamiért, de ilyen-olyan indokok miatt mégse kapja meg az adott szolgáltatást! Abszurdisztánban jogbiztonság sincs!”
 • 2. Queenmargareth 2012. április 05. 17:14
  „panel akók vagy pane lakók vagy panellakók?
  túl sok a jogszabály, nincs emberség?:(”
 • 1. kisistvan.hu 2012. április 05. 17:08
  „Szegény akók...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon nincs közvetlen terrorfenyegetettség

De a jövőben bármi történhet - jelentette ki az MTI-nek adott interjújában Nógrádi György… Tovább olvasom