Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

300 embert is halálra taposhattak a mekkai zarándoklaton

A mekkai zarándoklaton akár 300 embert is halálra taposhattak a szaúd-arábiai Mína-völgyben csütörtökön. Az ördög jelképes megkövezése közben az egyik hídon zsúfolódtak össze az emberek. Több mint kétmillió ember vett részt az idei zarándoklaton.
Fotó: AP
Egy hírügynökségi tudósító korábban 100, egymás mellé a földre fektetett és fehér lepellel letakart holttestet számolt össze. A mentők éppen teherautókra rakták az áldozatokat.

A szaúdi belügyminisztérium szóvivője elmondta: a balesetet az okozta, hogy a hídnál egy teherautóról leesett bőröndök, táskák akadályt képeztek a zarándokok útjában, akik elbotlottak a csomagokban, majd a mögöttük jövők agyontaposták őket. A szóvivő nem tudta megmondani a halálos áldozatok pontos számát. Az al-Arabíja pánarab műholdas televízió több tucatnyi áldozatot említett.

Utolsó napjába lépett a Mekka melletti völgyben a sátán megdobálásának szertartása, egyúttal az ötnapos haddzs. A szerencsétlenséget megelőzően már mindenki remélte, hogy nem tör ki madárinfluenza-járvány, és nem ismétlődik meg az utóbbi évek tipikus tömegszerencsétlensége, hogy a zarándokok agyontapossák egymást.

Több mint kétmillió ember vett részt az idei mekkai zarándoklaton, amelyet már rögtön az elején beárnyékolt, hogy egy összeomló mekkai szálloda maga alá temetett 76 embert, valamint a félelem attól, hogy a hatalmas tömegben a Törökországból érkezett zarándokok közvetítésével esetleg madárinfluenza-járvány tör ki.

A szaúdi hatóságok legújabb óvintézkedéseikkel megpróbálták megakadályozni, hogy az emberek agyontapossák egymást. A sátán megdobálásának különösen veszélyes szakasza a 15 méter széles Dzsamarát-híd a Mína völgyben, amelyen keresztül a hívők tömege megközelíti a gonoszt jelképező három oszlopot, vagyis ma már három széles falat. Két éve 251 ember vesztette életét a tolongásban, de például 1990-ben csaknem másfél ezer zarándokot tapostak agyon. E veszély miatt sok nő nem is maga végzi el a szertartást, hanem megkéri egy férfi ismerősét, hogy tegye meg helyette is.

A Mína völgyből a zarándokok még csütörtökön - Mohamed próféta parancsának megfelelően - visszamennek Mekkába, a Nagymecsethez, és megkerülik a Kába kövét, majd még este hazaindulnak.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar szakembereket fizetik a legjobban Kelet-Európában

Nálunk honorálják a legjobban a szakembereket Közép- és Kelet-Európa országai között - derül ki a… Tovább olvasom