Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

300 ezerre büntették Zagyva György Gyulát

Jogerősen elítélték a Hetek című hetilap két munkatársának zaklatása miatt Zagyva György Gyulát, a Jobbik volt országgyűlési képviselőt.
A cikk szerint - az elsőfokú elmarasztaló határozatot megerősítve - az ítélet súlyosbításáról döntött a másodfokú bíróság abban a perben, amelyet újságírók fenyegetése miatt indítottak Zagyva Gyula korábbi jobbikos parlamenti képviselő, a HVIM tiszteletbeli elnöke és I. Béla, a HVIM másik vezetője ellen. Zagyva György Gyula 300 ezer, I. Béla 120 ezer forintos pénzbüntetést kapott. Ha nem fizetnek, fogházbüntetéssel válthatják ki az összeget.

Az atv.hu azt írta: a pénteki ítélethirdetésen a másodfokú bíróság súlyosbító körülménynek minősítette, hogy Zagyva György Gyula országgyűlési képviselőként és egy társadalmi szervezet tiszteletbeli elnökeként követte el a cselekményt.

Az első fokon hozott próbára bocsátással szemben jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték a korábbi jobbikos politikust, míg társát az első fokon hozott megrovás helyett 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A vádlottak arra hivatkoztak, hogy személyi körülményeikben jelentős változás állt be: Zagyva azt állította, hogy amióta (2014. május) nem a Jobbik-frakció tagja, nincs munkája és nincs bevétele sem.

A jogerős ítélet szerint a pénzbüntetés napi ezer forinttal számítva fogházbüntetésre váltható, vagyis Zagyva György Gyula 300, I. Béla 120 nap elzárással válthatja ki a fizetést - írta a portál.

A Váci Városi Bíróság 2012 novemberében hirdetett első fokú ítéletet Zagyva György Gyula ügyében. Az első fokon eljáró bíróság a sértettek által elmondottakra, illetve egyebek mellett egy magnófelvételre alapozva bizonyítottnak látta, hogy 2010 augusztusában Verőcén, a Magyar Sziget Fesztiválon Zagyva György Gyula és a másodrendű vádlott megalázóan bánt a Hetek című lap két munkatársával.

Az ítélet szerint a Magyar Sziget Fesztiválra riportkészítés céljából érkező újságírók már a regisztrációt követően fenyegetettséget éreztek. Ez az érzés nem elsősorban a melléjük rendelt kísérők, illetve a közöttük és a táborlakók közötti ideológiai jellegű viták miatt alakult ki bennük, hanem akkor, amikor a zárt közösségnek számító, s maguk közé "idegent" nem szívesen befogadó társaság főbb "szabályait" közölték velük. Például azt, hogy a "táboron belül "nincs demokrácia", illetve hogy azt tehetnének a "másik oldalt" képviselő két újságíróval, amit csak akarnak.

A tanácsvezető bíró idézte, amit Zagyva György Gyula az egyik újságírónak mondott, miszerint "legszívesebben nekirontana, kitaposná a belét és felkoncolná". Ez és az ehhez hasonló kijelentések megvalósították a félelemkeltés céljából való fenyegetést - jelentette ki a bíró.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János: a kormány kiemelten számít a megyei jogú városokra

A kormány kiemelten számít a megyei jogú városokra - hangoztatta Lázár János pénteken Kaposváron. Tovább olvasom