Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

300 forint közelében a benzin

Amióta a Mol szakított azzal a szokásával, hogy előre bejelenti az áremeléseket, már csak akkor eszmélünk rá az emelkedésre, amikor elhaladunk egy benzinkút mellett, vagy éppen betérünk tankolni. Egy internetes oldal új szolgáltatásával azonban előre megnézhetjük, hogy mennyibe kerül az üzemanyag.
Akár 5–10 forinttal is olcsóbban árulják az üzemanyagot a kisebb vidéki benzinkutak, mint a megyeszékhelyeken működők. A világhálón új portál kezdte meg működését, amely az üzemanyagárakat gyűjti össze naprakészen. A www.holtankoljak.hu címen elérhető oldalon megyék, városok és kistelepülések alapján találjuk meg a legfrissebb benzinárakat. Az oldalon pillanatok alatt az is összehasonlítható, hogy tényleg olcsóbbak-e az egyes kutak. Az autósok üzemanyagfajtára, településnévre, benzinkúthálózatra szűrve választhatják ki, melyik az útjukba eső legolcsóbb töltőállomás. Az oldalon az is kiderül, melyik kút milyen egyéb szolgáltatásokat nyújt, hol találunk mosót, bankautomatát.
Bár a soproni kutak által beküldött árlista nem volt teljes, így is jól látszott azonban, hogy a városban található kutak árai 4–5 forintos eltérést mutatnak. A 95-ös benzin a „legolcsóbb” helyen 294,50, a legdrágább kútnál 300 forint felett van. A dízelnél is hasonló különbségeket találunk: itt a „legolcsóbb” helyen egy liter gázolaj 276,50-ért volt kapható, a legdrágább helyen pedig 281,50-et kellett leszurkolni érte, literenként.
Az azonos céghez tartozó kutak között is találhatunk különbségeket, attól függően például, hogy a közelben van-e konkurencia.
Megyei összehasonlításban nagyobb eltérésekre bukkanhatunk, érdekes például, hogy míg az egyik diszkont áruházlánc soproni kútja 294,50-ért adja a 95-ös ólmozatlan benzint, addig a győri 289,90-ért. Sopron környékén a Klub Petrol fertőszéplaki töltőállomása valamivel olcsóbb, mint a Sopronban találhatók. A megyében legolcsóbb egy abdai magánkút, ahol tegnap a 95-öst 279,90-ért tankolhatták az autósok, a dízelt pedig 269,90-ért.
Amióta idehaza elszabadultak az üzemanyagárak, sokan Ausztriában tankolnak, bár az utóbbi időben a gyengülő forint miatt ez már nem olyan jó üzlet. Ugyan sokkal olcsóbban nem kapjuk meg ott sem az üzemanyagot, de ha odafigyelünk, és kisebb magánkútnál tankolunk, akkor 5–10 forinttal így is olcsóbban tölthetjük teli a kocsink benzintartályát.
Egyelőre úgy tűnik, lenyeljük az egyre növekvő üzemanyagárakat, de persze aki teheti, lehet, hogy megpróbálja valahogy csökkenteni a kiadásokat. Ha nem szükséges, nem ülünk autóba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi érdekli a táncfesztiválon?

Tovább olvasom