Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

300 milliós támogatást kapnak a Hajdú-Bét károsultjai

A VM úgy alakította ki a jogszabályt, hogy a már elhunyt gazdálkodók örökösei is hozzájuthassanak a forráshoz.
Mintegy 300 millió forintos támogatást nyújt saját forrásaiból a Hajdú-Bét károsult gazdálkodóinak a Vidékfejlesztési Minisztérium - jelentette be Czerván György, a tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

A VM közlése szerint a 7500 eurónyi, mintegy 2,2 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra azok a gazdálkodók lesznek jogosultak, akik a Hajdú-Bét Rt., illetve a Novofarm Rt. élő állat beszállítójaként (saját jogon) követeléssel rendelkeznek vagy természetes személyek esetén annak örökösei.

Az államtitkár kiemelte: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán aláírta, így várhatóan a napokban megjelenik a rendelet, amely a kifizetéseket lehetővé teszi.

Hangsúlyozta: a jogszabály gyors és hatásos megoldás lesz, amellyel a hosszú évek óta húzódó folyamatot megnyugtató módon le lehet zárni. A VM úgy alakította ki a jogszabályt, hogy a már elhunyt gazdálkodók örökösei is hozzájuthassanak a forráshoz.

Czerván György felhívta arra is a figyelmet, hogy a támogatási kérelmeket július elsejéig kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A beérkezett támogatási kérelmeket ez év július 1-jét követően folyamatosan, de legkésőbb augusztus 19-ig bírálják el. A kérelmek feldolgozását követően július végétől legkésőbb augusztus végéig kifizetik a támogatásokat -tette hozzá az államtitkár.

Tájékoztatása szerint a beérkezett adatok alapján mintegy 170 gazdálkodó, illetve család kérése jogos, kárigényük nagyságrendje mintegy 280 millió forint. Az államtitkár jelezte, hogy a tárca a 300 millió forintos keretet ki tudja bővíteni, amennyiben további jogos igényeket nyújtanak be.

Ónodiné Demeter Éva, a károsult gazdák és családok képviselője köszönetét fejezte ki a tárca közreműködéséért abban, hogy a tíz éve tartó kálváriájuk végére pont került a jogszabály elkészültével - tartalmazza a VM tájékoztatása.

Olvasóink írták

 • 12. Roland1000 2013. június 01. 20:34
  „A múltkor arról beszélt valaki a riporternővel a TV-ben, hogy a Hajdú-Bét-nél még akkor is befogadták az állatokat, sőt még a számlákat is, amikor már tudták, hogy csődbe mentek. ha ez így van, akkor bízom benne, hogy a büntetőeljárás is megindult csalás miatt..., tekintve, hogy szándékosan okoztak kárt és úgy fogadták be az árut, hogy tudták, nem fogják tudni kifizetni.”
 • 11. Power 2013. május 31. 11:29
  „A módszerváltás után azt gondolhattuk volna, hogy lezárultak a kárpótlások az adófizetők pénzén. Tévedtünk.”
 • 10. lepkehalo 2013. május 30. 21:10
  „Iszonyú mázlisták a hajdúbétesek, ha nem Bajnai asszisztált volna a csődhöz, nem kapnának semmit. Arra kíváncsi lennék, hogy mi lett volna a Hajdú-Béttel a Wallis nélkül. Még most is termelné a hatalmas hasznot?”
 • 9. deszkás 2013. május 30. 19:56
  „Mennyi ilyen van azóta ? Soroljam? Egy Szegedi cég nem ismerős? (azóta a Parlamentet körülvevő térelzárókon virít a neve) Lágymányosi híd, .... Ja azok haverok.”
 • 8. studyfy 2013. május 30. 19:39
  „A több ezer bedőlt vállalkozás károsultjai is kapnak támogatást vagy csak a Bajnai cége ilyen kiemelt? :-)”
 • 7. florian72 2013. május 30. 18:42
  „4. vakanyad 2013.05.30. 17:15
  Gordonka meg röhög a markába,ő mikor áll bíro elé?

  Gordonka minden perét megnyerte eddig ez ügyben.
  De kell az álszent fideszes mártirkodás a választások ellőtt.”
 • 6. lukrecia 2013. május 30. 18:12
  „Az rendben van, hogy az allam kartalanitja a karosultakat. De ugyanmar hozzanak mar letre egy osztalyt , mely az allam reszere visszaszerzi az ilyen penzeket. Mert igy a kozosbol kifizetni, kicsit santit, meg akkor is ha jogos.
  Ilyen alapon mint mondtam mindenkit lehet kartalanitani, de legfokeppen az udulesi joggal uzerkedoket buntetni.”
 • 5. Légiós 2013. május 30. 17:36
  „Azt kéne elörántani aki ezt a problémát előidézte :) de gondolom olyan nincs mint általában.. szánalmas és a tárca a 10 éves kálváriát is meg fizeti a károsultaknak,, ugyanmár”
 • 4. vakanyad 2013. május 30. 17:15
  „Gordonka meg röhög a markába,ő mikor áll bíro elé?”
 • 3. szatyi 2013. május 30. 16:57
  „Akkor ezek után hozzá lehetne kezdeni az Arcadom károsultjainak a kifizetéséhez is! És még lehetne sorolni a többi építőipari fővállalkozást!
  Ők is vannak olyan károsultak, mint a libások! Igaz, őket a Demján cége nem fizette ki!

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ki_nem_fizetett_alvallalkozok_demonstraltak/2306468/”
 • 2. IVY 2013. május 30. 16:45
  „Gordony magánvagyonából kellene. Abból.”
 • 1. lukrecia 2013. május 30. 16:40
  „Az udulesi jogok karosultjai mennyit kapnak ??? Folyamatosan verik at oket meg most is. Ami udulesi jog , es udulesi pontrendszer az mind becsapas . Ezt a politika jova hagyasaval uzhetik egyesek ??????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem használjuk elég szabályosan a bringánkat

A magyar kerekezőkre jellemző, hogy alkoholfogyasztás után ülnek drótszamárra, nem figyelnek eléggé… Tovább olvasom