Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

30 százalékkal többet keresnek a szlovák orvosok a magyar kollégáiknál

A szlovák egészségügyben dolgozók átlagosan 25 százalékkal, a szlovákiai orvosok pedig 30 százalékkal keresnek jobban magyar kollégáiknál.
A szlovák egészségügyben dolgozók átlagosan 25 százalékkal, a szlovákiai orvosok pedig 30 százalékkal keresnek jobban magyar kollégáiknál - írja a pénteki Magyar Nemzet a fizetesek.hu adatai alapján.

A portál a két ország több mint 4000 egészségügyi dolgozójának béradatait vetette össze. A pozíciókat tekintve a legkevesebbet, bruttó 101.200 forintot a magyar kórházi dolgozók kapják, szlovák kollégáik 19 százalékkal többet vihetnek haza.

A magyar orvosok átlagosan 214 ezer forintot keresnek, több mint 100 ezerrel kevesebbet szlovákiai kollégáiknál - írja a Magyar Nemzet.

Olvasóink írták

 • 16. westwood 2011. december 07. 15:38
  „15: egy kezdő orvos sosem kap 214-et itthon.
  eleve a cikkírók cseszték el, mert a magyar orvosok átlagfizetése, csak 160.000 forint.”
 • 15. papika56 2011. december 02. 21:15
  „Nem ismerem az ottani szokásokat:de arra is van hálapénz??
  Lehet,hogy egy kezdő orvos 214 ezret kap itthon---de már idősebb korban--nevesebb doki-- fizu+hálapénz+ magánrendelő = nem kis lóvé!
  Egy dokit se látok pl. 20 éves kocsival!a kórház parkoló --bent--csak drága, új kocsikkal van tele. Sőt még dokit nem láttam putriban lakni, v panelben.”
 • 14. nelek 2011. december 02. 17:11
  „4. KamuNeni,
  Több emberből lehetne jó villanyszerőt képezni, mint jó orvost. Ugyanis jól csinálni a villanyszerelést egyszerűbb, mint jól az orvososdit. És számos szakmával van ez így. Gondolom nem örülnél ha egy orvos 18 évesen 3 év szakképzéssel a háta mögött látna neked.”
 • 13. Harlequine 2011. december 02. 16:16
  „4. KamuNeni
  Ha így gondolod, akkor ne sírj, ha a legtöbb orvos kimegy külföldre.”
 • 12. elekesani 2011. december 02. 15:39
  „Ez aztán a ciki ! Pont tőlünk, magyaroktól várni a segítséget! A magyar orvosoknak a szlovák kollégák a fizetésükből is juttatnak? Most nincs magyar ellenesség? Mi a jó fene zajlik a világban? miért a csóróbb ország segítsen a gazdagabbnak!”
 • 11. oklahoma 2011. december 02. 15:36
  „xene@freemail.hu: Mivel fele akkorák, gyorsabbal a reformok? Ejha, igazán egyszerűen gondolkodsz! Nem akarom azt mondani, hogy hülyeség, ezért inkább leírom: HÜLYESÉG. XDXDXDXDXDXD”
 • 10. westwood 2011. december 02. 15:21
  „4: KamuNeni
  látszik töki, hogy téged sem az eszed miatt szeretnek.
  az orvosok nagyságrendekkel többet tanulnak és dolgoznak, mint egy villanyszerelő. annyival többet, hogy el sem tudod képzelni. ezzel nem a villanyszerelőket minősítem ( mert az is szép szakma) csak téged, hogy ennyire ordas baromságokat tudsz leírni.
  minden részvétem mellett, nem az orvos öli meg a beteget, hanem a betegség.
  szóval leülhetsz egyes, máskor számolj el tízig, mielőtt kinyitod a szád.”
 • 9. Együgyű 2011. december 02. 12:52
  „Vége a kommunizmusnak? Volt kommunizmus valóban? Vagy talán az akkor hatalmon levők ezt hirdették a hatalmuk érdekében. Nem a munka minősége számít? Vagy ki milyen hosszan tanult? Akkor nem mindenkinek, a munkájának a minősége fontos? Ha a kaka, kijön, a WC-ből a diplomás nem fordul szakemberhez? Szerintem még takarító nőhöz is!”
 • 8. theseus 2011. december 02. 11:48
  „A címben szereplő adat nagyon pontatlan, ennél sokkal rosszabb a helyzet. A cikkben megadott adatok alapján a szlovák orvosok közel 50 %-kal többet keresnek, mint a magyarok (a több mint 100 ezer csaknem a fele a 214 ezernek).

  Ha a szlovák fizetésekből vezetjük le a számolást, akkor lehet azt mondani, hogy a magyarok ANNAK kb. a 2/3-át kapják, tehát ahhoz képest több mint 30 %-kal kevesebbet. A magyar fizuhoz képest 50 % körül van a különbség, tehát 50%-kal keresnek jobban.

  Ami a (szak)munkások önérzetét illeti: vége a kommunizmusnak, az álságos egyenlősdinek, az megbukott, már hitelből sem lehetett finanszírozni. Egy szakmunkás az általános iskola után 3 évet tanul, még érettségiznie sem kell, egy szakorvos pedig min. 13 évet, nagyságrendekkel több tananyagot. A tudást pedig meg kell fizetni, és nyugaton meg is fizetik. Persze ott egy szakmunkás is többet keres, mint itt, de általában nem a tízszeresét, mint az orvosok.

  Egy beteggel betig a betegség végez, nem az orvos. Az orvos legfeljebb nem mindig tud segíteni. Sokszor viszont igen, és ezt kell megfizetni - nem hálapénzzel.”
 • 7. tüsök 2011. december 02. 11:04
  „Kérdés mennyi ott egy kg kenyér vagy más alapvető élelmiszerek?”
 • 6. Lixus_kzs 2011. december 02. 11:00
  „Hát azt azért nem mondanám, hogy jobb állapotban van a gazdaságuk...”
 • 5. Együgyű 2011. december 02. 09:58
  „Soha nem volt olyan szakma mint a vízvezeték szerelő meg a kőműves, stb... mint a többi!
  Az ugynevezett átkosban sem volt. Csak azt nem értem miért nem küzd mindenki mindenki béréért? Vagy most is Önzőek vagyunk? A szomszéd tehene dögöljön meg csak az enyém viruljon. Nincs jó dolgozó vagy rossz? Egységes értékrend van az úgynevezett demokráciában is? Minden külföldi nyelvet tudó ember, és persze aki a szakmájában jó kikotor külföldre megélhetése céljából? Esetleg ennek a folyamatnak nincs nagy vízhangja? Egy országban nem mindenki fontos? Tényleg mállunk már 20-éve szabad DEMOKRÁCIA van? Persze ha a másikra szorulunk, már baj van?”
 • 4. KamuNeni 2011. december 02. 09:29
  „Nem erdekes az orvosok mennyit keresnek, ep olyanszakma mint a tobbi. Ha nekik tobb fizetes jar akkor a vizvezetek szerelonek meg a komuvesnek is epp ugy jar.

  Neme rtem ezt az osztalyozast a magyaroknal. Miert teszi a nep ala magat bizonyos szakmaknak.

  Egy konyvelo legalabb annyit tanul es dolgozik mint egy orvos es megse jar neki a status.

  En az orvosokat megkerdeznem tetszik e nekik amit csinalnak es ha nem akkor bevonnam a praxisukat. A szakm az szakma es kesz. Sot a tudas az tudas es egy villanyszerelo tud legalabb annyit az o szakmajaba mint az orvos a sajatjaban. Mindegyiknek folyamatosan kepezni kell magat hogy lepest tartson az uj fejlodesekkel.

  Az orvos nem erdemel tobbet mint a masik szakmunkas es kesz. Orvos olte meg apamat is a mutoasztalon. Nem igen hallani vizvezetek szerelorol aki megol valakit munka kozben.”
 • 3. maradando 2011. december 02. 08:58
  „Az orvosok 214 ezer forintos átlagát legtöbbjüknél más is ronthatja, Tetemes összegű tanulmányi kölcsönt kell visszafizetniük hosszú éveken keresztűl. Nem kell csodálkozni,hogy kűlföldi munkavállalásokkal igyekszenek törleszteni és életszinvonalukat biztositani. A diplomájukkal nem csak dicsekedni akarnak,hanem megélni !”
 • 2. xene@freemail.hu 2011. december 02. 08:31
  „Azért azt is tegyük hozzá, hogy Szlovákia mind területben, mind pedig népességben kb. fele akkora, mint Magyarország....tehát ott gyorsabban véghez lehet vinni a reformokat.
  A gazdaságuk is jobb helyzetben van, nem véletlen, hogy már euroval fizetnek, mi meg nem.
  Na, meg a politika is más arra fele, mint itthon....”
 • 1. spiler 2011. december 02. 07:55
  „kimernek állmi az igazukért,,,JÁR NEKIK
  itthon csak sunnyogás és paraszolvencia...NEM JÁR /PARASZOÉVENCIA RENDŐRNÉL KORRUPCIÓ ,ITT BEVETT SZOKÁS/
  elnézést a BECSÜLETES ORVOSOKTÓL TUDOM ŐK VANNAK KEVESEBBEN.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntött a bíróság: ki kell fizetnie a Tescónak pénztárosait

Két év után eldőlt, a Tescónak ki kell fizetnie a jelenlegi 94 ezer forintos garantált bérminimumot… Tovább olvasom