Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

380 millió forint felhasználásával indul új közmunkaprogram

Újabb közmunkaprogram indult kedden a Közmunka Tanács és a Magyar Közút Kht. közös finanszírozásában 380 millió forint felhasználásával - közölte a társaság kedden. A közmunkások mintegy tíz százaléka szakképesítést is szerezhet.
A program révén, amelyet az intézmény és a társaság egyenlő arányban finanszíroz, mintegy 500 közmunkás több mint fél éves munkához, keresethez jut.

A munkákat elsősorban az Észak-alföldi, Dél-alföldi, Dél-dunántúli Regionális Főmérnökségek területén szervezik, a közmunkások 20 százaléka az új közmunkaszabályok szerint szakmai képzésben is részt vesz, kisgépkezelői szakképesítést szerezhet. A képzésekre 10 millió forintos állami hozzájárulást használhatnak fel. A képzés segítségével így többen lehetőséget kaphatnak a tartós foglalkoztatásra is.

A közmunkásokat főként a közutak környezetének tisztántartására, a gyommentesítésre, az út menti területeken az illegális szemétlerakó helyek felszámolására, árkok, padkák, műtárgyak tisztítására alkalmazzák.

Az idei közmunka-programok közül a legnagyobb összeggel, 2,840 milliárd forinttal a regionális programok gazdálkodhatnak. Ezt követi az erdő-karbantartási munkákra fordítható 1,875 milliárd forint, további 1 milliárd forint jut a vasút környezetét javító közmunkákra, 440 millió forint az ár- és belvízvédelmi, 435 millió forint a kiemelt üdülőterületek környékén végzett közmunkákra, 420 millió forint az autópálya-építést előkészítő közmunkákra, 380 millió forint pedig a közút-karbantartásra.

Ezen felül egy meghívásos program 380 millió forintos keretösszeggel a hátrányos helyzetű térségeknek adott lehetőséget a közmunkák szervezésére, egy másik pedig 900 millió forintból az olyan közmunkákra, amelyek a rendszeres szociális segély kiegészítését szolgálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kémiával, földrajzzal, ének-zenével folytatódik az érettségi

A kémia írásbelivel folytatódik reggel nyolc órától az érettségi időszak. Idén 3244 diák maturál… Tovább olvasom