Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

3. feladat

A kijelölt, irodalmunkban valóban emblematikus alkotások szerzői a középszintű érettségi új követelményrendszerében a háttérbe szorultak, a korábbiakhoz képest kevesebb idő jutott munkásságuk tanulmányozására. Így az összehasonlítás alapja a legtöbb diák esetében elsősorban (néhol kizárólagosan) maga a mű szövege lehetett. A tematikus-motivikus egyezések felismerése és összevetése így sem okozhatott megoldhatatlan problémát.

A legegyszerűbb kiindulási pontot megint a felvezető szöveg segítő kérdése jelenti: a felejtés és emlékezés kettőssége mint költői magatartás jól érzékelhető mindkét műben. (Mindebből az is következik, hogy innentől a szempontok szerinti összevetés jelentse a dolgozat logikai rendezőelvét.) Ha elválasztjuk a két fogalmat, felbukkan a szerkesztés jelentősége és párhuzamot fedezünk fel: a két alkotó egyaránt tagadja a motívum jelentőségét, az érzelmek „elhalványulásáról” beszél. A látszólagos nyugalom, kiegyensúlyozottság azonban csak álca: később mindkét vers a vallomásos őszinteséghez jut el, a felejtés lehetetlen, az emlékek „uralkodnak”. Ennek kapcsán vehetjük észre a mindkét esetben tudatos, fegyelmezett kompozíciót és a feszültségkeltés alakzatait: az ellentétet, illetve a fokozást, a szimmetria jelentőségét.
Ekkor érdemes értelmezni a képrendszereket, belső fejlődésüket, logikájukat. Vajdánál a Mont Blanc-hasonlat metaforává fejlődését, majd a vallomás utáni visszahalkulását; Juhász Gyulánál a hétköznapiságból, közhelyszerűségből kibontakozó imaformát. Felismerhetjük a két korszak eltérő költői kifejezésmódját és az örök témából következően is hasonló, jambikus verszenét, valamint a nosztalgikus szelídséget, az intimitás, a meghitt megszólítás báját
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbajnokság a Fertőn

Gőzerővel folynak a május 10-e és 20-a között a Fertő tavon megrendezésre kerülő vitorlás-… Tovább olvasom