Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

3 új ügyben indított eljárást az EB Magyarország ellen

A versenyhivatalt érintő jogszabály, a dublini szabályozás alkalmazása és a külföldről lízingelt autók regisztrációs adójának szabályozása miatt indult kötelezettségszegési eljárást.
A versenyhivatalt érintő jogszabály tavalyi módosítása, a menekültkérelmek elbírálásában illetékes tagállam megállapítását elősegíteni hivatott úgynevezett dublini szabályozás alkalmazása és a külföldről lízingelt autók regisztrációs adójának szabályozása miatt indított új kötelezettségszegési eljárásokat Magyarország ellen az Európai Bizottság - tájékoztatták pénteken bizottsági források az MTI-t.

A versenyjog területén az Európai Bizottság a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló 2012. évi CXXVIII. törvény egyes, tavaly novemberben elfogadott rendelkezéseit kifogásolja.

Az MTI értesülése szerint a bizottság azt tartja aggályosnak, hogy míg a jogszabály elfogadását megelőzően a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) jogában állt büntetést kiszabnia a törvénybe ütköző agrárkartellekben érintett szereplőkre, addig a módosítást követően csak akkor állapíthat meg büntetést, ha az érintett gazdasági szereplők az után is fenntartják a fogyasztókat megkárosító, versenykorlátozó tevékenységet, hogy a hatóság azonosította a törvényellenes tevékenységet, teljes mértékben alátámasztotta bizonyítékokkal a kartell létezését, és felszólította a feleket, hogy megszabott határidőre hagyják abba a versenykorlátozó magatartást.

"A bizottság tájékoztatta Magyarországot arról, hogy miért gondolja úgy, hogy ez a módosítás sérti az uniós jogot. A magyar kormánynak most két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon" - közölte az MTI érdeklődésére Antoine Colombani, az Európai Bizottság versenyjogi szóvivője.

Az adózás területén pedig Brüsszel úgy véli, hogy a külföldi cégek által Magyarországon lízingbe adott járművekre kivetett regisztrációs adó megállapításának és beszedésének módja akadályozhatja a szolgáltatásnyújtás Európai Unión belüli szabadságát. A forrás felhívta a figyelmet arra is, hogy a hivatalos felszólító levél ugyan a kötelezettségszegési eljárás elindítását, első lépését jelenti, egyelőre a bizottság magyarázatot vár Magyarországtól az általa megfogalmazott, az uniós jog feltételezett megsértését érintő ügyekben.

"A jelenlegi szakaszban ez egyelőre csak véleménycsere" - nyomatékosította a forrás.

Csütörtökön mindent egybevetve az Európai Bizottság 108 kötelezettségszegési ügyet érintő döntést hozott. Ebben a folyamatban lévő eljárások lezárása, az új eljárások elindítása is benne van, ám aznap csak a már korábban elindított ügyek új szakaszba léptetéséről, az úgynevezett indoklással elküldött vélemények kiküldéséről ad hivatalos értesítést a brüsszeli testület, továbbá arról, ha egy ügyben az Európai Bírósághoz fordul. A kötelezettségszegési eljárások hivatalos elindítását jelentő, úgynevezett hivatalos felszólító levelek kiküldésérő csak pár nappal később, főtitkárságán keresztül ad tájékoztatást hivatalosan az Európai Bizottság.

Olvasóink írták

 • 7. kormoska 2013. október 19. 11:37
  „Nem sokáig bírtuk eljárás nélkül......,de mivel alig van következménye és szinte minden EU ország ellen folyik ilyen eljárás,nem kell nagyon foglalkozni vele!”
 • 6. mivan? 2013. október 18. 19:00
  „4. Meg kell nyugtassalak más országok ellen is folyik rengeteg ilyen eljárás, csak Ők nem csinálnak belőle mindennapos hisztit. Ugyan mondjátok már meg mi lenne velünk az Eu nélkül?? Nem azt mondom, hogy jó meg szuper de mihez kezdenénk??”
 • 5. tucat 2013. október 18. 18:12
  „2. keletaru
  (Egy zárójeles kiegészítés: lehet, hogy az EU fennmaradása és a tagok biztonságát is jelentő stabilitása szempontjából a saját népét is megosztva átverő, szabadságharcos uralkodóval szembeni tolerancia a kisebbik rossz, mert bármely tag kilépése, vagy kizárása beláthatatlan végű, akár a "klub" széteséséhez is vezető erjedést indíthatna el. Ezt nem tudom megítélni, de szerintem mások sem nagyon. Azt azonban világosan látom, hogy minden tagországnak, Magyarországot is beleértve, sokkal több előnnyel jár az uniós egység, mint amennyi áldozatot meg kell hoznia a vállalt normákban és megállapodásokban rögzített együttműködés érdekében, és akkor a térséget régóta felszántással fenyegető, a múlt században kétszer is lángra lobbantó, nemzetek közötti feszültségről - melynek egyik, lokális szimbóluma mifelénk e szó: Trianon - még egy szót sem szóltam. Meg egy sor más dologról is hallgatok, "jobb a béke" alapon.)”
 • 4. Figyelő 2013. október 18. 17:45
  „Ez nem más mint hazánk üldöztetése a brüsszeli hivatalnokok által!
  Ezek a brüsszeli akárkik Magyarországot gyarmatnak tekintik!
  Franciaország ellen miért nem indítanak pert, miért nem üldözik, holott a napokban utasítottak - toloncoltak - ki cigányokat úgy, hogy az iskolás korúra a francia kommandósok rátörtek az iskolai foglalkozáson!

  Az Brüsszel üldözi hazánkat, amelyik egy árva fityinget sem adott a tavaszi, dunai nagy árvíz kivédésének költségeit csökkentendő!
  Bezzeg, idejárni enni, inni, zabálni, arra jó nekik hazánk!”
 • 3. tucat 2013. október 18. 17:38
  „2. keletaru
  Van egy kis bibi. Nem Brüsszel és az Unió gyalogolta le Magyarországot, hanem az utóbbi kérte a felvételét a "klubba". Ki is izzadta magából a tagfelvétel követelményeit, boldogan meg is ünnepelte a régóta áhított csatlakozást, csak a jelenleg regnáló királynak és udvarának kényelmetlen a klub házirendjének a betartása, mert korlátozza őket a határtalan (minden értelemben) hatalomépítésben, például holmi, túlhaladott demokratikus és piacgazdasági elvek zaklató hangoztatásával nehezítve a honvédő szabadságharcot. Teher alatt nő a pálma...
  De egy klubból ki is lehet lépni, nem kötelező a tagság, lehet az utcán is toporogni, magányosan fagyoskodni, koldulgatni. Akad is bőven kipirult arcú zászlóvivője az ügynek, és talán ma már Brüsszel se sírna tele egy véka zsebkendőt a búcsúzás (minket kifelé legalábbis) megindító perceiben.
  De ha maradni akarunk, akkor a klub szabályait, működési- és házirendjét nem rúghatjuk fel folyvást. Mi pedig három éve szakadatlanul ezt csináljuk, nem is akárhogy. Sok klubtag állatira ingerült már, mások legyintéssel fejezik ki a lesújtó véleményüket (van olyan is, amelyik történelmi és baráti alapon "szolidáris"), de a klub vezetése még mindig meglepően, a klub fennmaradását is kockára téve, türelmes, talán azért, mert látnak esélyt arra, hogy a szobatisztaságát is elvesztő, nagybeteg tag kilábalhat a súlyos bajából. Ehhez azonban intenzív terápia kell, különben a szövődmények akár végzetesek is lehetnek, és nemcsak a klubtagságot, hanem a páciens túlélését is fenyegetik.
  Ide a kohéziós segílyt, meg a többi jusst is! Ja, csak mintha ez a szöveg idehaza indulatokat keltene egyes, hazai klubtagokkal szemben. Különös kettősség, amely a királyi retorikában is felfedezhető... Hát lehet, hogy a fejétől bűzlik a hal, de csak a döglött. Az eleven a fejével elválaszthatatlan egységben létezik, s ha úgy is bűzlik, akkor nagy a baj.

  Én nagyon világosan és határozottan így látom a helyzetet. Brüsszeltől távol is.
  (Vagy nincs is nagy baj a klubon kívül, míg magyar morzsa billeg pár keleti haver bajszán?)”
 • 2. keletaru 2013. október 18. 15:21
  „Értünk DOLGOS kisemberekért mikor aggódik majd az a HIRES Brüsszel . Azért én mint átlag nem érzek semmit a híres Uniós szintből . Annak idején a politikusok apámnak azt mondták neki nem lesz jó de a fiának ( már mint nekem igen ) Na most ugyan ezt nyomják ezek , csak egyet nem értek nekik miért jó mindég , miért kivételek ha már demokrácia van állításuk szerint ??!! Üdv Kuci”
 • 1. Együgyű 2013. október 18. 12:55
  „,,3 új ügyben indított eljárást az EB Magyarország ellen"
  Újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság? Újabb EU támadás érte a Nemzeti Magyarországot! Ezek is bizonyára a bukott komcsik műve! Azok diktálhatták le az EB-nek, hogy mit irkafirkáljanak! Ezeket a rendelkezéseket, jogszabályokat kik is hagyják jóvá felelősség vállalás nélkül? A kifogásolás még nem büntetés! Azonban ha az ügyek büntetésekig mennek el, akkor azt a köznép örömmel kifizeti! A nagyjaink meg a kieső bevételeiket kompenzálják! A fentiekről csak Gyurcsány, Mesterházy,Bajnai trió tehet valamint az elmútnyócév! Selmeczi Gabriella majd ezeket is megvédi sőt a többi nemzeti kormányszóvivőnk is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rétvári: egyre többen követik a magyar modellt Európában

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint egyre többen követik a magyar modellt az… Tovább olvasom