Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

458 millió cégnek van 100 milliárdnál nagyobb adóhiánya

A feketelista.hu összesítése szerint 458 cégnek van egyenként 100 millió forintnál nagyobb adóhiánya, huszoneggyel kevesebbnek, mint egy évvel ezelőtt.
Az adófizetési morál egy év alatt azonban mit sem változott, amit bizonyít, hogy e cégek együttes adóhiányának összege 142,5 milliárd forintra rúg, körülbelül ötmilliárddal több, mint egy évvel korábban volt - állapítja meg a portál elemzése.

Ez nem a nyilvántartott teljes adótartozás összege (az már meghaladja a 2.200 milliárd forintot), hanem azokat a hiányokat, be nem fizetett vagy be sem vallott adókat tartalmazza, amelyekre az ellenőrök vizsgálata derített fényt - hívja fel a figyelmet a portál közleményében.

A lista elképesztő adatokat tartalmaz, a cégek neve mellett horribilis adóhiányok szerepelnek. Az összesítés szerint tizenkilenc cég egyenkénti adóhiánya meghaladja az egymilliárd forintot is. Az élen szereplő miskolci DAM 2004 Kft. pedig 6,728 milliárdos hiányával – az 1998 óta vezetett adatbázisban – minden eddigit felülmúl - állapítja meg a feketelista.hu.

Az adóhiányos cégekről készült legújabb összegzésben szereplő cégek túlnyomó többsége a kereskedelemben és a szolgáltatás területén működik, szinte valamennyi korlátolt felelősségű társaság formájában, mindössze 13 részvénytársaság és 17 betéti társaság szerepel a listán.

A salgótarjáni BLANI 2004. Szolgáltató Bt. neve mellett mintegy 447 millió forintos adóhiány szerepel. Füle a székhelye a H&H Security Vagyonvédelmi és Szolgáltató Bt.-nek, amelynél az adóellenőrök csaknem 411 millió forintnyi adóhiányt állapítottak meg. A kiskunfélegyházi "Félegyházi Pocakos" Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. is több mint 300 millió forint adóhiányt halmozott fel.

A főváros és a vidék aránya a céglista adatai szerint lényegében nem változott. A 458 "százmilliomos" adóhiányos cég közül 213 Budapesten van bejegyezve (45,5 százalék), egy évvel korábban ez az arány 46,9 százalék volt. A legnagyobbak között azonban a fővárosiak dominálnak, az első húsz "milliárdos" közé csak nyolc vidéki cég fért be. Igaz, az első helyeket viszont ők viszik el, mindketten miskolciak.

A felszámolási eljárás alatt álló DAM 2004 Acél- és Hengermű Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 6,743 milliárdos adóhiányával "csúcstartó".

A második "helyezett" a szintén felszámolásra ítélt Politrend Kereskedelmi Kft. 2,728 milliárd forint adóhiánnyal, nem beszélve a megállapított jogkövetkezmények összegéről, amely 2,164 milliárd forintra rúg. Harmadik helyre az ugyancsak a felszámolás sorsára jutott budapesti ZB Kereskedőház Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. sorolható 2,216 milliárd forint hiánnyal.

A fővárosi Sekina.Tech Kft.-nél korábban adóvégrehajtással, adószám-felfüggesztéssel próbálkozott az adóhatóság, míg végül 1,688 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg, kiegészítve több mint 1,305 milliárd forint jogkövetkezménnyel.

A sorban következő Ramlé Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. csak néhány millióval maradt le, nála 1,686 milliárdos hiányt regisztráltak.

A Process Star Számítástechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. adóhiánya is túllépte a másfélmilliárdot (1,509 milliárd), nem beszélve a több mint 1,4 milliárd forinttal járó jogkövetkezményekről.

Az utóbbi három cég a fővárosban van bejegyezve. A "milliárdosok" között kétszer is szerepel a PAK Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. neve 1,361 milliárd, illetve 1,005 milliárd forint hiánnyal, esetében két ellenőrzés egyszerre zárult le - ismerteti a feketelista.hu.

Bár Budapesten leplezték le az adóhiányos cégek csaknem felét, a többi nagyváros sem dicsekedhet. Miskolcon például kilenc, Győrben hat, Debrecenben öt, Szegeden és Pécsett pedig négy-négy társaság akadt fenn az ellenőrzésen.

A kisebb települések "százmilliósainak" listáját böngészve pedig kíváncsiak lehetünk, hogyan halmozódott fel például a viszneki BEREK-MIX 2002 Termeltető, Gyártó és Szolgáltató Kft.-nél csaknem félmilliárdos adóhiány. Akárcsak az inárcsi Com Trade Hungary Kft., a csikóstöttösi Kontir 97í Bt., az úrhidai Gabona Trade vagy a téglási ZONA-BAU Kft. esetében; valamennyinél több mint 200 millió forint adóhiányt állapítottak meg ugyanis az ellenőrök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili szerint ezer sebből vérzik a munka törvénykönyve

681 módosító indítványt nyújtottak be a munka törvénykövéről szóló törvényjavaslathoz. Tovább olvasom