Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

4,7-es erősségű földrengés rázta meg a Dunántúlt és Budapestet

Földrengés rázta meg a Dunántúlt és Budapestet szombat kora este, a Richter-skála szerinti 4,7-es földrengés epicentruma Oroszlány térsége volt. Az épületekben csak kisebb károk keletkeztek, senkit nem kellett kiköltöztetni. 1985 óta nem volt ilyen erejű földrengés Magyarországon.
Az MTA GGKI Szeizmológiai Obszervatóriuma és az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Richter-skála szerint 4,7-es erősségű volt, a rengés a földfelszíntől 10 kilométer mélységben történt 18.41 perckor, és 38 másodpercig tartott.

Az MTI szerkesztőségébe sok helyről telefonáltak azzal, hogy érezték a földmozgást, többen arról számoltak be, hogy megmozdult alattuk az ágy vagy a fotel, recsegett a padló vagy összecsörrentek a poharak a polcokon. Többen azt mondták, olyan volt, mintha kihúzták volna alóluk a széket.

Fejér megyéből több településről is jelezték, hogy a földrengés erejétől a lakásokban a szekrények megmozdultak, a csillárok kilengtek. A rengéseket Veszprémben, és Balatonalmádi térségében is érezték.

Földrengés epicentruma Oroszlány térsége volt.
Földrengés epicentruma Oroszlány térsége volt.

Földmozgást észleltek Délnyugat-Szlovákiában is: Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban, Érsekújvárban, Léván és néhány más városban. Károkról nem érkezett jelentés.

Budapesten az első információk szerint csak kisebb károk keletkeztek három budapesti panelépületben a III. kerületben kettő, a XI. kerületben pedig egy tízemeletes épületből jeleztek - nem jelentős - falrepedéseket és vakolatomlást. A tűzoltók több helyen a statikust várják a helyszínen, várhatóan egyik épületet sem kell elhagyniuk a lakóknak.

Tarlós István főpolgármester folyamatosan tartja a kapcsolatot a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatósággal, ám egyelőre nem tartják indokoltnak a védelmi bizottság összehívását - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója.

A Budapesti Közlekedési Központon keresztül a főpolgármester még az éjszaka megvizsgáltatja a fővárosi hidakat és aluljárókat, érte-e őket valamilyen sérülés.

Magyarország szeizmikus zónatérképe
Magyarország szeizmikus zónatérképe

Komárom-Esztergom megyében több településen ugyancsak falrepedéseket jelentettek a tűzoltóknak. A megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy lakossági intézkedésre eddig nem került sor, nagyobb károkról nem érkezett jelentés. Közölték azt is, hogy az embereknek nem kellett elhagyniuk a házaikat.

A Dél-Alföldön nincs veszély

– A Dél-Alföldre nem jellemzőek a rengések, hiszen az ilyen földmozgásokhoz olyan techtonikai háttér kell, mint amilyen például a Kárpátokban, Vrancea térségében van. Ilyen ezen a területen nincs – nyilatkozta korábban a delmagyar.hu-nak Pál-Molnár Elemér, a Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének docense. A tanszékcsoport-vezető hozzátette: Magyarországon évszázadonként egyszer fordul elő Richter-skála szerinti 4-es, 5-ös erősségű rengés.

Az ügyeletvezető azt mondta, azért lehetett Oroszlányban morajlást hallani, mert a földrengés viszonylag közel, 8 kilométerre volt csak a föld alatt.

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy elővigyázatosságból megkezdték a veszélyes üzemek ellenőrzését. A vizsgálatok szerint a technológiában nem esett kár, intézkedésre sehol nem volt szükség.

Oroszlányban összeült a helyi védelmi bizottság, ahol áttekintik a károkat.

A földrengésről leggyorsabban az internetes közösségi oldalakról lehetett tájékozódni.

A rengés után percekkel a Facebook közösségi portálon szinte azonnal megjelentek a földrengést észlelő üzenetek.

A földrengés után egy órával már külön Facebook-csoport alakult "Földrengés 2011" címmel, amelynek estére már majdnem ezer tagja lett. Sokan itt is beszámoltak arról, mit éreztek a rengéskor.

Legutóbb december 14-én volt földrengés Magyarországon: akkor Miskolcon 2,9-es földrengést mértek, este 22 óra 29 perckor, károkról nem érkezett jelentés. 2010 augusztusában több, egymást követő napon is volt földrengés Miskolc, illetve Sellye térségében, utóbbi településen volt, hogy egy nap háromszor is megrengett a föld.

Jelentős hazai földrengések

A Kárpát-medencében katasztrófális méretű földrengések nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem fordulnak elő. Az epicentrum környékén komoly károkat okozó földrengések azonban a történelem során többször előfordultak és a jövőben sem zárhatók ki - írja a foldrenges.hu. A legismertebb földrengés forrásterületek: Komáron (1763, 1783, 1806, 1851), Mór (1810), Jászberény (1868), Kecskemét (1908,1911), Eger (1925), Dunaharaszti (1956) és Berhida (1985).

Ismereteink szerint Magyarországon 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt. Akkor a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak.

A legutóbbi nagyobb, károkat is okozó földrengés 25 éve, 1985. augusztus 15-én a Veszprém megyei Berhidán volt, akkor a Richter-skála szerinti 5-ös erősségű földrengés volt.

Ritkán reng nálunk a föld

A Kárpát-medence nem tartozik a világ jelentősen szeizmikus területei közé, bár a medence külső részein (DK-i Alpok és a Dinári-hegyég, Bécsi-medence és a Ny-i- Kárpátok, Kárpátalja) markáns földrengés tevékenység tapasztalható.

A DK-i- Kárpátok lábánál, a Vrancea - Háromszéki-havasok környékén pedig egészen nagy méretű (M>7) földrengések is előfordulnak. 1977-ben például egy itt kipattant nagy (M=7.2) földrengés katasztrofális károkat okozott Bukarest egész területén - olvasható a foldrenges.hu oldalon.

Olvasóink írták

 • 15. antikos 2011. január 30. 22:49
  „NA még jó, hogy nem volt több vörösiszap...”
 • 14. tótkomlósi 2011. január 30. 20:59
  „úgytünik, működik a CENZÚRA!
  Eltünt az előző hozzászólásom!

  Egyébként csak azért írtam ekkora baromságot, mert ellenkező esetben megkérdezték volna a komcsi kormánytól ugyan ezt!”
 • 13. na_mit_talaltam 2011. január 30. 17:52
  „tótkomlósi: ez most ugye nem komoly kérdés? Ehhez azt hiszem az öt világvallás összes istene is kevésnek bizonyulna :-)”
 • 12. nyomdasz63 2011. január 30. 13:04
  „A berhidai földrengés az akkori barátnőmmel nyaralás közben ért bennünket. Balatonfüreden,az északi malom mögött a hegyoldalban laktunk.
  Emlékszem,"hú ....." kategória volt földrengésre ébredni,a sziklás hegyoldal fel is erősítette.”
 • 11. na_mit_talaltam 2011. január 30. 12:13
  „Azért ez nem egy "hatalmas törésvonal", mint az amerikai Szent-András, viszont valóban létezik. Hernádkulcstól indul és Zágrábnál ér véget, vagyis átszeli az országot a Zágráb, Kaposvár, Dunaújváros, Miskolc, Sátoraljaújhely, Kassa vonalában. Ennek az északi határán volt a tegnapi földmozgás. A törésvonalrendszer északi határa egyébként érinti Budapest keleti végét, a Csepel-sziget csücskét is.
  A magyarországi rengések fő oka, hogy az Afrikai és az Eurázsiai lemez lassan egymás felé tolódik, így ennek hatására délnyugat-északkeleti irányú törésvonalrendszer szeli át az országot. Ennek mentén fordulnak elő a kisebb-nagyobb rengések, de a törésvonal mentén lévő elmozdulások csak centiméteres nagyságrendűek lehetnek.”
 • 10. szabozoli22 2011. január 30. 12:00
  „Itt a világvége.”
 • 9. mazsolaszolo 2011. január 30. 11:46
  „A Magyarországot szépen, keresztben átszelő hatalmas törésvonalról nem tetszettek csacsogni. A másik, amitől eldobom a hajam: Dél-Szlovákiában is volt földrengés...! Na, mit ad Isten, hát hogyne lehetett volna? HOL van Dél-Szlovákia és milyen messze is Oroszlánytól?

  A nagy komáromi földrengésről peidg sokat lehet olvasni Kormáron nagy szülötte tollából. :)
  1985. augusztus közepi földrengést a törésvonal miatt szerte az országban lehetett érzeni. Én is nagyon jól emlékszem rá - kölönösen azért, mert előző nap temettük legkedvesebb szerettemet - pedig k&ára a nagy sík alföldön laktam, jó messze az epicentrumtól.

  Valamint a Károlyiban voltam látogatóban éppen, amikor úgy az 1998-99 körüli időkben VOLT földrengés. Úgy 2.2 körüli. Legalábbis a 10-en, ahol átéltem, meglehetősen durva élmény volt. Igenis lehetséges földrengés, még Szegeden is. Ott megy a törésvonal alattunk! De azért ez nem ugyanza, mintha Japánban élnénk, ahol kétnapontként van egy földrengés; a 2,5-öst meg sem jegyzik. Csak nyugi! :)”
 • 8. Mike3 2011. január 30. 11:12
  „legalább 10 évvel ezelőtt a madárpókom megkattant. szétdúlt mindent, feltépte a terrárium aljzatát majd a sarokban az üveget próbálta ásni. Ez reggel kezdődött. Este enyhe földrengés volt.”
 • 7. szatyi 2011. január 30. 10:57
  „Már megint "túllihegjük" a dolgot, és átesünk a ló másik oldalára!”
 • 6. na_mit_talaltam 2011. január 30. 10:03
  „Érdekes, hogy a "Ritkán reng nálunk a föld" című fejezet szóról szóra megegyezik a másik szegedi portálon lévővel, melyen már tegnap este, a rengés után fél órával lehetett ezt olvasni. Ha szó szerint átveszünk valami, illik megemlíteni a forrást is!”
 • 5. sima 2011. január 30. 09:45
  „http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eqarchives/last_event/world/world_hungary.php

  A fenti weboldal szerint 4.3 magnitúdó volt a rengés erőssége és 1.3km mélyen volt a központja.

  A cikk szerint 4.7-es volt a rengés erőssége és 38 másodpercig tartott.

  Most akkor melyik verzió az igaz ??

  ( Személy szerint , én is éreztem a földmozgást Bp. déli részén , de nem tartott 4 másodpercnél tovább )”
 • 4. Lehiggadt 2011. január 30. 09:12
  „Kétféle földrengés volt a Dunántúlon: Egy fidesz-közeli és egy ballib:
  HírTv, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap: 4,8-as
  ATV, Nép...a, Népszabadság: 4,7-es
  Ja, és mind a hat önkielégítő orgazmus (más orgánumnak írná:):) ... ugyanarra a szervre hivatkozik!?!”
 • 3. szentmiki 2011. január 30. 09:05
  „Most olvastam a foldrenges.hu oldalán :" A rengés sekély mélységben (kb. 6 km) pattant ki".Na??”
 • 2. TAZ 2011. január 30. 08:25
  „"Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Richter-skála szerint 4,7-es erősségű volt, a rengés a földfelszíntől 10 kilométer mélységben történt 18.41 perckor, és 38 másodpercig tartott."
  "Az ügyeletvezető azt mondta, azért lehetett Oroszlányban morajlást hallani, mert a földrengés viszonylag közel, 8 kilométerre volt csak a föld alatt."
  Na most 8 vagy 10 km?”
 • 1. Wacky 2011. január 30. 06:45
  „"megmozdult alattuk az ágy vagy a fotel, recsegett a padló vagy összecsörrentek a poharak a polcokon. Többen azt mondták, olyan volt, mintha kihúzták volna alóluk a széket."

  Furi, hogy minden alkalommal ezt lehet olvasni, olyan unalmas már!! :D:D Igazán újíthatnának az észlelők:P

  Ja és ha tudják hogy csak kisebb károk vannak, akkor miért kell a statikus, itt mintha egy kis ellentétet szimatolnék!!

  De ezeken kívül amúgy ez korrekt cikk:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden harmadik embernek magas a vérnyomása

A felnőtt lakosság 30-35 százaléka, tehát minden harmadik felnőtt magas vérnyomásban - hypertonia -… Tovább olvasom