Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

4 milliárd forint a nemzeti parkoknak

Hét nemzeti park összesen tíz pályázata nyert uniós támogatást, így körülbelül 4 milliárd forintot fordíthatnak ökoturisztikai fejlesztésekre Aggteleken, Tihanyban, a Bükkben, a Fertő-tájon, az Őrségben, a Hortobágyon és Mohácson.
A Tihanyi-félszigeten Levendula-házat alakítanak ki, Ipolytarnócon miocén erdőt telepítenek, és a Mohácsi Történelmi Emlékhelyet is felújítják. Hortobágyon fejlesztik a kisvasutat, és rendbehoznak több csárdát.

A nemzeti parkok az Új Magyarország Fejlesztési Terv hét regionális operatív programjában nyertek összesen 3,4 milliárdos támogatást, melyhez a környezetvédelmi tárca biztosította az önrészt, több mint félmilliárd forint értékben - mondta pénteken újságíróknak Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A most elnyert pályázati forrás az összesen tíz magyarországi nemzeti park egyéves költségvetési támogatásának felel meg. Tavaly több mint egymillióan keresték fel a nemzeti parkok látogatóhelyeit, a 2010-ig megvalósuló fejlesztésektől ennek növekedését várják - tette hozzá.

Haraszthy László természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkár elmondta: az Aggteleki Nemzeti Park 108,3 millió forintot fordít komfortos és téliesített, tehát egész évben üzemeltethető első osztályú üdülőházak építésére. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 289,3 millió forintot nyert egy ökoturisztikai látogatóközpont, a Levendula-ház kialakítására a Tihanyi-félszigeten. A Bükki Nemzeti Park 582,4 millió forintból egy arborétumszerű miocén erdőt telepít Ipolytarnócon.

A szakállamtitkár kiemelte, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park 572 millió forintot fordít a Mohácsi Történelmi Emlékhely felújítására és egy földalatti kiállítás kialakítására, mely a mohácsi csatát mutatja be. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban 89,3 millió forintból természetvédelmi bemutató majorságot és kerékpárutakat építenek.

A Hortobágyi Nemzeti Park három pályázata is támogatást nyert. A park 499,8 millió forintot fordít a halastavi kisvasút bővítésére, fejlesztésére. Egy másik, több mint 535 millió forintos programban több csárdát felújítanak. A harmadik, 472 millió forintos projekttel megvalósul a hortobágyi vadasparkhoz vezető szilárd út és a Hortobágy folyón átívelő híd fejlesztése is.

Az Őrségi Nemzeti Park két projektje nyert: 94 millió forint jut a Pityerszeri Népi Műemlék együttes állagmegóvására, és 147 millió forintot fordítanak a park nyugati és keleti kapujának kialakítására. A szakállamtitkár emlékeztetett arra, hogy 2003 és 2008 között összesen körülbelül 10 milliárd forint értékű nemzeti parki fejlesztés valósult meg Magyarországon.

Olvasóink írták

  • 1. KamuNeni 2008. december 05. 15:59
    „Es mi lesz a sok millio ehezovel az orszagban? Azok mit fognak ebbol a penzbol latni??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: megszűnt a közbiztonság

A kiskunlacházi gyilkossággal Magyarország átlépte a Rubicont - fogalmazott pénteki… Tovább olvasom