Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

500 iskolában kezdődött 10 órakor a tanítás

Közel 500 oktatási intézményben csak 10 órakor kezdődik meg a tanítás. Van olyan iskola, ahol kérték, a gyerekek addig ne menjenek be, de van olyan is, ahol a nem sztrájkoló tanárok vigyáztak a diákokra.
A fővárosban százszázalékos volt a részvétel a VI. kerületi Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban, ahova a diákokat sem engedték be 10 óráig. A IX. kerületi Szent László Gimnáziumban néhány tanár sztrájkolt, de a tanítás rendben megkezdődött. Az I. kerületi Hunfalvy Kereskedelmi Szakközépiskolában nem volt tanítás az első két órában. A Toldy Ferenc Gimnáziumban a pedagógusok jó része csatlakozott a munkabeszüntetéshez, itt a 14 éven aluliak felügyeletéről gondoskodtak, a többi diáknak a harmadik órától kezdődik a tanítás.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) péntekre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkjához Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is több oktatási intézmény is csatlakozott, illetve szolidaritást vállalt, az önkormányzatokhoz azonban nem érkezett szakszervezeti igény a felügyeletet ellátó intézmény kijelölésére. A sztrájkhoz csatlakozott, illetve támogatásáról biztosítja a PDSZ-t a sátoraljaújhelyi összevont általános iskolák két tagintézménye, a mezőkövesdi Szent László Gimnázium, az encsi Váci Mihály Gimnázium, Miskolcon a Földes Ferenc Gimnázium, a Koós Károly Építőipari Szakközépiskola, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola. A megyeszékhely négy egyházi fenntartású középiskolája pedig szolidaritást vállalt, amely szerint pénteken az első két óra nem tanítással telt, hanem közös programot szerveztek a diákoknak és tanáraiknak.

Erdődi István, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium sztrájkbizottságának elnöke elmondta: az első két óra alatt az intézményben nem volt tanítás, a figyelmezető sztrájkhoz három pedagógus kivételével mindenki csatlakozott a tantestületből. A teljes dolgozói létszám – takarító, műszaki dolgozók – tekintetében pedig ez az arány 65 százalékos. Véleménye szerint a PDSZ felhívásához morális kötelességük csatlakozni, ugyanis az oktatás, illetve az oktatók helyzete egyre kilátástalanabb.

Pécsett két iskolában sztrájkoltak a pedagógusok. A Köztársaság téri általános iskolában a pedagógusok 50 százaléka szüntette be a munkát, itt fél kilencig tartott a sztrájk. A Janus Pannonius Gimnáziumban a tanárok 60 százaléka szüntette be a munkát, a sztrájk 10-ig tartott – közölte Tóth Béla, a pécsi önkormányzat oktatási csoportvezetője. Tolna megyében három iskola közül egyben 85 százalékos részvétellel zajlott a sztrájk, egyben szalagkitűző szolidaritást vállalnak, a harmadik tanintézményben nem tartottak munkabeszüntetést a pedagógusok.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyetlen helyen sem tartottak pedagógussztrájkot az iskolákban. A PDSZ-nek a régióban csak Kisvárdán és Újfehértón vannak csoportosan szervezett tagjai, de ők úgy döntöttek, hogy nem csatlakoznak az országos kétórás figyelmezető munkabeszüntetéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vizitdíj megszüntetheti a hálapénzt?

Tovább olvasom