Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

500 millió eurós globalizációs alapot hoz létre az unió

Az európai vezetők decemberben döntöttek arról, hogy pénzalapot hoznak létre a világméretű folyamatok miatti strukturális átalakulás következményeinek enyhítésére, átképzésre és új munkahelyek teremtésére.
Az alap nem a csőd szélén álló cégek megmentését segíti, kizárólag nemzeti vagy regionális munkaügyi intézkedésekre fordítható, de csak akkor vehető igénybe, ha hatását tekintve EU-szintű problémáról van szó. A pénz arra sem használható, hogy más EU-kifizetéseket egészítsenek ki belőle. Noha mértékét a 2007-2013-as költségvetés tárgyalások során meghatározták, az összeg nincs benne a múlt év decemberében megszavazott keretben, így az alapot az el nem költött EU-pénzekből töltik fel. A hozzájutás lehetőségét, a pályáztatás feltételeit egyelőre nem határozták meg.

Az az ötlet, hogy EU-pénzből segítsék az állásukat vesztett emberek átképzését, többször is felvetődött, ám a nemzeti kormányok csak akkor érezték át e lehetőség igazi jelentőségét, amikor a Hewlett Packard franciaországi elbocsátásait követően Jacques Chirac francia elnök megvádolta Brüsszelt, hogy ölbe tett kézzel nézi, ahogy az európai állampolgárok elveszítik munkahelyüket.

Végül ez volt az egyike annak a kevés, könnyen meghozott döntésnek, amely a decemberi költségvetési tárgyalás során a végső kompromisszum kialakulásához vezetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesség az oktatásban

„ A diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus… Tovább olvasom