Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

50 éve végezték ki Nagy Imrét - megemlékezések a fővárosban

Hat helyszínen várják június 16-án hétfőn a fővárosban azokat, akik méltón kívánnak megemlékezni az 56-os forradalom és szabadságharc vértanúiról.
A központi ünnepségek közelében az autósok forgalmi korlátozásokra számíthatnak és éjféltől már egy fokozott ellenőrzés is életbe lépett.Az 56-os Vértanúk Emléknapjának alkalmából rendezett állami megemlékezések koszorúzással kezdődnek délelőtt 9 órakor a Vértanúk terén lévő Nagy Imre emlékműnél.

Később rendezvények lesznek a Széna téren, a Kossuth téren, a Corvin közben, a Műegyetemi emlékműnél, az 56-osok terén és a Nagy Imre emlékháznál is. A központi programok este 8 órától a Kossuth téren ünnepi emlékkoncerttel zárulnak, ezen fellép mások mellett Rost Andrea és Miklósa Erika is. Az ünnepségek közelében forgalomkorlátozásra kell számítaniuk az autósoknak. Tilos megállni már vasárnap estétől hétfő délig a Vértanúk tere közelében, a Vécsey utcában, valamint a Báthory, a Nádor és a Zoltán utca egy-egy szakaszán.

Hétfő délután 14 óráig szintén tilos lesz parkolni a Felvonulási téren a Benczúr utca és a Damjanich utca között. Éjfélig pedig a Kossuth téren körben és a Miniszterelnöki Hivatal előtti parkolóban, illetve az Alkotmány utca, a Szalay utca, a Balassi Bálint és a Kozma Ferenc utca egyes szakaszain lesz megtiltva a parkolás.

Közben az Országház épületét ismét kordonokkal vették körül. Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést rendelt el már éjféltől egész napra. Ez azt jelenti, hogy a rendőrök - főként a központi ünnepségek helyszínének közelében - igazoltatnak, átvizsgálják a ruhákat és autókat a közbiztonságra veszélyes eszközöket pedig lefoglalhatják. Az egész napos akció célja, hogy megelőzzék a közbiztonságra veszélyes történéseket.

50 évvel ezelőtt, 1958. június 16-án végezték ki Magyarország törvényes miniszterelnökét, Nagy Imrét és két mártírtársát, Maléter Pált és Gimes Miklóst. Az 1956 utáni években összesen 228-an váltak a megtorlás áldozatává, akiket végül 1989. június 16-án Nagy Imre és mártírtársai mellett egy jelképes üres koporsóban újratemettek.

Olvasóink írták

  • 2. naja 2008. június 16. 09:09
    „"Közben az Országház épületét ismét kordonokkal vették körül. Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést rendelt el már éjféltől egész napra. Ez azt jelenti, hogy a rendőrök - főként a központi ünnepségek helyszínének közelében - igazoltatnak, átvizsgálják a ruhákat és autókat a közbiztonságra veszélyes eszközöket pedig lefoglalhatják. Az egész napos akció célja, hogy megelőzzék a közbiztonságra veszélyes történéseket."


    EGY NORMÁLIS,SZABAD ORSZÁGBAN ERRE NEM LENNE SZÜKSÉG.
    ÉBRESZTŐ!!!!”
  • 1. Matriné 2008. június 16. 07:28
    „Nem igaz, hogy más témát már nem találnak! Ja, hogy csak ezt engedélyezik? A ma megoldásra váró alantas bíró itéleteket majd ötven év múlva fogják a köz elé tárni, vagy még, akkor is élni fog a cenzúra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letépte a vihar az ablakát, most meg is büntethetik ezért

Kiszippantotta a vihar egy kecskeméti társasházi lakás ablakait még márciusban. A lakás… Tovább olvasom