Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

50 éves a földi áramok méréssorozata Nagycenki a világ leghosszabb adatsora

sopron–nagycenk gosztonyi miklós Ötven éve mérik a nagycenki obszervatóriumban a földkéregben keletkező áramokat, mára ez a világ leghosszabb adatsora. Az obszervatórium nyolcmillió forintos beruházással új berendezést kapott.
– A földkéregben keletkező áramok világméretq változásainak folyamatos vizsgálatára obszervatóriumot épített Nagycenk környékén az akkori MTA soproni Geofizikai Kutatólaboratórium. Az első mérések 1957 nyarán kezdődtek el, s mind a mai napig tartanak – mondta a fél évszázados jubileum kapcsán Bencze Pál, az MTA doktora, az obszervatórium létrehozója. – Ezáltal a Fertőboz és Hidegség között mqködő, a nagyközönség előtt nagycenki obszervatóriumként ismert állomáshoz fqződik a világ leghosszabb adatsora. Munkánk egy világhálózat részét képezi, s a nyersanyagkutatásban, továbbá a földtani szerkezetek meghatározásában játszik szerepet. Az ötven év adatsora – és sok más mérés eredményeinek összevetése – az qridőjárás és a földi időjárás közötti összefüggésekre is rávilágít. Eszerint minél intenzívebb a naptevékenység, annál inkább csökken a Tejútrendszerből érkező galaktikus részecskesugárzás mértéke, amely közrejátszik a felhőzet – s így a csapadék – kialakulásában. Napjainkban a naptevékenység fokozódása figyelhető meg.
A geomágneses tér mérése mellett az obszervatórium másik jelentős feladata – ugyancsak egy világhálózat részeként – az ionoszféra szondázása, amely például a mqsorszórást biztosító rádióhullámok terjedésének változását rögzíti. A kapott adatok előrejelzésekre is alkalmasak, mindez az qrkutatás munkájában nyer jelentőséget. A nagycenki állomáson nyolcmillió forintos beruházásként a napokban helyeztek üzembe új, korszerq, digitális ionoszféra-szondát.
Dr. Bencze Pál: Az ötven évvel ezelőtti mqszerek helyett ma már a legkorszerqbb berendezésekkel történnek a mérések.
Fotó: Magasi Dávid

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredmény: Az előzetes adatok szerint 53 százalékkal nyert a konzervatív UMP jelöltje Nicolas Sarkozy lesz az új francia elnök

Párizs MTI Tovább olvasom